Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ.... BY ΙΚΤΙΝΟΣ!!!

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΡΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΡΕΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Να ξεκινήσω με τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβουν τόσο ο νέος και πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης, οσο και ο νέος Δήμαρχος Κέρκυρας. Το Δήμος Κέρκυρας...εδώ μου κάθεται.
Ξεκινώ όμως από τον Περιφερειάρχη. Θεωρώ ότι ο Σπύρος Σπύρου, όπως συγκρούστηκε με τον τότε Υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, όταν ανακοίνωσε την κατάργηση της ΔΥΠΕ, έτσι και τώρα θα πρέπει να αναλάβει αυτές τις πρωτοβουλίες για να <<ακουστεί>> το Ιόνιο και να λαμβάνεται πλέον από την κεντρική διοίκηση ισόνομα με το Αιγαίο.
Βήμα πρώτον. Να ζητηθεί η κατάργηση της ονομασίας του Υπουργείο Αιγαίου και Εμπορικής Ναυτιλίας. Ή να προστεθεί και <<Ιονίου>> ή να καταργηθεί το <<Αιγαίου>> και απλά και όμορφα να ονομασθεί το Υπουργείο <<Νησιωτικής Ελλάδας και Εμπορικής Ναυτιλίας>>. Και αν αρνηθεί ο κύριος Παπανδρέου...εδώ είμαστε!!!
Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί να ...μουτρώνω που οι Σκοπιανοί χρησιμοποιούν το <<Μακεδονία>> και να .....χαμογελάω, όταν το ίδιο μου το κράτος, αγνοεί την ιδιαίτερη πατρίδα μου το Ιόνιο και τα Επτάνησα που τόσα πολλά έχουν προσφέρει σε αυτόν τον τόπο; Θα μου πείτε υπάρχουν Εθνικοί λόγοι. Πολύ ωραία. Υπάρχει και η Εθνική υποχρέωση απέναντι σε έναν τόπο και μια περιοχή για την προσφορά της στο Έθνος. Απλά πράγματα.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ
Καλά δεν το συζητώ. Εδώ και τώρα ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους για να αλλάξει το ταχύτερο δυνατόν αυτό το αχώνευτο ... Δήμος Κέρκυρας.
Ε, πώς να το κάνουμε ρε παιδιά, η Κέρκυρα δεν είναι... Πάρος.
Εδώ και τώρα αλλαγή. Και αν δεν ακούσουν. Υπάρχει και τσαμπουκάς.
Τέρμα πια τα ...παγανέλια.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΛΑ
Πρέπει και μπορούν να αλλαξουν πολλά πράγματα στον τόπο μας. Η αλήθεια είναι ότι τόσο ο νέος Περιφερειάρχης όσο και ο νέος Δήμαρχος αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, από κάθε άποψη. Η αλήθεια επίσης είναι ότι έχουμε μείνει πάρα, μα πάρα πολύ πίσω. Αλλα είμαι σίγουρος ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Αλλά για να υπάρξουν βήματα προόδου, βασική προυπόθεση είναι να υπάρξει αγαστή συνεργασία του πρώτου με το δεύτερο βαθμό. Και επίσης μια δεύτερη βασική προυπόθεση είναι να μην μας πάρουν από κάτω τα προβλήματα και η μιζέρια. Θα πρέπει τόσο η Περιφέρεια, όσο και ο Δήμος να μπούν δυνατά στο γήπεδο από το πρώτο κιόλας λεπτό. Και κυρίως να μην παίξουν άμυνα. Ν αμπουν στο γήπεδο με επιθετικό πνεύμα. Αυτό θα φέρει και την αλλαγή. Και κυρίως να αξοποιήσουμε  το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα τον Τουρισμό.
Ίδωμεν.

ΧΑΝΟΥΜΕ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ....
Επειδή εσχάτως γίνεται μεγάλη συζήτηση, για την αναγκαιότητα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, θα πρέπει να πω ότι έχουμε πολλές δυνατότητες Αλλά θα πρέπει να επιλέξουμε εκείνες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, οι οποίες όχι μόνο μας <<ταιριάζουν>> περισσότερο αλλά είναι και πιο προσοδοφόρες οικονομικά και ήδη προϋπάρχει η υποδομή.
Τι θέλω να πω; Σίγουρα ο αθλητικός τουρισμός είναι μια προσοδοφόρα μορφή εναλλακτικού τουρισμού αλλά θα μας στοιχίσει πολύ η δημιουργία αθλητικών σύγχρονων υποδομών.
Βέβαια, το νησί μας, διαθέτει θαυμάσιες παραλίες και υπ' αυτή την έννοια μπορούμε να αναπτύξουμε τα αθλήματα παραλίας, όπως μπιτς Βόλεϊ, μπιτς χάντ μπολ και μπιτς σοκερ..
Αν θέλουμε να <<καλλιεργήσουμε>> το γκολφ, που είναι η πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη μορφή εναλλακτικού τουρισμού απαιτούνται πολλά εκατομμύρια ευρώ για τις υποδομές. Και μεγάλες εκτάσεις.
Βέβαια ο ποδηλατικός τουρισμός δεν απαιτεί κοστοβόρες υποδομές αλλά σχεδιασμό και οργάνωση, έννοιες που δεν <<ευδοκιμούν>> στον τόπο μας.
Ο πολιτιστικός τουρισμός όμως μας ταιριάζει, και εκτός αυτού, διαθέτουμε και τις υποδομές. Μάλλον δομές, θα έλεγα καλύτερα, υπό μια έννοια και αυτός ο όρος. Υπό αίρεση. Απαιτούνται βελτιωτικές παρεμβάσεις και σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται, εκτεταμένες παρεμβάσεις. Αλλά γι' αυτό εκλέγουμε Βουλευτές, Περιφεριάχρες πια, Δημάρχους και τους λοιπούς άρχοντές μας. Για να διεκδικούν.
Στο πνεύμα αυτό, δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί δεν διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις για την σωτηρία των Βενετσιάνικων ναυπηγείων τα οποία καταρρέουν. Να θυμίσω ότι οι Χανιώτες όχι  μόνο έσωσαν τα αντίστοιχα Βενετσιάνικα ναυπηγεία τους αλλά τα έχουν διαμορφώσει σε ένα καταπληκτικό πολυχώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε ρότα. Και να την αλλάξουμε ΤΩΡΑ. Όπως λέει και ένα σύνθημα <<ή τώρα ή ποτέ>>!!!!!

ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
Συζητούσα πριν λίγες ημέρες με τον πρόεδρο της ΕΑΣΚ για την βιολογική καλλιέργεια της ελιάς και της ευκαιρίες που υπάρχουν. Αφορμή πήρα όταν ταξίδευα και έπεσα πάνω στο πλοίο σε κάτι μπουκαλάκια με λάδι τα οποία στοίχιζαν 10 με 12 ευρώ το καθ' ένα. Τόπος προέλευσης η Κρήτη αλλά και η Καλαμάτα.
Στην Κρήτη η ΑΝΕΚ προωθεί τα τοπικά προϊόντα, τόσο το λάδι, όσο και τη μεσογειακή δίαιτα με βάση τα κρητικά προϊόντα.
Μετά το πρώτο και δευτερο φεστιβάλ κερκυραϊκών προϊόντων, που πραγματοποιήθηκαν , θα μπορούσαν τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, αλλά και τα πλοία της πορθμειακής γραμμμής Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα, να δημιουργήσουν, στα εκθετήρια τους, σταντ με τοπικά προϊόντα, ενώ σε συνεργασία με τους κερκυραίους σεφ, να βάλλουν στο μενού τους τοπικά φαγητά με βάση τα τοπικά προϊόντα. Και όλο αυτό το <<πακέτο>>, να προβάλλεται και να διαφημίζεται.
Η γαστρονομία είναι ένα κεφάλαιο το οποίο θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε και πολύ περισσότερο να αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητες της τοπικής μας γαστρονομίας σε συνάρτηση με τα τοπικά προϊόντα. Και αυτά είναι κομμάτι της ταυτότητας μας, το οποίο δεν το έχουμε κάνει γνωστό στους επισκέπτες μας. Και αυτό το κομμάτι, είναι...τουρισμός.
Τουρισμός δεν είναι μόνο δρόμοι και καθαριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: