Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ετοιμάζει Τειρεσία το ΙΚΑ

Σε δημιουργία "προφίλ εργοδοτών" αναμένεται να προχωρήσει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το οποίο αναμένεται να λειτουργεί ως μικρός "Τειρεσίας", όπου θα καταγράφονται οι εργοδότες που δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους, είτε από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, είτε από τους Επιθεωρητές του ΙΚΑ, είτε από υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης. Eτσι το προσεχές διάστημα, κατόπιν της δημιουργίας της λίστας, οι έλεγχοι θα γίνονται στοχευμένα.
Για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα θα υιοθετηθεί μεθοδολογία ανάλυσης επικινδυνότητας (risk analysis), βασισμένη σε ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά (profil) των εργοδοτών. Πέραν λοιπόν της "μαύρης λίστας" θα αντικειμενικοποιηθούν οι έλεγχοι μέσω της θέσπισης κανόνων επικινδυνότητας και μοριοδότησής τους, ώστε οι άνθρωποι που στελεχώνουν τα κλιμάκια να μην μπορούν να υιοθετήσουν υποκειμενικούς κανόνες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διαφθορά των υπαλλήλων.
Κατά τα άλλα, το επιχειρησιακό σχέδιο 2010 του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως παρουσιάστηκε από τον διοικητή του Ιδρύματος Θεόδωρο Αμπατζόγλου, στο πλαίσιο της σύσκεψης με τους διευθυντές των υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νοτίου Ελλάδος και παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδου, περιλαμβάνει τους εξής κατευθυντήριους άξονες:
1. Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού του Ιδρύματος.
2. Ολοκλήρωση της απορρόφησης των εντασσομένων Ταμείων.
3. Αύξηση εσόδων με τη μείωση της εισφοροδιαφυγής.
4. Συστηματικός έλεγχος και εξορθολογισμός των δαπανών.
5. Αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, βελτίωση κτιριακών υποδομών.
6. Βελτίωση της πληροφόρησης και εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων με το ΙΚΑ.
7. Στελέχωση του Ιδρύματος, αναβάθμιση ανθρώπινου δυναμικού.
Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στους στόχους του υπουργείου για το 2010, όσον αφορά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δίνοντας έμφαση στην αύξηση των εσόδων του και στην επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού του Ιδρύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: