Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Μήνυμα προς το ΥΠΠΟ: Ξεχάσατε τα κτήρια του Μον Ρεπό

Το περασμένο Σάββατο  πραγματοποιήθηκε το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Θετικών Επιστημών και Εφαρμογών (ΕΙΘΕ) στο Παλαιό Δημαρχείο (San Giacomo).
Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος: Ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Σωτήρης Μικάλεφ, ο Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής  κ. Σίμος Σιμόπουλος, ο Νομάρχης Κέρκυρας κ. Στέφανος Πουλημένος, ο Εκπρόσωπος  της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Παγκράτης, ο Καθηγητής ΕΜΠ κ. Γιώργος Ζουπάνος, ο  Εκπρόσωπος της ΣΕΜΦΕ, Επικ. Καθηγητής κ. Νικόλαος  Ήργες. Δεν μπόρεσε να παρευρεθεί ο  Αντιπρόεδρος και Προεδρεύων του Δ.Σ. ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", Δρ. Κωνσταντίνος Δ. Σπυρόπουλος.
Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Σ. Μικάλεφ και κλήθηκαν να παρουσιάσουν  τεχνικά θέματα υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.
Έγινε ενημέρωση για την πορεία του ΕΙΘΕ (διοικητικά στοιχεία, επιστημονικές δραστηριότητες, νέα ιδρυματικά μέλη κτλ.). Η συζήτηση εστιάστηκε στην αναγκαιότητα της στέγασης του ΕΙΘΕ στο Mon Repos.
Ένα σύντομο ιστορικό σε σχέση με τα κτήρια που Mon Repos που θα στεγάσουν το ΕΙΘΕ έχει ως εξής:
 Με την 5-24/95 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού  (ΥΠΠΟ) η χρήση του ανακτόρου "Mon Repos"  για πενήντα χρόνια προκειμένου αυτό να μετασκευαστεί σε σύγχρονο Μουσείο.
Στη συνέχεια με την υπ' αριθμ. 19-195/95 απόφαση παραχωρήθηκαν τέσσερα ακόμα κτήρια με τους ίδιους όρους της πρώτης παραχώρησης. Τα κτήρια αυτά είναι τα: "Τίτο", "Στρατώνων", "Στάβλων Ιταλών" και "Γκαράζ".
 Έκτοτε έχουν περάσει 15 χρόνια και το ΥΠΠΟ έχει αποκαταστήσεις μόνο το ανάκτορο, που χρησιμοποιείται ως Μουσείο, καθώς και το κτήριο "Τίτο", που χρησιμοποιείται όμως ως αποθήκη της Η' ΕΠΚΑ σε αντίθεση με τους όρους παραχώρησης. Τα υπόλοιπα κτήρια παραμένουν εγκαταλελειμμένα και καταρρέουν.
 Με επανειλημμένα διαβήματα προς το ΥΠΠΟ, ο Δήμος Κερκυραίων ζητούσε την επιστροφή των κτηρίων αυτών, προκειμένου να τα αποκαταστήσει και να στεγάσει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Θετικών Επιστημών και Εφαρμογών (ΕΙΘΕ) χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν τα σχέδια για την ανακαίνιση των παραπάνω κτηρίων του Mon Repos και η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ.
 Το ΔΣ του ΕΙΘΕ αποφάσισε ομόφωνα ότι η επιστροφή των κτηρίων που παραχωρήθηκαν στο ΥΠΠΟ με την 19-195/95 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερκυραίων, είναι απόλυτα αναγκαία προκειμένου να στεγάσει το ΕΙΘΕ.  Επίσης ζητάει ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερκυραίων να κινήσει τις διαδικασίες για την καταγγελία της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να επιστραφούν τα κτήρια στο Δήμο για τη χρήση του από το ΕΙΘΕ και να ενταχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: