Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Νέο μπέρδεμα με τα απορρίμματα

Με εντάσεις και αποχωρήσεις πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης η συνάντηση μεταξύ του Γ.Γ της Περιφέρειας του Νομάρχη Κέρκυρας Στέφανου Πουλημένου των  μελών  του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και των μέλη του πολιτιστικού και εξωραϊστικού συλλόγου Τεμπλονίου.
Η ένταση δημιουργήθηκε από πλευράς των μελών του Εξωραϊστικού Συλλόγου καθώς σύμφωνα με την πρόεδρο Μάγδα Παπανικολοπούλου δεν είχαν ενημερωθεί ότι θα βρίσκονται και τα μέλη του δεύτερου συλλόγου της περιοχής.
Τελικά μετά από απόφαση του Γ.Γ. της ΠΙΝ ενημέρωσε αρχικά τα μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου "Το Τεμπλόνι", και στην συνέχεια τα μέλη του Πολιτιστικού συλλόγου.
Πάντως χθες ο κ. Γεωργαλίδης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους αρχικά για την υπογραφή των περιβαλλοντικών ορών στο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας και στην συνέχεια έγινε μια παρουσίαση εναλλακτικών μορφών διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο κ. Γεωργαλίδης δήλωσε "Είχαμε συνάντηση με τις δύο ομάδες εκπροσώπων του Τεμπλονίου, η μεν πρώτη ομάδα ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος της περιοχής δέχθηκε τις ενέργειές μας ενώ η δεύτερη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμπλονίου τις αμφισβήτησε.
Εξέφρασαν την αμφιβολία για το αν πραγματικά θα υλοποιηθούν οι προσπάθειές μας και πιστεύω ότι με το χρόνο θα καταλάβουν ότι οι προθέσεις μας είναι για το καλό της Κέρκυρας και αυτήν την λύση επιδιώκουμε χωρίς να επιθυμούμε να θίξουμε την συγκεκριμένη περιοχή του Τεμπλονίου. Αυτή είναι μια μεταβατική περίοδος και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.
Πρέπει να δούμε νέες μεθόδους που να μην θίγουν το περιβάλλον και τις μεθόδους αυτές συζητήσαμε".
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του συλλόγου Μάγδα Παπανικολοπούλου επεσήμανε πως οι κάτοικοι εμμένουν στην θέση τους για την εξαίρεση της περιοχής τους από τον περιφερειακό σχεδιασμό, η τροποποίηση του οποίου - όπως είπε - πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου ώστε να είναι δεσμευτικός και για τους νέους αιρετούς της αυτοδιοίκησης.

Κ.Γεωργαλίδης για αποχωρήσεις
Ο κ. Γεωργαλίδης απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την διαμαρτυρία των μελών του πολιτιστικού συλλόγου Τεμπλονίου. Όπως είπε "Εγώ είχα πάντα επικοινωνία με την κ. Παπανικολοπούλου και στην συνέχεια μου ζήτησαν να συμμετάσχουν και ο άλλος Σύλλογος και δέχθηκε γιατί είναι ένα κοινό θέμα που τους ενδιαφέρει και τους δύο.
Σεβόμενος το πρόβλημα που υπάρχει, δέχθηκα την αποχώρηση του ενός Συλλόγου της πλευράς της κ. Παπανικολοπούλου και στην συνέχεια να τους ενημερώσω. Δεν καταλαβαίνω αυτές τις αντιπαλότητες οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά. Έτσι δε βρίσκουμε λύσεις".

"Μεταβατική περίοδος 4 χρόνων"
Αναφορικά με τα απορρίμματα της Λευκίμμης της Λευκίμμης μετά και το κλείσιμο του ΧΑΔΑ, ο κ. Γεωργαλίδης απάντησε ότι "εμείς θα εξετάσουμε δύο διαφορετικές μεθόδους διαχείρισης, (η μία χρησιμοποιείται στην Πελοπόννησο) και αναλόγως θα πράξουμε.
Όλα αυτά στο πλαίσιο αυτής της μεταβατικής περιόδου της μία 4ετίας που θα πρέπει να προχωρήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση, η οποία θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί.
Μέσα σε αυτή τη 4ετία θα δοκιμάσουμε αυτές τις δύο μεθόδους οι οποίες δεν αφήνουν απορρίμματα στον ΧΥΤΑ και στην συγκεκριμένη περίπτωση στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Εκεί θα συγκεντρώνονται όλα τα απορρίμματα με μία από αυτές τις δύο μεθόδους που δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα".

"Δεν μετέθεσα το πρόβλημα"
Τέλος ο κ. Γεωργαλίδης υποστήριξε ότι δεν μετέθεσε το πρόβλημα με αφορμή την υπογραφή των περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, ενώ όπως είπε "  εγώ δεν μετέθεσα κανένα πρόβλημα γιατί αν το είχα κάνει, θα ζητούμε μια παράταση και τίποτα άλλο. Όμως, αντιθέτως βάζω τις βάσεις προκειμένου να δώσουν την συνέχεια ο νέος Δήμος και η νέα Περιφέρεια. Η παράταση που πετυχαίνουμε είναι με συγκεκριμένα αιτήματα και αυτό που πετυχαίνουμε είναι πολύ μεγαλύτερο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: