Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

"Καλλικράτης" και εργαζόμενοι

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΥΛΙΕΖΟΥ
Προέδρου ΔΕΥΑΚ


Κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ευρύτερο χώρο της Αυτοδιοίκησης, και των Περιφερειακών δομών της χώρας, εξαιτίας των αλλαγών που επιφέρει το σχέδιο διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας, γνωστό ως σχέδιο "Καλλικράτης".
Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός τόσο ριζοσπαστικού σχεδίου, γίνεται με τρόπο πρόχειρο. Μια προχειρότητα η οποία αυτή τη φορά πλήττει το εργασιακό μέλλον και τον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων εργαζομένων σ' ολόκληρη τη χώρα.
Προσεκτική μελέτη των αναγκών που δημιουργεί ο "Καλλικράτης" σε όλα τα επίπεδα, αποδεικνύει ωστόσο ότι οι εργαζόμενοι που υπηρετούν στις υπηρεσίες αυτές όχι μόνο δεν  πλεονάζουν αλλά καθίστανται απαραίτητοι για τη στοιχειώδη λειτουργία των αναγκών που δημιουργεί η Αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση.
Δυστυχώς, η χώρα μας δέχθηκε να συμπεριληφθεί ο "Καλλικράτης" στους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις του περιβόητου "μνημονίου".
Στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που διανύουν τα νοικοκυριά της χώρας, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτος οποιοσδήποτε συμφωνημένος περιορισμός του εισοδήματος μέσω περικοπών και αναστολής αυξήσεων ακόμη και στα επίπεδα του πληθωρισμού.
Η λελογισμένη διαχείριση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να φέρει αποτέλεσμα ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες όπως αυτές που διανύουμε. Θα μου επιτραπεί να φέρω ως παράδειγμα τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Κερκυραίων στην οποία είχα την τιμή να προεδρεύω τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Νομίζω ότι δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι η ΔΕΥΑΚ, πέραν των έργων που κατάφερε να ολοκληρώσει και των χρόνιων προβλημάτων που επίλυσε, αποτελεί σήμερα πρότυπο επιχείρησης ως προς τα εργασιακά δικαιώματα και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας.
Με παρέμβαση της Διοίκησης υπέρ των εργαζομένων στα Δικαστήρια, 30 συμβασιούχοι κατάφεραν να παραμείνουν στην επιχείρηση και να διασφαλίσουν το εργασιακό τους μέλλον. Η πλειοψηφία των εργαζομένων αυτών, δεν είχε μπει στην επιχείρηση κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας.
Αξιοποιώντας εκκρεμότητες του παρελθόντος, υπογράφηκαν συλλογικές συμβάσεις, δόθηκαν οι νόμιμες αυξήσεις και δεν υπήρξε καμία μείωση αποδοχών, παρά τις σαφείς οδηγίες της "Τρόικας".
Η ΔΕΥΑΚ είναι επίσης από τις ελάχιστες επιχειρήσεις δημοτικού χαρακτήρα που δεν οφείλει τρέχοντες μισθούς σε εργαζόμενους.
Οι κινήσεις αυτές δεν έγιναν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου αλλά στα πλαίσια χρηστής διοίκησης η οποία μας επέτρεψε να προσφέρουμε σειρά κοινωνικών παροχών, αποδίδοντας μεταξύ άλλων δωρεάν νερό από τις μονάδες αποσκλήρυνσης και μειώνοντας τα τιμολόγια σε οικογένειες ΑΜΕΑ και Πολυτέκνων.
Θεωρούμε ότι έχοντας ως οδηγό τη χρηστή διοίκηση και την κοινωνική μέριμνα, όσοι κληθούν να υπηρετήσουν τους νέους βαθμούς Αυτοδιοίκησης μπορούν να προφέρουν πολλές υπηρεσίες στους πολίτες, τους εργαζόμενους και το κοινωνικό σύνολο ακόμη και σε περιόδους πολυποίκιλης κρίσης, όπως αυτές που διανύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: