Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Αδελφοποίηση Συλλόγου Περιβάλλοντος Κέρκυρας - Legambiente Μπρίντεζι

Εγχείρημα προοπτικής αποτελεί η αδελφοποίηση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας με την οικολογική κίνηση LEGAMBIENTE του γειτονικού Μπρίντιζι.
Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί η επίσκεψη στο Μπρίντιζι αντιπροσωπείας του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, η οποία μετείχε το Σάββατο 9 Οκτωβρίου σε ημερίδα υπό την αιγίδα του Δήμου Μπρίντεζι με τίτλο:  ΚΕΡΚΥΡΑ-ΜΠΡΙΝΤΕΖΙ, Δικτύωση των Προστατευόμενων Περιοχών και Τουριστική Ανάπτυξη της Κάτω Αδριατικής [= BRINDISI-CORFU, La rete di Aree Protette nello Sviluppo Turistico del Basso Adriatico]
Στην ημερίδα, την οποία προσφώνησαν ο Αντιδήμαρχος του Μπρίντεζι και ο πρόεδρος της περιφερειακής Legambiente Απουλίας, ο βιολόγος Σταμάτης Γκίνης παρουσίασε τους προστατευόμενους Υγρότοπους της Κέρκυρας (Αλυκές Λευκίμμης, Λ. Κορισσίων, Λ. Αντινιώτη), ο ιδιαίτερος φυσικός πλούτος των οποίων προσελκύει επιστημονικό και οικολογικό ενδιαφέρον σε υπερτοπικό επίπεδο.
Στο περιθώριο της Ημερίδας, η αντιπροσωπεία του Συλλόγου ξεναγήθηκε σε Υγρότοπους (Λιμνοθάλασσα Cillarese, Αλυκές Punta della Contessa), οργανωμένους ως Πάρκα Αναψυχής. Πρόκειται για προστατευόμενες περιοχές που τυγχάνουν της υποδειγματικής εκείνης προστασίας την οποία στερούνται, παρά την αναγνωριζόμενη και εκτός συνόρων σημασία τους, οι κερκυραϊκές "προστατευόμενες" περιοχές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η "μητρική" LEGAMBIENTE αποτελεί τη μεγαλύτερη οικολογική κίνηση της Ιταλίας, με 30ετή δραστηριότητα και δίκτυο παραρτημάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Διατηρεί στολίσκο (4) σκαφών επιστημονικών μετρήσεων, ένα εκ των οποίων δραστηριοποιείται στην Αδριατική.
Ο Σύλλογος χαιρετίζει τη συνεργασία με τη Legambiente Brindisi με όρους αδελφοσύνης και αμοιβαιότητας ως συμβολή στην ανάδειξη και αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων που συνδέεουν, σε διασυνοριακό επίπεδο, τις δύο απέναντι πλευρές του "Κάτω Αδρία" (Basso Adriatico). Χώρου διαχρονικής σημασίας - που ταυτίζεται με τον "Ιόνιο Κόλπο" των αρχαίων Κερκυραίων θαλασσοπόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: