Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ολονύκτια μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες στην περιοχή Τρουμπέτα

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή Τρουμπέτα Σκριπερού.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Π.Υ η φωτιά έχει κάψει μέχρι τώρα περίπου  150 στρέμματα. Σημαντική ήταν η συμβολή των εναέριων μέσων με 4 Καναντέρ, 2 PEZETEL και ένα ERICKSON αλλά και των 14 οχημάτων της πυροσβεστικής, υδροφόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συνδρομή εθελοντών και κατοίκων.
Η φωτιά απείλησε και οικήματα στην περιοχή, χωρίς ωστόσο τελικά να φτάσουν οι φλόγες μέχρι τις αυλές σπιτιών. Με τις προσπάθειες των ανδρών της πυροσβεστικής, περιορίστηκε στα ορεινότερα σημεία της πλαγιάς του Παντοκράτορα, από τη νότια πλευρά, ενώ τα ξημερώματα πέρασε και την κορυφή φτάνοντας ακόμη και στα ψηλότερα σημεία της βόρειας πλευράς της βουνοπλαγιάς.

7 ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ
Συνολικά 7 πυρκαγιές είχαμε προχθες στην Κέρκυρα, για τις περισσότερες εκ των οποίων εξετάζεται η περίπτωση εμπρηστικής ενέργειας. Οι πυρκαγιές ξέσπασαν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με σημαντικότερες αυτές στα Βραγκανιώτικα, τα Καρουμπάτικα και την Κάτω Κορακιάνα. Η τελευταία, απείλησε σπίτια αφού έκαψε 10 στρέμματα στα όρια του οικισμού, κατασβέστηκε, όμως, γρήγορα χάρη στην άμεση επέμβαση των υδροφόρων του Δήμου Φαιάκων και την εθελοντική βοήθεια κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΥΠΟΠΤΩΝ
Σημειώνουμε ότι από το βράδυ της Τετάρτης έγιναν αρκετές προσαγωγές υπόπτων για τις πυρκαγιές ενώ μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζεται η προανάκριση από το Ανακριτικό τμήμα της Π.Υ.

Θ. ΓΟΥΛΗΣ:
ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΚΤΥΟ
ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γουλής σε συνέντευξη που έδωσε χθες στα τοπικά ΜΜΕ αναφέρθηκε στο θέμα των χθεσινών πυρκαγιών, αναφέροντας τα εξής: "Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, επίγειες και εναέριες, με την ουσιαστική συμβολή των κατοίκων του Σκριπερού έλεγξαν και έσβησαν σήμερα το πρωί την πυρκαγιά στο Κοράκειο όρος, που απειλούσε το Σκριπερό και το Σωκράκι. Η πανέμορφη περιοχή που κάηκε, απ'ό,τι φαίνεται από χέρια εμπρηστών είναι πολύ δύσκολή, δεν έχει αντιπυρικές ζώνες και δρόμους. Μόνο γύρω και μέσα στο Σκριπερό υπάρχει δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών με επιμονή των κατοίκων και της τότε κοινοτικής αρχής, με πρόεδρο τον κ. Ν. Αργυροκαστρίτη, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
 Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι νομαρχιακές και δημοτικές αρχές τους συστηματικά αδιαφόρησαν για την δημιουργία ενός δικτύου αντιπυρηνικών ζωνών και αγροτικών δρόμων.  Επιπλέον, με την πολιτική απαξίωσης της ελαιοκαλλιέργειας, που εφαρμόζουν υλοποιώντας την ΚΑΠ της Ε.Ε πολλά αγροκτήματα λογγίαζουν και δεν καθαρίζονται. Αυτά τα κόμματα οι Δήμαρχοι και Νομάρχες τους, που κατά τα άλλα κόπτονται για τον τουρισμό είναι που με την πολιτική τους αφήνουν τα δάση και τους ελαιώνες να καταστρέφονται.
Από τις χτεσινές πυρκαγιές, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα και προτεραιότητα της δημιουργίας ενός σύγχρονου δικτύου αντιπυρηνικής προστασίας με δημιουργία αντιπυρηνικών ζωνών, αγροτικών δρόμων και πυροσβεστικών κρουνών σ΄ όλη την Κέρκυρα, τους Παξούς - Αντίπαξους - Οθωνούς - Μαθράκι - Ερικούσα όπως προτείνει από χρόνια το ΚΚΕ. Επειδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι συνδυασμοί τους συνειδητά αδιαφορούν καλούμε τον Κερκυραϊκό λαό και την Νεολαία να συστρατευθούν και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Κέρκυρας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: