Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ευκαιρία ρύθμισης για 300.000 οφειλέτες Δημοσίου

Χωρίς να αντιμετωπίζουν πρόστιμα, προσαυξήσεις ή άλλες κυρώσεις, περίπου 300 χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, που δεν έχουν υποβάλει στην Εφορία δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φόρων και τελών ή είχαν υποβάλει ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις, έχουν την ευκαιρία μέχρι το τέλος Μαΐου να υποβάλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις και να πληρώσουν μόνο τον φόρο που αναλογεί.
Επίσης, νέα ευκαιρία να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι και σε 48 δόσεις έχουν οι οφειλέτες του Δημοσίου πριν επιστρατευτούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή για τα εισοδήματα που προέκυψαν μέχρι και το οικονομικό έτος 2009, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν στον έφορο μέχρι το τέλος Μαΐου αρχική ή συμπληρωματική ή τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Οσοι υπαχθούν στη ρύθμιση, απαλλάσσονται από την επιβολή πρόσθετου φόρου, προσαύξησης, προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης κύρωσης, λόγω της εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.
Η ρύθμιση αφορά:
 Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα) για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι το οικονομικό έτος 2009 είτε είναι χρεωστικές είτε πιστωτικές είτε μηδενικές.
 Την οριστική (εκκαθαριστική) δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, η οποία κατά κανόνα είναι μηδενική.
 Δηλώσεις ΦΠΑ (περιοδικές, εκκαθαριστική) για φορολογικές περιόδους, των οποίων η προθεσμία υποβολής έχει λήξει μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.
 Δηλώσεις φόρου υπεραξίας από την αναπροσαρμογή αξίας των ακινήτων, φόρου κύκλου εργασιών, φόρου ασφαλίστρων.
 Εκπρόθεσμη δήλωση, αρχική ή συμπληρωματική που υποβάλλουν σε περίπτωση θανάτου του φορολογουμένου οι κληρονόμοι του για το σύνολο του εισοδήματος που απέκτησε μέχρι τη χρονολογία του θανάτου.
 Δηλώσεις αυτοτελούς φορολογίας για εισοδήματα από εκμίσθωση κοινόχρηστων χώρων, τόκων από καταθέσεις, ομολογιακών δανείων, δηλώσεις κέρδους από τη μεταβίβαση επιχείρησης, πραγματικής πώλησης μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, οποιουδήποτε άλλου φόρου, τέλους, εισφοράς ή κράτησης υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, με εξαίρεση τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Καταβολή φόρου
Για την καταβολή του φόρου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
 Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης, προκειμένου για τα νομικά πρόσωπα, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωσή του.
 Για τις δηλώσεις ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων ο φόρος καταβάλλεται είτε εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης είτε σε 6 μηνιαίες δόσεις.
Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής δεν υπολογίζεται πρόσθετος φόρος. Αν όμως ο φόρος καταβληθεί σε δόσεις, τότε επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, ο οποίος ανέρχεται σε 10%, αν η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2008 και σε 3%, αν η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε από 1 Ιανουαρίου 2009 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού.
Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωση, ενώ το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ. Αν από τη δήλωση δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, δεν επιβάλλεται ούτε πρόστιμο.
Φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου και έχει ξεκινήσει ο έλεγχος έχουν τη δυνατότητα μέσα σε 10 ημέρες να υποβάλουν στην Εφορία τις σχετικές δηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: