Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Σ. ΚΟΥΛΟΥΡΙΔΗΣ: Πρέπει να μας ενώνει όλους τους Επτανήσιους η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Ιονίων Νήσων ΠΑΣΟΚ και κυρίως στο σχέδιο Καλλικράτης αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο Νομαρχιακός σύμβουλος Στάθης Κουλουρίδης.
Ο κ. Κουλουρίδης τόνισε ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» αναφέρει ρητά την ύπαρξη της ΠΙΝ, κατά συνέπεια είναι τουλάχιστον αυτοχειρία η ανακαίνιση από εμάς ενός ενδεχομένου διάσπασης.
Όπως είπε «τα Ιόνια Νησιά υφίστανται ως ενιαία διοικητική ενότητα εδώ και 10 τουλάχιστον αιώνες, είτε ενταγμένα στην Ενετική κυριαρχία είτε υπό Αγγλική αρμοστεία είτε υπό άλλες διοικήσεις.
Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των αιώνων, δημιουργήθηκαν έργα και υποδομές, αρκετές εκ των οποίων χρησιμοποιούμε και σήμερα, όπως Φρούρια, δρόμοι, υδρευτικά και αποχετευτικά συστήματα. Όλα αυτά έγιναν με τον πλούτο των Ιόνιων Νησιών που είναι αυτός που στήριξε την αυτοτέλειά τους.
Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα χρήματα ήρθαν από κάποιους όπως τους Ενετούς ή τους Εγγλέζους.
Αυτός ο τόπος για περισσότερους από 10 αιώνες έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει, να ευδοκιμήσει και να ακμάσει.
Αυτός ο πλούτος μπορεί και σήμερα να καταστεί συνδετικός κρίκος για τα Ιόνια Νησιά.
Το πρόβλημα που σήμερα πρέπει να δούμε είναι από την μία η επικοινωνία των νησιών μεταξύ τους μέσω θαλάσσης. Η επικοινωνία μέσω θαλάσσης που πάντοτε ένωνε τα Ιόνια, θα πρέπει να αναπτυχθεί από εμάς τους ίδιους, τους επιχειρηματίες του τόπου μας που επενδύουν στην ακτοπλοΐα. Και να μην περιμένουμε να μας το λύσει το κράτος.
Από την άλλη, θα πρέπει να υπάρξει και η θεσμική διασφάλιση της των πόρων για τη βιωσιμότητα της ΠΙΝ, κάτι το οποίο θα πρέπει να το δουν οι αυτοδιοικητικοί του τόπου μας και σε δεύτερη μοίρα το Κράτος.
Πρέπει να ληφθεί μέριμνα οι πόροι αυτοί να μην αντλούνται από τα ταμεία του Κράτους αλλά απευθείας από τον πλούτο που παράγει η ίδια η ΠΙΝ. Εγώ έχω προτείνει τη διάθεση ποσοστού της τάξεως του 10% του ΑΕΠ των Ιονίων, έτσι όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη για την οικονομική στήριξη των περιφερειών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: