Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: Πήγαμε καλά λέει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Ιδιαίτερα δραστήρια υπήρξε η συμμετοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών στην έκθεση CIS 2010  που πραγματοποιήθηκε στην Αγ. Πετρούπολη (13-15/10).
Η αγορά της Ρωσίας θεωρείται σημαντική για την Ελλάδα και το προφίλ του Ρώσου τουρίστα που ταξιδεύει στην Ελλάδα σύμφωνα με τους κυριότερους T.O είναι :
Ανήκουν στο μεγαλύτερο ποσοστό στην μεσαία τάξη.
Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 30 έως 40 ετών.
Συνήθως είναι ζευγάρια με παιδιά.
Η μέση διάρκεια διακοπών είναι από 10 έως 12 ημέρες. Το 50% των Ρώσων προτιμά τα πακέτα "all inclusive".
Ένα ποσοστό περίπου 7% επί του συνόλου των επισκεπτών συνδυάζει (shopping-γούνες) και ένα 4% τις περιηγήσεις.
Το 2009 το 25% των επισκεπτών προτίμησε Ξενοδοχεία 3*, το 65% προτίμησε Ξενοδοχεία 4* και το 15% προτίμησε Ξενοδοχεία 5*.
Το 2009 καταγράφηκε μία μείωση της τάξεως του 28% για την ζήτηση σε 5* Ξενοδοχεία προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα, δε, με το Ρωσικό Υπουργείο Τουρισμού το 2009 ταξίδευσαν για τουρισμό στο εξωτερικό 6.574.678 άτομα, ήτοι κατά 18% λιγότεροι σε σχέση με το 2008.
Το 60% προέρχεται από την Μόσχα και το 40% από άλλες περιοχές και Κ.Α.Κ.
Σύμφωνα με το Ελληνικό προξενείο υπήρξε αύξηση στην έκδοση βίζας για την Ελλάδα το 2010 της τάξεως του 56% έναντι του 2009.
Στα πλαίσια της συμμετοχής της ΠΙΝ ο Γ.Γ. της ΠΙΝ, κ. Κωνσταντίνος Γεωργαλίδης, πραγματοποίησε επαφές με τουριστικούς πράκτορες και Ρωσικά ΜΜΕ.
Σημαντική θεωρείται η συνάντηση του με τον ισχυρό τουριστικό οργανισμό ATLAS  που διακινεί Ρώσους τουρίστες σε 115 χώρες. Υπήρξε ανταλλαγή προτάσεων και συζητήθηκαν σημαντικά θέματα  όπως η προοπτική έκδοσης  βίζας διάρκειας δυο ετών για τους Ρώσους τουρίστες, ενώ εκφράσθηκε και η επιθυμία για περαιτέρω συνεργασία.
Επίσης συνεργασία πραγματοποιήθηκε και με τα τουριστικά γραφεία Solvex, Almatour  και το ελληνορωσικό γραφείο Μενζενίδης που διακινεί μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα.
Για τα Ιόνια Νησιά ενδιαφέρθηκαν Ρώσικα ΜΜΕ όπως το έντυπο Metro,το Voyage,Tour Navigator, Rouki Express, το τηλεοπτικό κανάλι 1 της Ρωσίας, ειδικό κανάλι για τον καταδυτικό τουρισμό κλπ.
Επιπλέον, ιδιαίτερα χρήσιμη υπήρξε η συνεργασία με τον εκπρόσωπο του Mega, της Ελευθεροτυπίας και εκδότη του ρωσικού περιοδικού "Ελλάδα", κ. Θ. Αυγερινό. Σ όλες τις δράσεις προβολής των Ιονίων καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης σημαντικός αρωγός υπήρξε το γραφείο του ΕΟΤ Ρωσίας. Ο κ. Γ. Γ. της ΠΙΝ κι ο πρ/νος του ΕΟΤ κ. Μούρμος συμφώνησαν κοινές δράσεις για τους 4 νομούς  (φιλοξενίες ΜΜΕ, καταχώρηση σε δημοφιλή έντυπα, προβολή υλικού, κ.λ.).
Ο Γ.Γ. της ΠΙΝ είχε την ευκαιρία  να διαπιστώσει τη σημαντικότητα της προβολής του Θρησκευτικού τουρισμού όταν επισκέφθηκε το Ναό της Αναστάσεως  όπου περισσότεροι  από 400.000 κάτοικοι της Αγ. Πετρουπολης προσκύνησαν το χέρι του Αγ. Σπυρίδωνα. που είχε μεταφερθεί από τη Μόσχα,  όπου και εκεί  το είχαν προσκυνήσει 800.000 κάτοικοι.
Την Παρασκευή 15/10 ο κ. Γεωργαλίδης είχε συνάντηση στο Κυβερνείο της Αγίας Πετρούπολης, με την Επιτετραμμένη της Επιτροπής Πολιτισμού, κα E. Voynova.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν  στο πλαίσιο του επίσημου χαρακτηρισμού της Ρωσίας για το έτος 2012 ως  "Έτος της Ελλάδας στην Pωσία και της Ρωσίας στην Ελλάδα".
Συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός portal μέσω του οποίου θα πραγματοποιείται  ανταλλαγή απόψεων, θα διενεργούνται καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί με έπαθλο τη φιλοξενία μαθητών στα Επτάνησα και αντίστροφα, καθώς και ανταλλαγή πολιτιστικών δρώμενων στα Επτάνησα και στην Αγία  Πετρούπολη. Επίσης συζητήθηκε η συνεργασία  του Ιστορικού τμήματος του πανεπιστημίου  της Αγ. Πετρούπολης με το αντίστοιχο του Ιονίου.
Σειρά σημαντικών επαφών πραγματοποίησαν και οι κ. Α. Δουβίτσας του Επιμελητηρίου Λευκάδος, ο κ. Ι. Καρτάνος πρόεδρος των Ξενοδόχων Λευκάδος και του Δ.Σ της ΕΤΙΝ και ο Ν. Γιακουμέλλος πρόεδρος της ΝΕΤΠ Ζακύνθου.
Η ΠΙΝ συμμετείχε με ενιαίο περίπτερο μέσω του οποίου φιλοξενούνταν οι νόμοι της περιφέρειας.
Παραβρέθησαν : Για την Λευκάδα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Α. Δουβίτσας, ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και του Δ.Σ της ΕΤΙΝ κ. Ι.Καρτάνος , η Διευθύντρια της Δ/σης τουρισμού της ΝΑΛ κα Ε. Σταύρακα.
Για την Ζάκυνθο ο πρόεδρος της ΝΕΤΠ κ. Ν. Γιακουμελλος ο κ. Δ. Καρούσης και ο κ. Ν. Μποτωνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: