Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Προχωρά κανονικά ο Καλλικράτης

Το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου «Καλλικράτης» γνωστοποίησε στη χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΚΕ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Όπως είπε, εντός των ημερών ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο και στη συνέχεια θα γνωστοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το χωροταξικό, δηλαδή τις συνενώσεις δήμων. Τέλος, εντός του Μαΐου το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή.
«Ηγγικεν η ώρα να μπούμε στην τελική ευθεία του προγράμματος "Καλλικράτης"», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και τόνισε πως «το πρόγραμμα αυτό θα επηρεάσει καθοριστικά το παρόν και το μέλλον της αυτοδιοίκησης, του κράτους και κατά συνέπεια και της κοινωνίας».
Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δήμοι με τον «Καλλικράτη» αναλαμβάνουν επιπλέον αρμοδιότητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ειδικότερα, μεταφέρονται από τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης στον πρώτο:
πολεοδομικές αρμοδιότητες
πολιτικές πρόνοιας (βρεφονηπιακοί σταθμοί, καταβολή κοινωνικών επιδομάτων κλπ)
αρμοδιότητες υγείας
προγράμματα δημόσιας υγιεινής, εμβόλια
αρμοδιότητες παιδείας (ανέγερση σχολείων, επισκευές, μεταφορά μαθητών από τους τόπους κατοικίας τους στα σχολεία, κλπ). "Το σχολείο γίνεται υπόθεση των δήμων", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών
αρμοδιότητες εμπορίου. Εκδοση αποφάσεων για λειτουργία λαϊκών αγορών
αρμοδιότητες ανάπτυξης. Εργα υποδομών, αγροτική οδοποιΐα
αρμοδιότητες μεταφορών - γραμμές λεωφορείων
Ο κ. Ραγκούσης κατέστησε σαφές, πως σε κάθε μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων θα λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματά τους και πρόσθεσε πως, αν χρειαστεί, θα γίνονται προσλήψεις επιστημόνων μέσω ΑΣΕΠ
Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θα χρηματοδοτείται μέσω των ΚΑΠ στους οποίους θα περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΦΠΑ και ο φόρος ακίνητης περιουσίας.
Όπως επισήμανε ο υπουργός, θα εξασφαλιστεί ότι όλες οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν, θα συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους.
Όσον αφορά τη χωροθέτηση των δήμων ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως ο αριθμός των νέων δήμων μετά την εφαρμογή του προγράμματος, θα είναι περίπου 370, ενώ οι μεγάλοι δήμοι δεν θα συνενωθούν.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης μετά την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, τόνισε πως ο κ. Ραγκούσης έβαλε ψηλά τον πήχυ, γεγονός που τον χαροποιεί, αλλά πρόσθεσε ότι «αν δει πως ο πήχυς κατεβαίνει, η ΚΕΔΚΕ θα είναι αντίθετη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: