Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Οδηγία στις Εφορίες: Μαζέψτε λεφτά

Φορο-ελεγκτικό και εισπρακτικό συναγερμό σήμανε το υπουργείο Οικονομικών για να προλάβει μέχρι το τέλος του έτους να καλύψει τη μαύρη τρύπα των εσόδων του προϋπολογισμού.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κινητοποιεί για το επόμενο δίμηνο το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού απαιτώντας από εφορίες και ελεγκτικά κέντρα να ασχοληθούν αποκλειστικά με τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ που θα αφορούν φορολογικές περιόδους από τη 1.1.2010 και μετά, ενώ παράλληλα ζητάει άμεσο καταλογισμό προστίμων για εκθέσεις ελέγχων του ΣΔΟΕ που εκκρεμούν στις εφορίες.
Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών μπαίνουν οι 65.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει από τις αρχές του έτους περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
Oσοι "ξέχασαν" να αποδώσουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ θα καλούνται τηλεφωνικά για να προσέλθουν εντός 5 ημερών στην Εφορία προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις και να καταβάλουν τον φόρο. Για όσους δεν προσέλθουν εντός της προθεσμίας θα εκδίδεται άμεσα εντολή προσωρινού ελέγχου.
Παράλληλα με τα τηλεφωνήματα των εφοριακών, οι επιχειρηματίες θα δεχθούν και άτυπες προσκλήσεις υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ από τη ΓΓΠΣ, ενώ οι καταστάσεις θα σταλούν και στα ελεγκτικά κέντρα για να αναλάβουν τις επιχειρήσεις αρμοδιότητάς τους. Πέραν της μη υποβολής δηλώσεων, θα υπάρξει ενδελεχής έλεγχος και για ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ.
Με εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών απαιτεί από κάθε υπάλληλο εφορίας και ελεγκτικού κέντρου να διενεργεί και να ολοκληρώνει τουλάχιστον δύο ελέγχους την ημέρα αν πρόκειται για βιβλία Α' και Β' κατηγορίας και τουλάχιστον έναν έλεγχο την ημέρα αν πρόκειται για βιβλία Γ' κατηγορίας.
Ονόματα ελεγκτών
Οι ελεγκτές θα ελέγχονται αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους από ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η ΓΓΠΣ, ενώ με ευθύνη των προϊσταμένων των εφοριών μέσα σε τρεις μέρες από την αποστολή της εγκυκλίου θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικά αρχεία στη Διεύθυνση Ελέγχου με τα ονόματα των ελεγκτών που θα "τρέξουν" τους προσωρινούς ελέγχους ΦΠΑ.
Με την ίδια εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών ζητάει επιτάχυνση των διαδικασιών επιβολής προστίμων για τις υποθέσεις ελέγχων του ΣΔΟΕ και της πρώην ΥΠΕΕ.
Ακόμη, οι εφορίες όλης της χώρας καλούνται μέσα σε δέκα μέρες να υποβάλουν στις οικονομικές επιθεωρήσεις καταστάσεις στις οποίες θα αναφέρονται οι εκθέσεις ελέγχων που εκκρεμούσαν στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και στις 31 Αυγούστου 2010.
Εφόσον εκκρεμούν στις εφορίες εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ, της πρώην ΥΠΕΕ, των πρώην ειδικών συνεργείων ελέγχου και των ίδιων των εφοριών θα πρέπει μέσα σε πέντε μέρες από τη λήψη της εγκυκλίου να κοινοποιηθούν οι καταλογιστικές πράξεις ώστε να επιταχυνθεί η είσπραξη των προστίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: