Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Φέρτε τα λεφτά

Υπόθεση με τα δομημένα ομόλογα θυμίζει η περίπτωση των αγροτικών επιδοτήσεων των κερκυραίων ελαιοπαραγωγών καθώς όπως και στην πρώτη περίπτωση έτσι και σήμερα το επιφώνημα "φέρτε τα λεφτά" είναι η επωδός κάθε συζήτησης.
Πολύ περισσότερο όταν καμία μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πότε ακριβώς θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις ελαιολάδου.
Η όλη ιστορία περιπλέκεται ακόμη περισσότερο όταν τόσο ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζαννέτος Καραμίχας, όσο και ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου (που μέσα σε 15 ημέρες ολοκλήρωσε το 80% του υπολειπόμενου έργου ψηφιοποίησης του κερκυραϊκού ελαιώνα) που μίλησαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Κερκυραϊκού Καναλιού, έδωσαν αόριστα υποσχέσεις για το επόμενο διάστημα χωρίς ωστόσο να απαντήσουν με σαφήνεια στο ποια ακριβώς μεθοδολογία ακολουθήθηκε για την ψηφιακή αποτύπωση του Ελαιοκομικού Μητρώου της Κέρκυρας.
Μία μέρα πριν ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κορασίδης μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό είχε αναφέρει αόριστα ως διάστημα καταβολής της επιδότησης τις αρχές Απριλίου.
Ωστόσο ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου ισχυρίστηκε ότι η καταβολή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Η σύγχυση όμως γίνεται ακόμη μεγαλύτερη γιατί μέχρι χθες το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης δεν είχε εκδώσει καμία επίσημη ανακοίνωση για το τι μέλλει γενέσθαι.
Το κλίμα ανησυχίας εντείνεται ακόμη περισσότερο και λόγω της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας, η οποία σημειώνει:
“Προς άρση κάθε αμφιβολίας που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες με το έργο της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων του Νομού και τον ρόλο της ΕΑΣΚ οφείλουμε να ενημερώσουμε για τα παρακάτω:
1. Η ΕΑΣ διεκπεραίωσε το 18,2% της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων του Νομού κάνοντας επιτόπιους εντοπισμούς ώστε να μην κινδυνεύσουν οι παραγωγοί να χάσουν την επιδότησή τους από τυχόν ελέγχους που θα προέκυπταν .
2. Κατόπιν ο τρόπος που υπεδείχθη από τους αρμόδιους φορείς για την ολοκλήρωση του έργου της ψηφιοποίησης του Νομού δηλαδή χρησιμοποιώντας το λανθασμένο ελαιοκομικό μητρώο δεν βρήκε σύμφωνη την ΕΑΣΚ η οποία επέμεινε και επιμένει στην ορθή εκτέλεση του έργου, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο του έργου να ανατεθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ στην ΕΑΣ Αγρινίου.
3. Τονίζουμε με έμφαση ότι στον Νομό Κέρκυρας για το έργο ενεργοποίησης- ψηφιοποίησης εφαρμόστηκε αυστηρά ο τιμοκατάλογος της ΠΑΣΕΓΕΣ, που ίσχυε για όλη την Ελλάδα. Ούτε ένα ευρώ παραπάνω δεν ζητήθηκε από κανένα παραγωγό.
4. Οι πληρωμές των επιδοτήσεων του 2009 δεν έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί καθότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τις οποίες έχουμε, προέκυψε ένα καθαρά τεχνικό πρόβλημα στους χάρτες, με ευθύνη της "ΑΓΡΟΓΗ", εταιρείας υπεύθυνης για τους χάρτες όλης της Ελλάδας, το οποίο πρόβλημα βαίνει προς αποκατάσταση.
5. Σύμφωνα με το επίσημο site του ΥΠ.Α.Α.Τ. οι καταβολές των επιδοτήσεων στους Κερκυραίους παραγωγούς θα καταβληθούν έως τις αρχές Απριλίου του 2010.
Οποιεσδήποτε άλλες "πληροφορίες" από διάφορους οι οποίες έρχονται σε αντιπαράθεση με όλα τα παραπάνω, επιχειρούν να συγχύσουν τα πράγματα και να δημιουργήσουν ασάφειες και σκιές εις βάρος της ΕΑΣ Κέρκυρας χωρίς λόγο. Όλες αυτές δε οι "γνώμες" είτε εκπορεύονται εκ του πονηρού είτε αποτελούν προϊόντα παραπληροφόρησης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: