Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Αποκαλυπτήρια προτομής του συγγραφέα Σπύρου Πλασκοβίτη στον "Κήπο του Λαού"

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κερκυραίου συγγραφέα Σπύρου Πλασκοβίτη (1917-2000) θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 και ώρα 13.00 στον Κήπο των Παλαιών Ανακτόρων ("Κήπος του Λαού"), από τον Δήμαρχο Κερκυραίων και την Δημοτική Αρχή.
Την προτομή, η οποία είναι έργο της Κερκυραίας γλύπτριας κ. Ρένας Κρουαζιέ, προσέφερε στην πόλη της Κέρκυρας η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού). Ο Σπύρος Πλασκοβίτης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της σύγχρονης εποχής. Στα αποκαλυπτήρια έχουν προσκληθεί και αναμένεται να παραβρεθούν και μέλη της οικογένειας (η σύζυγος του συγγραφέα, κ. Ευφροσύνη Πλασκοβίτη, και ο υιός του κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας).
Ο Σπύρος Πλασκοβίτης γεννήθηκε στην Κέρκυρα κι έζησε κατά κύριο λόγο στην Αθήνα Σπούδασε νομικά κι έγινε δικαστής. Το πρώτο του βιβλίο Γυμνό δένδρο κυκλοφόρησε το 1952. Άλλα έργα του, μυθιστορήματα ή συλλογές διηγημάτων του είναι: Η Θύελλα και το φανάρι (1955), Το φράγμα (1960), Οι γονατισμένοι (1964), Το συρματόπλεγμα (1974), Η πόλη (1979), Το τρελό επεισόδιο (1984), Η άλλη καρδιά (1995), Το μοντέλο (1999)... Πέντε από τα βιβλία του τιμήθηκαν με διάφορα βραβεία. Παράλληλα αρθρογράφησε κι έδωσε διαλέξεις και συνεντεύξεις για διάφορα θέματα από τη λογοτεχνία μέχρι και την πολιτική.
Τον Ιούλιο του 1968 συνελήφθη από τη δικτατορία για τη συμμετοχή του στη Δημοκρατική Άμυνα, απολύθηκε από τη δικαστική του θέση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εξορίστηκε στην Κάσο και φυλακίστηκε για 5 χρόνια από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών. Κρατήθηκε στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών και στις φυλακές Αβέρωφ, Αίγινας και Κορυδαλλού.
Μετά την πτώση της χούντας αποκαταστάθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας, από όπου παραιτήθηκε το 1977, μετά την απαλλαγή των πρωταιτίων της σφαγής του Πολυτεχνείου. Στην πολιτική δραστηριοποιήθηκε με το ΠΑΣΟΚ κι εκλέχτηκε βουλευτής το 1977 κι ευρωβουλευτής το 1981.
Ένας από τους πιο συστηματικούς μελετητές του Σπύρου Πλασκοβίτη, ο Κώστας Στεργιόπουλος, ο οποίος αναμένεται επίσης να παραβρεθεί στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Σπύρου Πλασκοβίτη, είχε υπογραμμίσει σε σχετικό μελέτημά του στο περιοδικό Πόρφυρας την ομαλή εξέλιξη του συγγραφέα, "κυρίως από την άποψη της τεχνικής και της παράλληλης οργάνωσης του υλικού του", ενώ παράλληλα είχε επισημάνει τη διαχωριστική τομή ανάμεσα στην πριν και στη μετά τη δικτατορία του 1967 αφηγηματική παραγωγή του πεζογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: