Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Συνεχίζονται τα αισιόδοξα μηνύματα για το 2011

Με μειώσεις που κυμαίνονται από 10% έως και 20% στα οργανωμένα πακέτα διακοπών σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, οι ξενοδόχοι προσπαθούν να αναζωπυρώσουν την τουριστική κίνηση. Εχοντας δει τις συναλλαγματικές τους εισπράξειςτα δύο τελευταία χρόνια να κάνουν "βουτιά" και τη χώρα μας να χάνει πάνω από 2 δισ. ευρώ από τη βαριά της βιομηχανία, οι ξενοδόχοι φαίνεται πως κάνουν την ύστατη προσπάθεια για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ήδη από την περίοδο των προκρατήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 409 εκατ. ευρώ, καθώς τα τουριστικά έσοδα στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 554 εκατ. ευρώ ή 7,3%.
Χωρίς να περιμένουν τις κρατήσειςτης τελευταίαςστιγμήςγια να γεμίσουντα καταλύματα τους, οι επιχειρηματίες του κλάδου έριξαντιςτιμέςαπότα early bookings και έκλεισαν συμφωνίες με τους tour operators που τους επιτρέπουν να έχουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την ερχόμενη τουριστική περίοδο. "Προσπαθούμε να επανεκκινήσουμετη ζήτηση", τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, για να συμπληρώσει: "Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2011. Οι πρώτες κρατήσεις ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο".

Θετικά μηνύματα
Τα πρώτα αυτά θετικά μηνύματα ήρθαν κατά τη διάρκεια της 31ης Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού World Travel Market 2010, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο και στην οποά παρευρέθηκαν επιχειρηματίες του κλάδου από όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκειά της, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης δήλωσε: "Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος και πιστεύω ότι η κίνηση από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα θα αυξηθεί αισθητά μέσα στον επόμενο χρόνο".
Μπορεί οι προκρατήσειςαπό το σύνολο των ξένων αγορών να μην έχουν ξεκινήσει ακόμα, ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα των επαφών της ηγεσίας του υπουργείου αλλά και των Ελλήνων επιχειρηματιών με τους tour operators είναι ενθαρρυντικά, αφού τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν μονοψήφια αύξηση της τάξης του 2% - 5% από τους παραδοσιακούς tour operators σε σύγκριση με πέρυσι.
Την ίδια στιγμή, τα αρχικά στοιχεία από τους εναλλακτικούς ταξιδιωτικούςοργανισμούς παρουσιάζουν ακόμα πιο βελτιωμένη εικόνα.
Τα ποσοστά αυτά, βέβαια, αφορούν μόνον ένα μικρό δείγμα (γύρω στο 10%) της βρετανικήςαγοράς, σημαντικό, ωστόσο, αν ληφθεί υπ' όψιν πως πέρυσι οι προκρατήσεις από τους Βρετανούς επισκέπτες είχαν διψήφια μείωση συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. "Η πορεία των κρατήσεων μέχρι τώρα κρίνεται ικανοποιητική και σε περίπτωση που εξελιχθεί ομαλά η κίνηση της αγοράς, την επόμενη τουριστική περίοδο η Ελλάδα θα σημειώσει θετικό πρόσιμο σε κρατήσεις, αφίξεις και διανυκτερεύσεις" τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΟΤ Νικόλαος Κανελλόπουλος.

Ανάκαμψη υπό όρους
Παρότι ευκρινέστερη εικόνα για τις προκρατήσεις θα έχουμε όταν θα αρχίσουν και οι υπόλοιπες αγορές να κλείνουν τα πακέτα τους, η θετική εκκίνηση που έκανε η χώρα μαςδίνει μικρή ανάσα στους επιχειρηματίες του κλάδου.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ανδρ. Ανδρεάδης, "αυτή η δυναμική μπορεί να φέρει αποτελέσματα υπό όρους, να υπάρξει ευνοϊκή εξέλιξη από την κυβέρνηση στο θέμα του ΦΠΑ, αλλά και να μην επαναληφθούν γεγονότα που στιγμάτισαν την εικόνα της χώρα μας, όπως συνέβη τα περασμένα χρόνια". Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ένα από τα βασικά αιτήματα των tour operators είναι η αποπληρωμή χρεών που έχουν συσσωρευτεί από παλαιότερα έτη, αφού φαίνεται πως η χώρα μας δεν έχει ανακτήσει τη φερεγγυότητα που τη διέκρινε κάποτε.
Παράλληλα, το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο κλάδος του τουρισμού είναι η προσέλκυση όσο γίνεται περισσότερων επισκεπτών από τις λεγόμενες "νέες αγορές".

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Τρεις εκθέσεις αναμένεται να λάβουν χώρα το προσεχέςδιάστημα, που θα τονώσουν τον ελληνικό τουρισμό. Η Philoxenia,η οποία διοργανώνεται από τις 18 έωςτις 21 Νοεμβρίου 2010, αποτελεί την "αιχμή του δόρατος" για την ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίαςτης χώρας μας.
Αυξημένη κινητικότητα στην αγορά της βόρειας Ελλάδας αναμένεται να δώσει η 1η Hotelia -Expro & Clean 2010, μια συνεργασία της Helexpo μετην Expro A.E., στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου,στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo, ημερίδα για ξενοδοχεία.
Τέλος εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, της ελληνικής κυβέρνησης, διεθνών οργανισμών, συνδέσμων τουριστικών επιχειρήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων που δραστη-ριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πάρουν μέρος στο 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Τουρισμό, με τίτλο "Ενα νέο μοντέλο για τον τουρισμό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: