Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Στερεύει η αγορά της Κέρκυρας

Την στιγμή που οι μεταφορείς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους η Κυβέρνηση καταθέτει την Πέμπτη τροπολογία για το θέμα των κινητοποιήσεων των μεταφορέων.
Η τροπολογία προβλέπει αυστηρές ποινές (από αφαίρεση άδειας έως κάθειρξη 5 ετών) σε όσους ιδιοκτήτες φορτηγών δεν επιστρέφουν στα καθήκοντά τους, προκαλώντας ζημία στο Δημόσιο. Η μη εκτέλεση έργου διαπιστώνεται είτε από εισαγγελέα, είτε από αναφορά Υπουργού. Παράλληλα ανατίθεται και σε οδηγούς ιδιωτικών φορτηγών η εκτέλεση έργου.

Τροφοδοσία
ξεκινούν οι
Διαμεταφορικές
Την ομόφωνη απόφασή τους, για την έναρξη των μεταφορικών δραστηριοτήτων τους, κοινοποίησαν οι Διαμεταφορικές Επιχειρήσεις με επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσής τους προς την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών του Κλάδου ΦΔΧ.
Στην επιστολή τους οι Διαμεταφορικές επιχειρήσεις επισημαίνουν πως τήρησαν τη συμφωνία τους για αναμονή μέχρι τη Γενική Συνέλευση των μεταφορέων και μετά την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων, η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί και το οικονομικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό ενταθεί και είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν στις δουλειές τους για να τροφοδοτήσουν ομαλά την αγορά.

Μεγάλο το πρόβλημα και στην αγορά της Κέρκυρας
Την ίδια ώρα εντείνονται τα προβλήματα στην αγορά. Χιλιάδες κοντέϊνερς είναι εγκλωβισμένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αλλά και στα τελωνεία της χώρας, εντείνοντας τα προβλήματα στην αγορά, με τις μεγαλύτερες ελλείψεις να εντοπίζονται κυρίως σε τρόφιμα.
Βιομηχανίες και έμποροι κατευθύνουν τις παραγγελίες τους προς άλλα λιμάνια, επωμιζόμενοι αυξημένο μεταφορικό κόστος, ενώ περιμένουν αδίκως να παραλάβουν τις απαραίτητες πρώτες ύλες για να δουλέψουν. Κάποιοι υποχρεώνουν το προσωπικό τους σε αναγκαστική άδεια ή αργία, για να μην πληρώνουν τσάμπα μεροκάματα. Στην αγορά, τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε είδη ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα. Μεγαλύτερες είναι οι ελλείψεις σε δομικά και μονωτικά υλικά, σε πρώτες ύλες ειδών ξυλουργίας και αλουμινοκατασκευών και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.
Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Κέρκυρας Γιώργος Χονδρογιαννης επεσήμανε ότι και στην Κέρκυρα υπάρχουν ελλείψεις κυρίως σε μεγάλες αλυσίδες μάρκετ ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε λύση. Μάλιστα επεσήμανε ότι ήδη η ζημιά στην οικονομία είναι μεγάλη.
Με δεδομένη την απόφαση των μεταφορέων για συνέχιση των κινητοποιήσεων, το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασ.Κορκίδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γ.Κασιμάτη, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: