Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Ενδιαφέρον πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στα ΓΑΚ Νομού Κέρκυρας

Τα ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Κέρκυρας γνωστοποιούν ότι παρέλαβαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος "Προσωπογραφικό λεξικό της Επτανήσου Πολιτείας 1800-1807" που πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Νίκο Ε. Καραπιδάκη.
Το υλικό του προγράμματος προέρχεται από την επεξεργασία της συστηματικής αποδελτίωσης των φακέλων του αρχείου "Επτάνησος Πολιτεία" και αφορά στην καταγραφή της δραστηριότητας των πολιτικών, δικαστικών και εκτελεστικών στελεχών (ανεξαρτήτως βαθμίδας) αυτού του κράτους κατά την προαναφερόμενη περίοδο της λειτουργίας του. Τη χρηματοδότηση του προγράμματος εξασφάλισε η Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων.
Την αρχειονομική επιμέλεια του προγράμματος είχε η επ. καθηγήτρια του Τμήματος Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας και πρώην Διευθύντρια των Αρχείων Ν. Κερκύρας, κ. Αλίκη Νικηφόρου.
Η σχεσιακή βάση των δεδομένων και τα πρωτότυπα εργαλεία αναζήτησης σχεδιάστηκαν από τον διδάσκοντα του Τμήματος Ιστορίας δρ. Αντώνη Κοτσώνη. Οι ερευνητές του προγράμματος ήταν οι δρ. Ελευθερία Ζέη, δρ. Φώτιος Μπαρούτσος, δρ. Βαΐα Διαγωμά, δρ. Σπύρος Σκλαβενίτης και οι ιστορικοί κκ. Καλλιόπη Πιλίλη και Ελένη Σάρρου. Τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος εξασφάλισαν οι κκ. Βαΐα Διαγωμά και Βάσω Καββαδία σε συνεργασία με την Επιτροπή Ερευνών του Ιονίου Πανεπιστημίου (κ. Αλεξάνδρα Σκαλιώτη). Η βάση δεδομένων είναι ελεύθερα προσβάσιμη στο Αναγνωστήριο των ΓΑΚ-Αρχεία Ν. Κερκύρας.
Αυτή η βάση δεδομένων, μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για το προσωπικό αλλά και τους ερευνητές των Αρχείων Ν. Κέρκυρας καθώς επιτρέπει την ευκολότερη πρόσβαση στις πολύτιμες πληροφορίες του αρχείου της Επτανήσου Πολιτείας και κατ' επέκταση, σε μιαν ιστορική περίοδο με ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την επτανησιακή αλλά και την ελληνική ιστορία.
Τα ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Κέρκυρας ευχαριστούν δημόσια την ανωτέρω ερευνητική ομάδα και ευελπιστούν στην αξιοποίηση του από το ερευνητικό κοινό και στην υλοποίηση παρόμοιων ερευνητικών προγραμμάτων στο πεδίο της επτανησιακής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: