Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: "Να σου πούμε γιατί χωρίζουμε"

"Από ότι δείχνουν τα πράγματα η σχέση που έχουμε ως ζευγάρι δε μας βοηθάει να έχουμε μια ήρεμη ζωή. Αποφασίσαμε λοιπόν να ζήσουμε χωριστά. Έτσι μπορούμε να είμαστε καλύτεροι γονείς  και να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σου, να σε στηρίζουμε και να σε αγαπάμε."
Οι γονείς λοιπόν, πριν μπουν στη διαδικασία να ανακοινώσουν ένα επικείμενο διαζύγιο στο παιδί, είναι πολύ σημαντικό να έχουν κάνει την ίδια ανακοίνωση και στον εαυτό τους. Χρειάζεται να συνεργαστούν και να έχουν "δουλέψει" αρκετά τα προσωπικά συναισθήματα που τους διακινούνται από μια τέτοια απόφαση. Τα παιδιά δεν μεσολαβούν ούτε στο χωρισμό, ούτε και σε προσπάθειες επανασύνδεσης του ζευγαριού. Τα αφήνουμε έξω από όλο αυτό, αλλά παράλληλα τους δίνουμε το χώρο να εκφράσουν τί νιώθουν και τί επιθυμούν από μια τέτοια εξέλιξη στη ζωή τους.
Σε αυτή τη φάση αυτό που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη  δεν είναι  χατήρια και δώρα, αλλά ξεκάθαρες και σταθερές απαντήσεις. Το να νιώθουν οι γονείς ενοχή για την απόφασή τους τους κάνει να δίνουν περισσότερη εξουσία στα παιδιά και επίσης τροφοδοτεί φαντασιωσικά σενάρια  για επανασύνδεση του ζευγαριού. Ετσι λοιπόν όσο πιο σαφής και άμεση γίνει η ανακοίνωση του χωρισμού, τόσο πιο γρήγορο και σταθερό θα είναι το βήμα στην "επόμενη μέρα"...

Αντιγόνη Τσιλιμπάρη
ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια οικογενειακή σύμβουλος πτ.Πανεπιστημίου Αθηνών
e-mail: antigonitsilimpari@yahoo.com
Τηλ. Γραφ. 2661 101018

Δεν υπάρχουν σχόλια: