Follow by Email

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Εγκληματική πολιτική για την "αντιμετώπιση" των ναρκωτικών!

Του Νίκου Πέρρου
Πρ. Τοπικού παραρτήματος Κέρκυρας του ΕΣΥΝ


Η πολιτική της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά είναι επικίνδυνη και απάνθρωπη. Μετρώντας την ανθρώπινη ζωή με όρους οικονομικού κόστους, η κυβέρνηση ομολογεί ότι κοστίζουν περισσότερο τα προγράμματα απεξάρτησης, σε σχέση με τα προγράμματα υποκατάστασης.
Επίσης το βασικό επιχείρημα της επίσημης πολιτείας είναι η λεγόμενη "κοινωνική βλάβη" που προκαλείται από την παραβατική συμπεριφορά του χρήστη και την απειλή της διάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων (ηπατίτιδα, AIDS), αρκετά και "βάσιμα" κατά αυτήν επιχειρήματα για να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και να "νομιμοποιήσει" τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών μέσω των προγραμμάτων υποκατάστασης σε πανελλαδική κλίμακα.
Έτσι, αντί να στηρίξει την απεξάρτηση, δηλαδή το δρόμο που οδηγεί στη ζωή, πολλαπλασιάζει τα προγράμματα υποκατάστασης, δηλαδή τα προγράμματα που χορηγούν, σε ελεγχόμενες δόσεις, μεθαδόνη και άλλα υποκατάστατα, που σε τελική ανάλυση κι αυτά ναρκωτικά είναι... Με άλλα λόγια, ενισχύουν τη συντήρηση και όχι την απεξάρτηση των χρηστών και, παράλληλα, συντηρούν και οξύνουν παραπέρα το ίδιο το πρόβλημα των ναρκωτικών.
Αποσιωπά δε ότι η βουπρενορφίνη και η μεθαδόνη ανήκουν στην κατηγορία των οπιοειδών είναι ναρκωτικά και προκαλούν εξάρτηση ενώ ταυτόχρονα  νομιμοποιούν στη συνείδηση των νέων την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Σε μια πρόσφατη Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας,  δόθηκαν στοιχέια που αναφέρουν την μεθαδόνη ως αιτία τοξίκωσης στο 44% των θανάτων στην Δανία, στην Γερμανία αναφέρονται 345 περιπτώσεις θανάτων οφειλόμενοι σε "ουσίες υποκατάστασης" (46 μεμονωμένες και 299 σε συνδυασμό με άλλες ναρκωτικές ουσίες το 2004), στο Ηνωμένο Βασίλειο 216 με "αναφορά" μεθαδόνης και πολλά άλλα
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων μονάδων υποκατάστασης, στο όνομα του ότι έτσι θα μειωθεί η λίστα αναμονής. Η λίστα αναμονής υπάρχει μόνο στα προγράμματα υποκατάστασης κι όχι στα "στεγνά" προγράμματα απεξάρτησης. Όσο ακολουθείται μια πολιτική που ανακυκλώνει και διογκώνει το πρόβλημα των ναρκωτικών, τόσο θα μεγαλώνει και η εν λόγω λίστα, όσες περισσότερες μονάδες υποκατάστασης κι αν ανοίγουν. Όσο περισσότερο προσφέρονται στους χρήστες προγράμματα συντήρησης και χορήγησης της "δόσης" τους, τόσο θα αποθαρρύνονται από το να παλέψουν, για να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά. Αυτές οι εύκολες "λύσεις", όμως, είναι επικίνδυνες, είναι "λύσεις" θανάτου.
Ακόμα χειρότερα, η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι οι νέες μονάδες υποκατάστασης θα φτιαχτούν σε προαύλια δημόσιων νοσοκομείων. Δίνουν, δηλαδή, και επίφαση θεραπευτικής αντιμετώπισης. Η προοπτική αυτή είναι πραγματικά εφιαλτική. Τα προγράμματα υποκατάστασης δεν έχουν καμιά σχέση με θεραπεία και η μεταφορά τους στα νοσοκομεία δεν πρόκειται ούτε να συνδυαστεί ούτε να εγγυηθεί θεραπεία, αλλά θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που πρωτοδημιουργήθηκαν τα προγράμματα μεθαδόνης (τότε, μάλιστα, τα παρουσίαζαν σαν προγράμματα "απεξάρτησης", τώρα δεν μπορούν πια να ισχυριστούν κάτι τέτοιο) και μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
Η πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουν και λίγοι ομολογούν είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες, που μπαίνουν στα προγράμματα αυτά, παραμένουν μπλεγμένοι με τα κυκλώματα των ναρκωτικών. Πολλοί από αυτούς παίρνουν τη μεθαδόνη από τον ΟΚΑΝΑ και... συμπληρώνουν τις δόσεις τους με άλλες ψυχοτρόπες - εξαρτησιογόνες παράνομες ουσίες(κοκαΐνη, χασίς, "έκσταση", αλκοόλ, ηρεμιστικά κα) από τις πιάτσες, ευνοώντας έτσι και την ανάπτυξη "παραεμπορίου" ναρκωτικών γύρω από αυτά τα "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ" . Αυτή η πραγματικότητα ενισχύεται και από το γεγονός ότι το πρόβλημα στις μέρες μας είναι η πολυτοξικομανία, έτσι η "υποκατάσταση" μιας ουσίας... δε λειτουργεί. Γι' αυτό, γύρω από τα προγράμματα αυτά ανθούν οι πιάτσες. Γιατί οι έμποροι ξέρουν ότι εκεί θα βρουν έτοιμη πελατεία, ευάλωτους χρήστες. Να γιατί η μεταφορά των μονάδων στα νοσοκομεία δεν είναι "λύση", αλλά επικίνδυνη εξέλιξη.
Και ο επικίνδυνος κατήφορος της εγκληματικής αυτής πολιτικής συμπληρώνεται από την εξαγγελία ότι οι δόσεις των υποκατάστατων, προοπτικά, σε μια επόμενη φάση θα "συνταγογραφούνται" από γιατρούς του ΕΣΥ (ενδεχομένως και από ιδιώτες, συμπληρώνουμε εμείς). Δηλαδή, θα καταργηθεί ακόμα και η ελάχιστη εγγύηση να χορηγούνται τα υποκατάστατα εντός των μονάδων και θα αρχίσουν να κυκλοφορούν... συνταγές δόσης: Πεδίο δόξης λαμπρό για διόγκωση και αλληλοτροφοδότηση του ναρκεμπορίου. Γι' αυτό χρειάζεται αγώνας παλλαϊκός για την πρόληψη και την απεξάρτηση. Αγώνας για τα κοινωνικά αίτια που γεννούν την εξάρτηση όπως αυτά με ανάγλυφο τρόπο αποτυπώνονται στους δείκτες ανεργίας και υποαπασχόλησης, στην κοινωνική ανασφάλεια, στην εμπορευματοποίηση των σχέσεων, στην αποξένωση και την αλλοτρίωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, στην ολοένα αυξανόμενη περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, στην κυριαρχία των πολιτιστικών υποπροϊόντων και της ναρκωκουλτούρας, που συνεχίζουν να διαβρώνουν τον κοινωνικό ιστό και απλώνουν ένα αόρατο πλέγμα δεσμών στα νέα παιδιά.
Κύριοι της κυβέρνησης, με τα προγράμματα υποκατάστασης το πρόβλημα γιγαντώνεται, αφού στην ουσία περιθάλπουμε τον τραυματία αντί να σταματήσουμε τον πόλεμο και με την χρηματοδότηση τους στερείτε από πόρους απαραίτητους για την περαιτέρω ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια "στεγνών" προγραμμάτων, που αποδεδειγμένα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Ένα τέτοιο πρέπει να ιδρυθεί και στην Κέρκυρα που να καλύπτει τις ανάγκες της περιφέρειας Ιονίων Νήσων με βάση το Παλλαϊκό Κερκυραϊκό αίτημα από το 2008! Ένα αίτημα που κατέχει περίοπτη θέση στα κείμενα της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: