Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Στο στόχαστρο οι “ξεχασιάρηδες” για ΦΠΑ

Στο στόχαστρο της εφορίας βρίσκονται 68.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ τον Οκτώβριο, ενώ είχαν υποβάλει τον Ιούλιο.
Οσοι "ξέχασαν" να αποδώσουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ, θα κληθούν τηλεφωνικά για να προσέλθουν εντός 5 ημερών στην εφορία, προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις και να καταβάλουν τον φόρο. Για όσους δεν προσέλθουν εντός της προθεσμίας, θα εκδίδεται άμεσα εντολή προσωρινού ελέγχου.
Οι επιτηδευματίες αυτοί έρχονται να προστεθούν σε 97.819 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που "πιάστηκαν", μέσα από τις διασταυρώσεις που διενεργεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, να μην έχουν υποβάλει κάποια ή και όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου του 2010.

Αδυναμία
Το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει ότι οι επιτηδευματίες λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ καθοριστικό ρόλο φαίνεται να έχει παίξει και η κατάργηση της δυνατότητας εξόφλησης του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις.
Τώρα με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης, οι υπόχρεοι θα πρέπει να εξοφλήσουν και τον φόρο και, όπως γνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, οι μικρομεσαίοι επιλέγουν να μην αποδίδουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που εισπράττουν και να κρατούν τα χρήματα για να πληρώνουν τους εργαζομένους που απασχολούν ή για να τακτοποιούν άλλες εκκρεμότητες, όπως για παράδειγμα να εξοφλούν τις δόσεις τραπεζικών δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: