Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Φοροεισπρακτική επίθεση από το ΣΔΟΕ

Φοροεισπρακτική επίθεση εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει τη μαύρη τρύπα των εσόδων του προϋπολογισμού.
Το οικονομικό επιτελείο κινητοποιεί εφορίες και ελεγκτικά κέντρα, δίνοντας εντολή να ασχοληθούν αποκλειστικά για το επόμενο δίμηνο με τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ και να προχωρήσουν άμεσα στον καταλογισμό προστίμων για εκθέσεις ελέγχων του ΣΔΟΕ που βρίσκονται "ξεχασμένες" στα συρτάρια τους.
Επίσης, οι εφορίες θα πρέπει μέχρι και την Παρασκευή να έχουν αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα έντυπα Ε9 του 2009 και του 2010, ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση του ΕΤΑΚ και της έκτακτης εισφοράς του 2009 και του νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 που έχουν καθυστερήσει σημαντικά.
Στο "μάτι" των φοροελεγκτών μπαίνουν οι 65.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει από τις αρχές του έτους περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
Οσοι "ξέχασαν" να αποδώσουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ θα καλούνται τηλεφωνικά για να προσέλθουν εντός 5 ημερών στην εφορία, προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις και να καταβάλουν τον φόρο. Εάν ο υπόχρεος δεν προσέλθει εντός της προθεσμίας, θα εκδίδεται άμεσα εντολή προσωρινού ελέγχου.

Εγκύκλιος
Με εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών απαιτεί από κάθε υπάλληλο εφορίας και ελεγκτικού κέντρου να διενεργεί και να ολοκληρώνει τουλάχιστον δύο ελέγχους την ημέρα αν πρόκειται για βιβλία Α' και Β' κατηγορίας και τουλάχιστον έναν έλεγχο την ημέρα αν πρόκειται για βιβλία Γ' κατηγορίας.
Οι ελεγκτές θα ελέγχονται αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους από ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η ΓΓΠΣ, ενώ με ευθύνη των προϊσταμένων των εφοριών μέσα σε τρεις ημέρες από την αποστολή της εγκυκλίου θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικά αρχεία στη Διεύθυνση Ελέγχου με τα ονόματα των ελεγκτών που θα "τρέξουν" τους προσωρινούς ελέγχους ΦΠΑ.
Με την ίδια εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών ζητεί επιτάχυνση των διαδικασιών επιβολής προστίμων για τις υποθέσεις ελέγχων του ΣΔΟΕ και της πρώην ΥΠΕΕ.
Ακόμη οι εφορίες όλης της χώρας καλούνται μέσα σε δέκα ημέρες να υποβάλουν στις οικονομικές επιθεωρήσεις καταστάσεις στις οποίες θα αναφέρονται οι εκθέσεις ελέγχων που εκκρεμούσαν στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και στις 31 Αυγούστου 2010.
Εφόσον εκκρεμούν στις εφορίες εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ, της πρώην ΥΠΕΕ, των πρώην ειδικών συνεργείων ελέγχου και των ίδιων των εφοριών, θα πρέπει μέσα σε πέντε ημέρες από τη λήψη της εγκυκλίου να κοινοποιηθούν οι καταλογιστικές πράξεις, ώστε να επιταχυνθεί η είσπραξη των προστίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: