Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Τι γίνεται με το Δικαστικό Μέγαρο;

Οι πληροφορίες που ήθελαν διακοπή των εργασιών στην κατασκευή νέου δικαστικού  μεγάρου επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη με δηλώσεις των αρμοδίων φορέων φέρνοντας νέα ανησυχία με δεδομένο ότι αρκετά έργα έχουν βαλτώσει.
Την διακοπή των  εργασιών από τον  εργολάβο που κατασκευάζει το Δικαστικό Μέγαρο, επιβεβαίωσε ο πρώην πρόεδρος της ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική Σπ. Ιωάννου.
 Οπως δήλωσε εκκρεμεί η πληρωμή τριών λογαριασμών από την εταιρεία. Αυτό γιατί καθυστερεί η χρηματοδότηση από το ΤΑΧΔΙΚ που μαζί με το Π.Δ.Ε. χρηματοδοτούν το έργο.
Ο κ. Ιωάννου μίλησε για απαράδεκτες πρακτικές του ΤΑΧΔΙΚ καθώς δε αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, ενώ επέκρινε και την ηγεσία του Υπ. Δικαιοσύνης.  Σε σχόλιο του για το ίδιο θέμα ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ  τόνισε ότι "χρήματα για το έργο υπάρχουν ωστόσο, απουσιάζει το μυαλό και η δημόσια διοίκηση...Μίλησε επίσης για κόντρα ΤΑΧΔΙΚ και ΘΕΜΙΣ " με αυτόν που να την πληρώνει να είναι ο κερκυραϊκός λαός".
Σε ένα 10ήμερο πιθανόν να υπάρξουν εξελίξεις στο όλο θέμα από την πλευρά του ΤΑΧΔΙΚ.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την αδικαιολόγητη παύση στις εργασίες όλοκλήρωσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Κερκύρας, κατέθεσε ο Νίκος Δένδιας.
Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης: “Το έργο της ανέγερσης του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Κέρκυρας έχει εισέλθει στην τελική φάση ολοκλήρωσης του κτιρίου από τον Μάρτιο του 2009, οπότε και δημοπρατήθηκε με το σύστημα του διεθνούς ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού το έργο της αποπεράτωσης των οικοδομικών εργασιών και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.
 Στο επόμενο διάστημα, οι εργασίες από τον ανάδοχο προχώρησαν άκρως ικανοποιητικά και εντός του προγραμματισθέντος χρονοδιαγράμματος, όπως προβλέπονταν στην σχετική σύμβαση, για ολοκλήρωση του έργου τον Ιούλιο του 2010, δηλαδή σε ένα περίπου μήνα.
Σημειώνεται δε πως η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 9.566.822 ευρώ, ήταν εξασφαλισμένη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ).
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά την αποχώρηση της προηγούμενης διοίκησης της εταιρείας «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ», η οποία και επόπτευε την πορεία του έργου, τον περασμένο Απρίλιο, η πρόοδος των εργασιών σταδιακά μειώθηκε και πλέον ο ανάδοχος προχώρησε σε παύση εργασιών, εξαιτίας αδυναμίας-άρνησης καταβολής των προγραμματισθέντων λογαριασμών από το ΤΑΧΔΙΚ, το οποίο και αποτελεί πλέον τον αποκλειστικό φορέα χρηματοδότησης του έργου.
Πρόκειται, ασφαλώς, για μια εξέλιξη αναίτια, απρόσμενη αλλά και δυσάρεστη για τους πολίτες του νομού Κερκύρας, που θέτει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση ενός έργου αφενός καίριου για την τοπική κοινωνία, αφετέρου σημαντικού για την βελτίωση των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος κύριος Υπουργός:
1. Για ποιόν λόγο διακόπηκαν οι εργασίες ολοκλήρωσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Κέρκυρας;
2. Τι σκοπεύει να πράξει, ώστε να επανεκκινηθούν οι εργασίες και να ολοκληρωθεί το έργο, σύμφωνα με το από 15μήνου προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα;”

Δεν υπάρχουν σχόλια: