Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Ενας Δήμος στο Νομό της Κέρκυρας

Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε το σχέδιο "Καλλικράτης" από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, ο αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας αλλάζει ριζικά, αφού οι δήμοι θα είναι λιγότεροι από 370 από 1034 που είναι σήμερα και οι αυτοδιοικητικές περιφέρειες 13 από 57, ενώ καταργούνται οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Ταυτόχρονα αποκεντρώνονται υπηρεσίες παιδείας, υγείας και πρόνοιας. Ο "Καλλικράτης" διέπεται από την αρχή ένα νησί, ένας δήμος.
Από τις 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα, θα παραμείνουν περίπου 2.000, με το πολιτικό προσωπικό να μειώνεται από 50.000 σε 25.000.
Για το μόνιμο προσωπικό των δημοτικών επιχειρήσεων και τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, προβλέπονται μετατάξεις όπως και για το προσωπικό των υπηρεσιών των νομαρχιών η αρμοδιότητα των οποίων μεταφέρεται στους δήμους.

Δεν έκανε πίσω τελικά ο Υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στις πιέσεις που δέχτηκε και από την Άντζελα Γκερέκου για να μην ισχύσει τελικά το μοντέλο "ένα νησί - ένας δήμος" για το Νομό της Κέρκυρας.
Ο Γιάννης Ραγκούσης μάλιστα κατά την διάρκεια της δικής του ομιλίας στο Υπουργικό Συμβούλιο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι λόγω πληθυσμού ο Δήμος Κερκυραίων θα είναι ο 13ος μεγαλύτερος δήμος σε ολόκληρη τη χώρα.
Έτσι, αναμένονται τις επόμενες ημέρες δυναμικές αντιδράσεις από την πλευρά πολλών αυτοδιοικητικών παραγόντων της Κέρκυρας καθώς όπως είναι γνωστό Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από διάφορους δήμους του νησιού έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκφράσει την αντίρρησή τους στο μοντέλο του ενός Δήμου.
Ήδη αύριο συγκαλείται Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της ΤΕΔΚ Νομού Κερκύρας, μια συνεδρίαση η οποία κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη και σημαντική.
Με την εφαρμογή του Καλλικράτη εκτιμάται ότι θα γίνει εξοικονόμηση πόρων τουλάχιστον 1,8 δις ευρώ.
Στο εκλογικό πεδίο προβλέπεται ότι από το 2014 οι εκλογές θα γίνονται ανά πενταετία, μαζί με τις ευρωεκλογές.
Άμεσα ξεκινά και η διαβούλευση για τον "Καλλικράτη", με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Πάντως ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ θα διατυπώσουν τις τελικές τους θέσεις, μετά από έκτακτα συνέδρια στις 3 Μαΐου η πρώτη και στις 4 και 5 Μαΐου η δεύτερη.
Όπως δήλωσε ο κ. Ραγκούσης: "Το σχέδιο "Καλλικράτης" σημαίνει το τέλος της εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα της αρχή μιας νέας πορείας. Χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους σε αριθμούς, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς, πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς και πιο ανοικτούς στην κοινωνία".
Μιλώντας για το σχέδιο "Καλλικράτης", ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι:
"Η Ελλάδα, αποδεικνύει καθημερινά τη βούλησή της να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές, όπως γίνεται με το σχέδιο "Καλλικράτης", το οποίο, είναι μια νέα αρχιτεκτονική της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης.
Το σχέδιο είναι ένα πραγματικό άλμα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας. Το σχέδιο, θα συμβάλει στη δημοσιονομική ανάταξη, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων, καθώς θα υπάρξει μια ευρύτατη διαδικασία συγχώνευσης νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περισσότερες από 4.000.
Πέρα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας, θα υπάρξει και μεγάλη μείωση της γραφειοκρατίας.
Παράλληλα, θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία της αυτοδιοίκησης ώστε να ελέγχεται πού διατίθεται κάθε ευρώ.
Επίσης θα μεταφερθεί μεγάλη σειρά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, ενώ το κράτος θα περιοριστεί στις επιτελικές του ευθύνες, οι δε υπηρεσίες θα μεταφερθούν δίπλα στον πολίτη, εκεί δηλαδή που τις έχει ανάγκη.  Είναι, ένα μεγάλο άλμα για ένα καλύτερο κράτος".
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι: "Η διοικητική αλλαγή "Καλλικράτης", που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή ο "Καποδίστριας 2", δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα οξυμένο πρόβλημα προς όφελος του λαού. Διαμορφώνει μηχανισμό για την ευκολότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς με όχημα την Τοπική Διοίκηση. Δεν είναι αποκέντρωση αλλά ενίσχυση του αστικού κράτους και αναπροσαρμογή του προς όφελος των αντιδραστικών αναγκών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Με τον "Καλλικράτη" η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις, για επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και διάσπαση του ενιαίου δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας που έπρεπε να έχουν, επιβολή νέων φόρων, ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, παράδοση του περιβάλλοντος στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου.
Η λαϊκή διαφωνία δεν πρέπει να περιοριστεί στον αριθμό των περιφερειών και των δήμων ή στην επιχειρηματική λειτουργία τους ή πού θα είναι η έδρα του δήμου. Ο λαός πρέπει να το απορρίψει για τους στόχους και τα μέτρα που προωθεί, παλεύοντας για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, για κοινωνικές παροχές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Πρέπει να αντιμετωπίσει τον "Καλλικράτη" ως μέρος του πολέμου που δέχεται από την κυβέρνηση".
  Το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ ανακοίνωσε ότι:
Το πολυδιαφημισμένο σχέδιο "Καλλικράτης", ως αναπόσπαστο κομμάτι του κυβερνητικού Σχεδίου Σταθερότητας, επιβεβαιώνει την αρχική μας εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη "μεταρρύθμιση" δεν οδηγεί στην αναγκαία αποκέντρωση ουσιαστικών κρατικών αρμοδιοτήτων προς την αυτοδιοίκηση.Απλά ανακατανέμει τις αρμοδιότητες των μέχρι σήμερα Νομαρχιών στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Δεν ισχυροποιεί την αυτοδιοίκηση, αφού δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων, με συνέπεια η αυτοδιοίκηση ή θα μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό ή θα ιδιωτικοποιήσει τις λειτουργίες της.
Δεν είναι δημοκρατική, αφού δεν καθιερώνει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, αντιθέτως ενισχύει και αναπαράγει το δικομματικό σύστημα και στην αυτοδιοίκηση.
Ανοίγει το δρόμο για απολύσεις υπαλλήλων, όλων των συμβασιούχων, αλλά και μονίμων, αφού οι μετατάξεις θα γίνουν πριν δημιουργηθούν οι οργανισμοί.
Η δημιουργία πολύ μεγάλων Ο.Τ.Α. και μάλιστα χωρίς συζήτηση και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, θα δημιουργήσει μη λειτουργικά και γραφειοκρατικά σχήματα.
Θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα των ενεργών πολιτών και των κινημάτων πόλης να παρεμβαίνουν, να ελέγχουν, να συσπειρώνονται, να διεκδικούν και να προωθούν λύσεις για τοπικά προβλήματα.
Με το σχέδιο "Καλλικράτης" δεν εξασφαλίζεται η πολυφωνία οπότε η "αυτοδιοίκηση" μετατρέπεται σε ουσιαστικά και τυπικά σε "διοίκηση".
Συνεπώς ο ΣΥΝ είναι κατηγορηματικά αντίθετος με το σχέδιο "Καλλικράτης".
Ο συντονιστής της Θεματικής Ομάδας των Οικολόγων Πράσινων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Κώστας Διάκος δήλωσε: "To νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη κατατίθεται πολύ βεβιασμένα, λαμβανομένης υπόψη της κρισιμότητας των προβλημάτων που επιδιώκει να αντιμετωπίσει.
Χαρακτηριστικά επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση του νομοσχεδίου, η δε οικονομική του στήριξη από το πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. είναι απολύτως αόριστη, χωρίς προσδιορισμένα τα ύψη των απαιτούμενων πόρων.
Επιπλέον ο Καλλικράτης - δυστυχώς - διατηρεί το δημοκρατικό έλλειμμα με όλες τις εκλογικές διατάξεις που προϋπήρχαν - πλην της αλλαγής σε 50+1 - και δυσχεραίνει τις εσωτερικές επιλογές των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων με τις προϋποθέσεις που θέτει περί εναλλαγής.
Δεν διαφαίνεται ουσιαστική αποκέντρωση ενδο-αυτοδιοικητικά, καθώς από πουθενά δεν προκύπτουν πόροι και υποδομές για τα αυτοδιοικητικά διαμερίσματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: