Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ “12” σε σκηνοθεσία Nikita Mikhalov

Τίτλος ταινίας: 12
Χώρα: Ρωσία
Έτος παραγωγής: 2007
Σκηνοθέτης: Nikita Mikhalkov
Διάρκεια: 159 λεπτά


Γράφει ο συγγραφέας 
Θοδωρής Καραγεωργίου
www.karageorgiou.blogspot.com


Δώδεκα ένορκοι (τελείως άγνωστοι μεταξύ τους, όπως ο Ρωσικός νόμος ορίζει) κλεισμένοι μέσα σε μία αίθουσα γυμναστηρίου, εξετάζουν την υπόθεση δολοφονίας ενός ρώσου αξιωματικού. Η απόφασή τους θα καθορίσει τη ζωή του κατηγορούμενου.
Τα γεγονότα γέρνουν όλα εις βάρος του και ενώ η απόφαση φαίνεται να λαμβάνεται γρήγορα και εύκολα, κάποιος από τους ενόρκους διαφωνεί και προτείνει την περεταίρω ανάλυση και συζήτηση της υπόθεσης.
Ο Nikita Mikhalkov δημιουργεί ένα έπος, μια ταινία σταθμό, ιδιαίτερα για κάθε νέο και φιλόδοξο σκηνοθέτη. Τα γυρίσματα λαμβάνουν χώρα σχεδόν αποκλειστικά μέσα σε μία αίθουσα γυμναστηρίου. Ο διάλογος βρίσκεται στο απόγειό  του. Οι ερμηνείες, όλων ανεξαιρέτως των ηθοποιών συγκλονίζουν, καθώς καθένας με τη σειρά του, καρτερικά, περιμένει για να εκπλήξει το θεατή με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο.
Πρόκειται για ένα ψυχογράφημα δώδεκα διαφορετικών ανθρώπων, μα ταυτόχρονα και μία ανατομία της ρωσικής κοινωνίας στο σύνολό της. Ένα μάθημα ζωής και ηθικής, αν μη τι άλλο. Δυνατές σκηνές, πρόσωπα γεμάτα από συναισθήματα και καταστάσεις έντονα φορτισμένες. Με τρόπο θεατρικό, ο σκηνοθέτης υποδεικνύει πως μια ταινία με σχετικά χαμηλό κόστος, χωρίς εφέ και πρόσθετες φανφάρες, μπορεί να αγγίξει πολύ υψηλά επίπεδα, μπορεί να γίνει ένα μικρό διαμάντι άξιο προσοχής απ' τον καθένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: