Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ολα έτοιμα στη Νομαρχία για τις πρώτες εκλογές του Καλλικράτη

Το εκλογικό υλικό ήδη έχει φτάσει στην Νομαρχία Κέρκυρας και οι υπάλληλοι για τις εκλογές 2010 είναι στις θέσεις τους έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα κατά την διάρκεια διεξαγωγής τους.
Ο Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος ανέφερε ότι " Η Νομαρχία της Κέρκυρας και το συνεργείο της είναι για τελευταία φορά υπεύθυνη για την οργάνωση και τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.
Σ' αυτό το πλαίσιο, το συνεργείο που έχει οριστεί με απόφαση του ΥΠΕΣ βρίσκεται επί το έργον και ολοκληρώνεται σιγά σιγά η προσπάθεια προκειμένου να προετοιμαστεί η οργάνωση και η λειτουργία των 267 εκλογικών τμημάτων σε ολόκληρο το νομό της Κέρκυρας.
Το εκλογικό υλικό καταφτάνει και θα ετοιμαστούν και οι σάκοι που θα αποσταλούν στα εκλογικά τμήματα.
Δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα πρόβλημα παρά το γεγονός ότι φέτος, οι πόροι οι οποίοι διατίθενται για τον συγκεκριμένο σκοπό, είναι πολύ λιγότεροι απ' ότι τις προηγούμενες χρονιές. Έτσι, περιορισμένο είναι και προσωπικό που εργάζεται για την συγκεκριμένη διαδικασία, όμως χάριν στις προσπάθειές τους αλλά και της προϊσταμένης της διοίκησης της κ. Παυλοπούλου και της προϊσταμένης του τμήματος εκλογών της κ. Προκοπιάδου, όλα εξελίσσονται ομαλά.

Αλλαγές Καλλικράτη
Από την πλευρά της η Διευθύντρια Διοίκησης κ. Παυλοπούλου αναφέρθηκε στις αλλαγές του Καλλικράτη υποστηρίζοντας τα εξής " Οι επερχόμενες εκλογές έχουν ξεχωριστή σημασία γιατί είναι η πρώτη εφαρμογή του νέου νόμου για την νέα αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θα έχουμε βασικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και η ανάδειξη των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών θα γίνει για την χρονική περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2011 μέχρι και τις 31 Αυγούστου του 2014.
Αυτό γίνεται για την πρώτη και μόνο εφαρμογή του νόμου Καλλικράτη και από την επόμενη εκλογική διαδικασία, η θητεία των νέων αρχών θα είναι 5ετίας.
Η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολη και για εμάς, από την μία γιατί πρόκειται για μια διπλή εκλογική διαδικασία και από την άλλη γιατί γίνεται εφαρμογή ενός νέου νόμου και απαιτείται μεγάλη προπαρασκευή για τη διενέργειά τους.
Τα εκλογικά συνεργεία έχουν ξεκινήσει τις εργασίες εδώ και δύο εβδομάδες. Με απόφαση του ΥΠΕΣ έχει γίνει μεγάλη περικοπή του προσωπικού που απασχολείται στα εκλογικά συνεργεία. Ενδεικτικά, στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχαν 56 υπάλληλοι της ΝΑΚ ενώ στις προσεχείς μόλις 34. Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για ακόμα 9 υπαλλήλους από την Περιφέρεια".

Διαδικασία εκλογών
Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και από αυτήν εξαιρούνται οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν ξεπεράσει το 70 έτος της ηλικίας τους και όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χλμ από το εκλογικό κέντρο που πρέπει να ψηφίσουν.
Σε αυτές τις εκλογές δεν ισχύει η έννοια του ετεροδημότη δηλαδή, οι εκλογείς ψηφίζουν εκεί που είναι εγγεγραμμένοι. Όσοι δεν συμπεριλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να πάνε στο Δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι για να μπορέσουν να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους και με αυτό το πιστοποιητικό θα μπορέσουν να ψηφίσουν.
Στις δημοτικές εκλογές ψηφίζουν όλοι οι δημότες του νέου Δήμου (Κέρκυρας και Παξών) που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και είναι γεννημένοι μέχρι και τις 31 - 12 - 1992 (έχουν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους).
Όσοι δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, οι πολίτες των 26 κρατών της Ε.Ε., κατοικούν στην Ελλάδα και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέχρι και τις 31 - 8 - 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: