Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Συνάντηση Γκερέκου-Σκανδαλίδη για τα θέματα των κερκυραίων αγροτών

Σειρά θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Κέρκυρας συζήτησε προχθές η Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ κα Άντζελα Γκερέκου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο Κώστα Σκανδαλίδη. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η κα Γκερέκου ενημέρωσε τον κο Σκανδαλίδη για τις  ζημιές που υπέστη η Κέρκυρα στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο  από την πρόσφατη κακοκαιρία. Παράλληλα ζήτησε να κινητοποιηθεί άμεσα ο ΕΛΓΑ ώστε να καταγραφούν το συντομότερο δυνατόν οι απώλειες και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
Τα υπόλοιπα θέματα που συζητηθήκαν έχουν ως εξής:

Αγρότες μικρών
κλήρων και νέα ΚΑΠ
Η κα Γκερέκου ζήτησε, εν όψει της νέας ΚΑΠ, να εξαιρεθούν οι παραγωγοί των Ιονίων Νήσων, όπως συμβαίνει με τους παραγωγούς του Αιγαίου, από το καθεστώς της μη χορήγησης των χαμηλών επιδοτήσεων. Η απόφαση του Υπουργείου να μην συμπεριλάβει τα Ιόνια Νησιά σ΄αυτό το καθεστώς προστασίας θίγει τον κύριο κορμό των ελαιοκαλλιεργητών της Κερκύρας αλλά και γενικότερα τον κερκυραϊκό ελαιώνα ο οποίος χαρακτηρίζεται από ένα μικρό και διάσπαρτο κλήρο.

Μελέτη του κερκυραϊκού ελαιώνα
Μετά από πρόταση της κας Γκερέκου, το Υπουργείο θα επικαιροποιήσει την υπάρχουσα μελέτη του κερκυραϊκού ελαιώνα, αυτή τη φορά προς μια αναπτυξιακή κατεύθυνση. Όπως εξήγησε η κα Γκερέκου, η υπάρχουσα μελέτη, επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στα γεωπονικά χαρακτηριστικά του ελαιώνα ενώ ελάχιστα προσφέρει σε επίπεδο αναπτυξιακών πολιτικών (χωροταξία, καθορισμό χρήσεων γης, εναλλακτικές καλλιέργειες, κ.ο.κ.) Για το λόγω αυτό καλείται άμεσα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας να υποβάλλει τις επόμενες ημέρες αίτημα προς το Υπουργείο ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία.

Γραφείο ΟΠΕΚΕΠΕ και ενεργοποίηση δικαιωμάτων
Η κα Γκερέκου ζήτησε την άμεση στελέχωση του υπάρχοντος γραφείου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κέρκυρα. Όσοι Κερκυραίοι αγρότες ενεργοποιούν τα δικαιώματα τους, δίχως να μεταβάλλουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, θα έχουν έτσι τη δυνατότητα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους εντελώς δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: