Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Πλήθος οι καταγγελίες για το παράνομο κάπνισμα

Εντονο παραμένει το ενδιαφέρον των πολιτών για τα αντικαπνιστικά μέτρα. Η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης "1142" δέχεται καθημερινά π ισσότερες από 5.000 κλήσεις. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι πολίτες ζητούν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της απαγόρευσης και μόλις 60 κλήσεις αφορούσαν καταγγελίες.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι όσες κλήσεις έγιναν στο "1142" ολόκληρο τον Αύγουστο (9.234) έγιναν τις δύο πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Οι περισσότερες προέρχονται από καταστηματάρχες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα πρόστιμα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τους καπνίζοντες πελάτες τους.
Αύξηση στον αριθμό των καταγγελιών αναμένεται από τον Οκτώβριο, καθώς τότε θα ενταθούν οι έλεγχοι και θα ξεκινήσει η επιβολή προστίμων. Οι υπεύθυνοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Υγείας αρκούνται -προς το παρόν- σε συστάσεις και σε ενημέρωση σχετικά με τα όσα προβλέπονται στους αντικαπνιστικούς νόμους.
Από την 1η Οκτωβρίου θα επιβάλλονται πρόστιμα 50 έως 10.000 ευρώ. Οι παραβάτες καπνιστές θα πληρώνουν από 50 έως 500 ευρώ (ανάλογα με τις υποτροπές). Για τους καταστηματάρχες, τα πρόστιμα κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αφαίρεση της άδειας σε περίπτωση υποτροπής. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα θα στέλνονται στην εφορία και θα εισπράττονται ως δημόσια έσοδα. Το 20% των εισπραχθέντων θα καταλήγουν στο υπουργείο Υγείας για κάλυψη προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας και το 80% στις αρμόδιες αυτοδιοικητικές αρχές.
Με το νομοσχέδιο απαγορεύεται και η διαφήμιση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς, υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους, με εξαίρεση τους εσωτερικούς χώρους των σημείων πώλησης των εν λόγω προϊόντων. Ως εξωτερικός χώρος νοούνται η πρόσοψη και οι λοιπές πλευρές του κουβουκλίου, οι τέντες και ο περιβάλλων χώρος του περιπτέρου. Η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων απαγορεύεται και στους κινηματογράφους.
Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Στην τέταρτη υποτροπή θα αφαιρείται η άδεια για δέκα μέρες και στην πέμπτη οριστικά. Ανάλογα πρόστιμα ισχύουν και σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού.

Κάπνισμα
Απαγόρευση και σε στεγασμένους εξωτερικούς χώρους
Απαγορεύεται το κάπνισμα στους εξωτερικούς χώρους, οι οποίοι είναι στεγασμένοι και κλεισμένοι περιμετρικά. Ο νόμος 3868/2010 αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι χώροι αυτοί θεωρούνται εξωτερικοί "...σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον...".
Εσωτερικός χώρος νοείται το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: