Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Απάντηση Βόσδου για το Μαθράκι

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η ανεξάρτητη κίνηση πολιτών Μαθρακίου, από το Γραφείο Τύπου του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών κ. Σωτήριου Βόσδου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Από το 2004 έως και σήμερα, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια αλλαγής της εικόνας στα Διαπόντια Νησιά, με την χρηματοδότηση έργων που αποτελούν επιτακτική ανάγκη για μια τόσο ευαίσθητη περιοχή. Η σύγκριση των δράσεων των χρηματοδοτήσεων της περιόδου 2005-2009 με αυτήν της περιόδου 1999-2004, αποτελεί αμάχητο τεκμήριο των προθέσεων και των δράσεων που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα:
Χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ
Για την Κοινότητα Μαθρακίου, την τελευταία πενταετία διατέθηκαν από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ πενταπλάσιες χρηματοδοτήσεις. Εντάχθηκαν δώδεκα (12) έργα τα οποία αποφάσισε η Κοινότητα, προϋπολογισμού 729.000 ευρώ ενώ από το ΕΠΤΑ 142.000 ευρώ. Αλήθεια, μπορούν να συγκριθούν οι χρηματοδοτήσεις που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε στο Μαθράκι με αυτές του ΠΑΣΟΚ;
Καθαρισμός λιμένα Αγίου Στεφάνου
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που παρουσιάζεται κάθε χρόνο με την προσάμμωση, ενισχύθηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας με το ποσό των προκειμένου να γίνει παρέμβαση στο λιμάνι με προοπτική ετών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, προκειμένου να υλοποιηθεί παρέμβαση καθαρισμού του Λιμανιού του Αγίου Στεφάνου, προκάλεσε συσκέψεις στις 09-04-09, στις 10-04-09 και στις 02-09-09 με εκπροσώπους της ΝΑ Κέρκυρας, των Διαποντίων Νήσων και των αλιέων του Αγίου Στεφάνου. Σήμερα καταβάλουμε σκληρή προσπάθεια ώστε να ξεπεράσουμε τις ανεπάρκείες ενός έργου, το οποίο λίγα χρόνια μετά την κατασκευή του από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη βγει σε αχρηστία.
Επιπλέον, στις 24-02-07 κατά την επίσκεψη του στην Κέρκυρα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος μετέβη συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα της ΠΙΝ στα Διαπόντια νησιά, ώστε και ο ίδιος ο υπουργός να γνωρίζει προσωπικά τις ανάγκες των νησιών. Αξίζει δε να επισημάνουμε την έκτακτη χρηματοδότηση με 55.000 ευρώ που χορηγήθηκε στο Μαθράκι το 2007.
Αφαλάτωση master plan
Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει η δικαστική εμπλοκή στην διάρκεια του διαγωνισμού για την προμήθεια των μονάδων αφαλάτωσης στα μικρά νησιά της χώρας είχε σαν συνέπεια την καθυστέρηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των έργων και την μη δυνατότητα λόγω λήξης του Γ΄ ΠΕΠ χρηματοδότησης των μονάδων από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Όπως έχουμε τονίσει ήδη έχει προβλεφθείς το νέο μας πρόγραμμα στον κωδικό 61.01.02 "Ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενδοχώρας & Μικρών Νησιών" κονδύλι 27,05 εκ. ευρώ προκειμένου για την χρηματοδότηση των έργων των μικρών νησιών.
Επίσης όπως έχουμε αναφέρει και διευκρινίσει αρκετές φορές και στο παρελθόν μετά την έγκριση της Τεχνικής βοήθειας η Π.Ι.Ν προγραμματίζει άμεσα την ανάθεση μελέτης για την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη των διαποντίων νήσων, γιατί στόχος μας είναι η συνολική ισόρροπη και αειφόρος ανάπτυξη των νησιών και όχι η υλοποίηση αποσπασματικών έργων χωρίς αναπτυξιακό χαρακτήρα που εξυπηρετούν μόνο μικροκομματικές πολιτικές παρελθόντων πρακτικών τα οποία μετά από μερικά χρόνια θα καταστούν άχρηστα και δεν θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων, όπως δηλαδή συνέβη και με το λιμάνι του Αγ.Στεφάνου.
ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ “ΘΗΣΕΑ”
Με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών κ. Σωτήρη Βόσδου, εντάχθηκαν οριστικά στο πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ" τα κάτωθι έργα και μελέτες (κατανομή 35%):
"Συμπληρωματικά Έργα Ύδρευσης" του Δήμου Αγ. Γεωργίου, συνολικού προϋπολογισμού 165.141,80 ευρώ
"Μελέτες έργων" του Δήμου Παρελίων, συνολικού προϋπολογισμού 66.556,56 ευρώ
Επίσης ο Γενικός Γραμματέας την ΠΙΝ ενέκρινε την δημοπρατήση των κάτωθι έργων, υποέργων, μελετών και ενεργειών χρηματοδοτούμενων από το πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ":
"Μελέτες Ύδρευσης Δήμου Παρελίων" (κατανομή 45%), του Δήμου Παρελίων, προϋπολογισμού 102.475,10 ευρώ
"Προμήθεια Οχήματος Πυροσβεστικού Τύπου" (κατανομή 35%), του Δήμου Φαιάκων, συνολικού προϋπολογισμού 36.500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: