Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Εκλεισε το κεφάλαιο για αυξήσεις του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις

Κατηγορηματικά διέψευσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά "δεν θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ και αναζητούμε άλλους τρόπους αύξησης των εσόδων".
Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη Τρίτη, από την Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει πως "η κυβέρνηση εξετάζει την επιλεκτική μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στο 23%". Και είχε συμπληρώσει πως μαζική μετάταξη βασικών προϊόντων από το 11%, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, στο 23% θα ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία".
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών που εκλήθησαν να σχολιάσουν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, που απέχει από αυτή του Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνιζαν πως παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου και πως αυτό που εννοούσε ο πρωθυπουργός είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23%. Δηλώσεις για το ίδιο θέμα έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος σημείωσε ότι "δεν είναι στις προθέσεις μας να αυξήσουμε τον ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα".
Το θέμα παραμένει ανοικτό και όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι στις 4 Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών, με τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, θα πρέπει να ανακοινώσει και την ισοδύναμη λύση για την εξεύρεση του ενός δισ. ευρώ που απαιτείται για το 2011. Η υστέρηση μάλιστα των εσόδων για το 2010, καθιστά την εξεύρεση μίας λύσης, η οποία, εκτός από ισοδύναμης, θα είναι και αξιόπιστη.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΣΕΤΕ
Ο ΣΕΤΕ σημειώνει ότι η μείωση των τουριστικών εισπράξεων κατά 9% στο διάστημα Ιανουάριος - Ιούλιος 2010, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 είναι χαρακτηριστική της μειωμένης τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος για την παρούσα χρονική περίοδο. Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε αύξηση θα ήταν καταστροφική για την τουριστική οικονομία με άμεσες συνέπειες την περαιτέρω μείωση των εσόδων και αύξηση της ανεργίας.
"Η επιδίωξη της Κυβέρνησης για διεύρυνση της φορολογικής βάσης παράλληλα με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι σαφέστατα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον, το ενδεχόμενο της μείωσης φόρων σε ορισμένους κλάδους με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων είναι η απόλυτα σωστή κατεύθυνση και ο τουρισμός πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή.
Η τουριστική ζήτηση είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις τιμολογιακές μεταβολές. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η όποια μείωση των φόρων επιφέρει ποσοστιαία μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων από την πρόσθετη ζήτηση που δημιουργείται.
Να σημειωθεί επίσης ότι οι ανταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού είχαν και έχουν πολύ χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (Ισπανία 8%, Πορτογαλία 5%, Κύπρος 5%, Μάλτα 5%, Γαλλία 5,5%).
Aρα, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής θεωρούμε ότι η μείωση των φόρων στον τουριστικό τομέα (ως τομέα μεταξύ άλλων και άμεσης ανταποδοτικότητας) πρέπει να έχει προτεραιότητα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: