Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Μια διαφορετική φωνή για την ενότητα των Ιονίων Νήσων από την Κεφαλονιά

Στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΤΕΔΚ - ΚΙ. Στο συνέδριο τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λειβαθούς Ευάγγελος Ευαγγελάτος. Ο κ. Ευαγγελάτος μίλησε για την κρίση, τον Καλλικράτη αλλά και το ντόρο που δημιουργήθηκε σχετικά με την διάλυση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι τα Ιόνια Νησιά είναι μια ενότητα μέσα στο χρόνο και την ιστορία.
Το κείμενο της τοποθέτησης του κ. Ευαγγελάτου, όπως δημοσιεύτηκε στον δικτυακό τόπο kefaloniaphotonews είναι:
“Αυτή τη στιγμή της κρίσης και της περιδίνησης της χώρας, αυτή τη στιγμή που οι πολίτες βιώνουν πρωτόγνωρες ρυθμίσεις για τη ζωή τους και το επίπεδο της, η κουβέντα για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ είναι περιττή πολυτέλεια .
Όλοι οι αυτοδιοικητικοί γνωρίζουν και πρέπει να το πούμε στους πολίτες ότι οι δήμοι εδώ και ένα χρόνο, δηλαδή από την προκήρυξη των ευρωεκλογών, μέχρι σήμερα είναι σε αδράνεια. Με την κουβέντα που γίνεται για τη διοικητική μεταρρύθμιση πάμε για χάσιμο ακόμα ενός τουλάχιστον χρόνου με ορατό αποτέλεσμα για τους δημότες της Λειβαθούς π.χ. να πάει δυο χρόνια πίσω η υπόθεση ου Βιολογικού Καθαρισμού Λειβαθούς, να πάει δυο χρόνια πίσω η ανάπτυξη της περιοχής τους.
Φρονούμε ότι στην κρίσιμη αυτή στιγμή δεν φτάνει μόνο ο πρωθυπουργός μας να τρέχει στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Ουάσιγκτον, πρέπει να τρέχει μαζί του και το κράτος, πρέπει να τρέξει μαζί του και η αυτοδιοίκηση.
Αυτό πρέπει να καταλάβει ο υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος λόγω του ότι ήταν και αυτός δήμαρχος και μάλιστα νησιού, πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει δράση του ΕΣΠΑ που να μην μπορεί να ενταχθεί στις ήδη υπάρχουσες δομές της αυτοδιοίκησης και να μην χαθεί άλλος κρίσιμος χρόνος αφού ο χρόνος είναι χρήμα.
Πρέπει όλοι να σηκώσουμε τα μανίκια και να δράσουμε για να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης για τη χώρα και το λαό.
Δυο κουβέντες για την Περιφέρεια: Τιμώ το Βουλευτή και το Νομάρχη και σέβομαι τις απόψεις τους αλλά φρονώ ότι οι αξίες και οι ιδέες είναι πολύ πάνω από τη βόλεψη και την ευκολία των πολιτών.
Τα Ιόνια Νησιά είναι μια ενότητα μέσα στο χρόνο και την ιστορία.
Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου πολύ μικρό για να συζητήσω θέμα διάσπασης της περιφέρειας μας και πολύ περισσότερο να συναινέσω στη διάλυση μιας περιφέρειας που πάνω από όλα σεβάστηκε ο χρόνος και είναι ένα από τα δομικά συστατικά του Ελληνικού Κράτους.
Και αυτό για πολλούς λόγους, θα αναφερθώ όμως σε δύο.
1) Έχω μάθει να γιορτάζουμε την 21η Μαΐου ως την ένωση της Επτανήσου με τη μητέρα Ελλάδα .
2) Με τους άλλους Ιόνιους έχουμε την ίδια κουλτούρα - νοοτροπία από τότε που μας πήγαιναν "στην Κέρκυρα να μας κρεμάσουν" όπως λέει και το τραγούδι. Υπάρχει και τραγούδι που αναφέρει τις διαφορές μας, Άρα αυτές που ανέφερε ο κ. Νομάρχης είναι γνωστές από παλιά, ποτέ όμως δεν μας εμπόδισαν να είμαστε ενότητα.
Αλλά και η σύγχρονη εμπειρία δείχνει ότι τα Ιόνια Νησιά μαζί μπορούν καλύτερα. Σαν ΠΕ.Σ.Υ. Ιονίων λειτουργήσαμε αρμονικά με μόνη δυσκολία το ταξίδι.
Με το αεροπλάνο όμως που ενώνει τα νησιά μας, το πρόβλημα αυτό μειώθηκε.
Υπήρχε αποκέντρωση της υγειονομικής περιφέρειας. Εγώ επί παραδείγματι, όντας Κεφαλλονίτης, ήμουν ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Περιφέρειας. Από όταν όμως πήγαμε στην Πάτρα, μας θέλουν μόνο για υπογραφές. Πολύ φοβάμαι ότι αν πάμε στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, όπως προτείνουν, πάλι για υπογραφές θα μας θέλουν, αν δεν τις βάζουν μόνοι τους.
Όσο αφορά το εκλογικό μέτρο, οι εκλογές της αυτοδιοίκησης, είναι εκλογές των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτές δεν έχουν λόγο τα κόμματα τα οποία έχουν δικό τους πεδίο δράσης, τις πολιτικές εκλογές. Στην αυτοδιοίκηση έχουν λόγο μόνο οι κοινωνίες και οι κοινωνίες διοικούνται μόνο με το μέτρο που βγαίνουν όλες οι αποφάσεις στα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα, το μέτρο της σύνθεσης, είναι το 50% + 1.
Όλα τα παραπάνω συμπυκνώνονται στο ψήφισμα του Δήμου Λειβαθούς, που ελήφθη με αυξημένη πλειοψηφία στις 20-02-2010 και το οποίο εστάλη στο Υπουργείο Εσωτερικών για να συνδράμει στην εξεύρεση ορθής λύσης σχετικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: