Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

“Αγριέψε” η Εφορία για τους οφειλέτες

"Αγρίεψε" από χθες η εφορία απειλώντας με κατασχέσεις ακινήτων, τραπεζικών καταθέσεων και μισθωμάτων τούς οφειλέτες του Δημοσίου, που για άλλη μία φορά "γύρισαν την πλάτη" στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Εθνος", η νέα ρύθμιση (σ.σ.: η προθεσμία έληξε την περασμένη Παρασκευή) δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στα δημόσια ταμεία και το υπουργείο Οικονομικών έδωσε ήδη εντολή στους εφόρους να ξεκινήσουν το "στενό μαρκάρισμα" σε όλους όσους χρωστούν στο Δημόσιο.
Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, οι απειλές και οι κατασχέσεις φέρνουν αποτελέσματα, καθώς οδηγούν πιο εύκολα τους οφειλέτες του Δημοσίου στο ταμείο της εφορίας για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Σημειώνεται ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν γίνει 70 κατασχέσεις ακινήτων, 36 κατασχέσεις μισθωμάτων και έχουν δρομολογηθεί 6 διαδικασίες πλειστηριασμού ακινήτων.
Οι ΔΟΥ στέλνουν ήδη ειδοποιητήρια στους οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, με την υπενθύμιση ότι "θα ακολουθήσει άμεσα λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος όσων εξ αυτών εξακολουθήσουν να μη συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους". Αν και η προθεσμία τυπικά έληξε την Παρασκευή, η ρύθμιση παραμένει ανοιχτή για τους οφειλέτες.
Οσοι δεν μπόρεσαν να υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι τις 29 Οκτωβρίου λόγω έλλειψης ρευστότητας, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτήν αργότερα αρκεί να καταβάλουν μαζί με την πρώτη δόση και όλες τις δόσεις της ρύθμισης των οποίων έχει παρέλθει η ημερομηνία καταβολής.
Στο μεταξύ, με νέα εγκύκλιο του γ.γ. Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπ. Οικονομικών, Δημ. Γεωργακόπουλου, διευκρινίζονται τα εξής:
1. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν αποτελεί προϋπόθεση η εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ. Αυτό, όμως, εξετάζεται κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για τη μη απώλειά της.
2. Απώλεια της ρύθμισης επέρχεται με τη μη καταβολή δύο συνεχών μηνιαίων δόσεων αν έχει επιλεχθεί το πρόγραμμα ρύθμισης 4-12 μηνιαίων δόσεων ή τριών συνεχών μηνιαίων δόσεων αν έχει επιλεχθεί πρόγραμμα ρύθμισης από 13 μηνιαίες δόσεις και πάνω.
3. Οφειλέτης που έχει βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο μέχρι 30/9/2010, θα πρέπει να τα υπαγάγει υποχρεωτικά στη ρύθμιση επιλέγοντας ένα πρόγραμμα ρύθμισης για όλα τα χρέη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: