Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Πρέπει να είμαστε παρόντες

Του ΣΑΒΒΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ
Πολιτικού μηχανικού


Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, τις 7 Νοεμβρίου. Εκλογές, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας για τα προσεχή, τουλάχιστον, τριάντα χρόνια. Εκλογές οι οποίες γίνονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο του σχεδίου "Καλικράτης", που φέρνει ριζικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και τη διοίκηση. Που θα υπάρξει για πρώτη φορά αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, και που όλος σχεδόν ο πρώην νομός  Κέρκυρας  γίνεται ένας Δήμος, με αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες.
Είναι βέβαιο ότι την επομένη των εκλογών τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά. Τίποτα δεν θα είναι όπως μέχρι σήμερα  γνωρίζουμε.
Η ευθύνη όλων μας είναι να αναλογισθούμε το αύριο αυτού του τόπου, και να συμμετάσχουμε  ενεργά στη διαμόρφωση του.
Δεν ψηφίζουμε ούτε για Κυβέρνηση, ούτε για αντιπολίτευση. Μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε για την Κυβερνητική πολιτική και τα σκληρά αντιλαικά μέτρα, αλλά παράλληλα να αναλογισθούμε ότι την επομένη των εκλογών θα υπάρχει και Δήμαρχος, και Περιφερειάρχης, καθώς και τα συμβούλια τους, οι οποίοι θα χαράξουν το μέλλον μας στην περιοχή μας, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην Κυβέρνηση.
Αυτοί που θα εκλεγούν πρέπει να είναι οι καλύτεροι, σε όλα τα επίπεδα.
Πολιτικά συγκροτημένοι, τεχνοκρατικά επαρκείς, με θετικό ισοζύγιο παρουσίας, μέχρι σήμερα, σε όποιο τομέα ασχολήθηκαν. Ανεξάρτητα από  την κομματική τους ένταξη, ειδικώτερα στον ένα και  μοναδικό Δήμο Κέρκυρας, θα πρέπει να αποδείξουν ότι θέλουν και μπορούν να αναλάβουν την μεγάλη ευθύνη να γίνουν οι μπροστάρηδες της νέας πορείας. Αυτοί οι οποίοι διεκδικούν την ψήφο μας, θα πρέπει από πρίν να μας γνωρίσουν πώς θα την αξιοποιήσουν, εάν και εφ' όσον εκλεγούν.
Με διαμαρτυρίες ή με ουσιαστικές διεκδικήσεις;  Με σχέδιο ανάπτυξης  ή με "βλέποντας και κάνοντας";  Με έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη της αυτοδιοίκησης και του μαζικού χώρου, ή με μαθητευόμενους μάγους;.
Η άποψη μου είναι ότι αυτή η πρώτη τετραετία της νέας τοπικής αυτοδιοίκησης είναι και η πιο κρίσιμη, διότι θα θεμελιώσει το αύριο του τόπου μας.
Εάν η θεμελίωση αποδειχθεί "λειψή", τότε όλο το οικοδόμημα θα καταρρεύσει.
Στις σημερινές επομένως γενικότερες συγκυρίες, και λόγω των ιδιαίτερων δυσκολιών που θα υπάρξουν την πρώτη τετραετία, ισχυρή θεμελίωση μπορούν να προσφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν, και δεν θα χρειασθούν μεγάλο χρόνο προσαρμογής.
Παράλληλα, η πορεία αυτή δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο ενός ανθρώπου, εν προκειμένω του Δημάρχου που θα εκλεγεί, ή του Περιφερειάρχη.     Είναι υπόθεση μιας πλειάδας ανθρώπων, που να συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά που προανέφερα.
Και η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων των συνδυασμών, μπορεί να καταδείξει, συγκριτικά, ποιος έχει αυτό σημαντικό πλεονέκτημα, που, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιτυχία της επόμενης μέρας.
Οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Και το δίλημμα είναι εάν πρέπει να είμαστε παρόντες ή απόντες στα δύσκολα.
Η θέση μου είναι ότι τις εξελίξεις τις διαμορφώνουν οι παρόντες

Δεν υπάρχουν σχόλια: