Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΝΤΡΟΠΗ...

 Ένα ακόμη τμήμα της στέγης της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο κέντρο της παλιάς πόλης της Κέρκυρας κατέρρευσε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής επαναφέροντας έτσι στο προσκήνιο την εγκατάλειψη ενός ιστορικού κτιρίου της πόλης της Κέρκυρας, το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Κερκυραίων.
Η κατάρρευση της στέγης άρχισε πριν από δύο χρόνια και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2009 λόγω της πολυετούς εγκατάλειψης και της μηδενικής μέχρι τότε παρέμβασης παρά το ότι το συγκεκριμένο κτήριο κατοικούνταν έως πριν από 15 χρόνια.
Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν αγωνία για την περαιτέρω στατικότητα του κτηρίου και ζητούν από το δήμο Κερκυραίων να πάρει άμεσα μέτρα.
Ας σημειωθεί ότι οι εικόνες του ναού έχουν σωθεί από την καταστροφή μετά από επίμονη παρέμβαση του σημερινού προέρδου της Αναγνωστικής Εταιρίας Γιάννη Πιέρρη και φυλάσσονται στα γραφεία της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κέρκυρας. Ωστόσο η κατάρρευση της στέγης προκαλεί πια τεράστιες δυσκολίες για την δυνατότητα παρέμβασης από την πλευρά του Δήμου, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευσή του.
Το τραγικό στην περίπτωση της Μονής της Αγίας αικατερίνης δεν είναι μόνο η εγκατάλειψη ενός ιστορικού κτηρίου που είναι ταυτόχρονα θρησκευτικό και λατρευτικό μνημείο αλλά και το ότι στο διάδρομο του ισογείου είχε μεταφερθεί χρόνια πριν ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του Δήμου Κερκυραίων το οποίο παρά τις επισημάνσεις των Κερκυραϊκών Νέων που κατ' επανάληψη έχουν προσεγγίσει το όλο ζήτημα, παρέμεινε εκεί και στο μεγαλύτερο μέρος του έχει καταστραφεί.

Εκχώρηση της μονής ζητά η εκκλησία
Από την πλευρά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κέρκυρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος ζήτησε την εκχώρηση της μονής στην εκκλησία για ακόμα μια φορά υποστηρίζοντας ότι έτσι θα βρεθεί τρόπος αποκατάστασης της.
Μάλιστα τόνισε ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που ζητάμε να δοθεί η χρήση στην εκκλησία και μάλιστα έχουμε έρθει σε επαφή τόσο με την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων όσο και με ιδιώτες που θέλουν να βοηθήσουν χωρίς χρήματα. Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αυτό με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα την κατάρρευση στέγης.
Έστω και τώρα απευθυνόμαστε σε όλους τους αρμοδίους φορείς και ζητάμε την βοήθεια τους για να σώσουμε αυτό το ιστορικό μνημείο".

Ιστορικά  στοιχεία του ΝΑΟΥ
Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Σπιανάδας, απέναντι από τα ανάκτορα Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου.
Κτίστηκε στα 1690 από τον λόγιο Νικόδημο Καροφυλάτο (κρητικό εγκατεστημένο στην Κέρκυρα), ο οποίος στα 1704 την μετέτρεψε σε ανδρικό μοναστήρι, που στεγάστηκε σε παρακείμενο της εκκλησίας κτίσμα.
Το μοναστήρι λειτούργησε έως τα τέλη του 19ου αι. Ο ναός, επτανησιακή βασιλική, έχει ενδιαφέρουσες εικόνες, όπως η εικόνα του μαρτυρίου της Αγ. Αικατερίνης του κρητικού ζωγράφου Στ.Τσαγκαρόλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: