Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Εμφύλιος στο Δήμο Αχιλλείων

Τους λόγους που οδήγησαν την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει χθες το βράδυ, δύο μέρες πριν το δημοψήφισμα της 24ης Αυγούστου για το ΒΙΟΠΑ, σε λαική συνέλευση στο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αχιλλείων, εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή “Κερκυραϊκό Περισκόπιο” του Corfu Channel, ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος.
Ο Νομάρχης εξήγησε ότι στη λαϊκή συνέλευση η οποία προηγήθηκε μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής πριν λίγες ημέρες, κυριάρχησε μονομερής ενημέρωση, η οποία έκλεινε κατά της χωροθέτησης ΒΙΟΠΑ.
Ο κ. Πουλημένος τόνισε με έμφαση “θα πρέπει οι πολίτες του δημοτικού διαμερίσματος να ενημερωθούν υπεύθυνα για όλες τις πτυχές του ζητήματος και να αποσαφηνιστούν ασάφειες ή και υπερβολές που ακούστηκαν στην τελευταία λαϊκή συνέλευση”.
Όταν του ζητήθηκε να απαντήσει για το αν υπάρχει “εμφύλιος” ανάμεσα σε δημοτική αρχή και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ο κ. Πουλημένος τόνισε ότι: “Δεν υπάρχει εμφύλιος μεταξύ ΝΑΚ και Δήμου Αχιλλείου αλλά δεν υπάρχει όμως και η συνεργασία που θα περίμενε κάνεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ανακοινώθηκε η οργάνωση του δημοψηφίσματος και εμείς το πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ. Δηλαδή εμείς, ο φορέας που εισάγαμε πρώτοι το θέμα της χωροθέτησης, πληροφορούμαστε το θέμα αυτό από τα ΜΜΕ. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια συνεννόηση και να εκφράσουμε την άποψη μας απ΄ αυτού του ζητήματος; Έγινε μια συνέλευση την Παρασκευή αλλά ήταν μονομερής. Ακούστηκαν μόνο οι αρνητικές προτάσεις.
Ήταν μια συνέλευση που οργανώθηκε από το τοπικό συμβούλιο και τη Δημοτική αρχής, άκουσα ότι υπήρχαν και εκπρόσωποι κόμματων αλλά η ΝΑΚ που κίνησε την διαδικασία δεν είχε προκληθεί. Έτσι θεωρήσαμε υποχρέωση μας να οργανώσουμε την αποψινή(χθεσινή) λαϊκή συνέλευση και να έχουμε την δυνατότητα επικοινωνίας προς τους κατοίκους από πλευράς των δικών μας υπηρεσιών και την δική μου προσωπική παρουσία. Σε μια τέτοια διαδικασία που καλείτε ο πολίτης να εκφράσει άποψη είναι καλό να ενημερώνεται από όλες τις πλευρές αλλά να υπάρχει μια συνέλευση να έρθουν σε αντιπαράθεση χωρίς μονόλογο όπως συνέβη την Παρασκευή. Κάτι τέτοιο βάζει σε κίνδυνο τον πολίτη να παρασυρθεί σε επιλογές που δεν υπηρετούν το μέλλον του τόπου. Σήμερα πληροφορήθηκα ότι θα υπάρχει σταυρός προτίμησης στο ψηφοδέλτιο. Δεν καταλαβαίνω γιατί έγιναν συγκεκριμένες επιλογές, ακολουθήθηκε συγκεκριμένη λογική που οδηγεί τον πολίτη σε διαπίστωση ότι υπάρχει αντιπαράθεση σε ΝΑΚ και δήμο κάτι που δεν υπάρχει. Όλοι μας έχουν ταχτεί να υπηρετούμε το καλό του τόπου για την περίοδο που έχουμε την ευθύνη αλλά και για το μέλλον. Αυτό πρέπει να είναι το σημείο αναφοράς μας. Όλοι μας κάποια στιγμή θα φύγουμε από την θέση μας που υπηρετούμε σήμερα, αλλά θα πρέπει να αφήσουμε έργο στον τόπο; Στα παιδιά μας; Έχουμε χρέος να αντιμετωπίζουμε τα θέματα με ορίζοντα τις επόμενες γενιές”.
Ο κ. Πουλημένος απάντησε και για το θέμα που έχει ανακύψει, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Δημάρχου Αχιλλείων στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή ότι το “έργο Τρία Γεφύρια - Ποντή, δεν χωρά στο ΕΣΠΑ”. Ο κύριος Πουλημένος έκανε σαφές ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και μόλις η διαχειριστική αρχή ανοίξει το μέτρο που αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό του έργου, αυτό θα ενταχθεί, όπως και ο μεγάλος δακτύλιος της πόλης.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα “αν υπάρχουν πιέσεις από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο σημερινό δρόμο “Γύρου Αχιλλείου” για να μην προχωρήσει το έργο της παράκαμψης, ο Νομάρχης ήταν απόλυτος στην απάντηση του λέγοντας ότι “δεν μπορώ να δεχτώ τέτοιες λογικές, ούτε συμμερίζομαι τους ψιθύρους που λέγονται και ακούγονται, το έργο Τρία Γεφύρια - Ποντή θα γίνει οπωσδήποτε γιατί είναι έργο πνοής για όλη την Κέρκυρα”.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ
Με αφορμή τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί περί του δημοψηφίσματος στους Βαρυπατάδες, με το οποίο οι κάτοικοι θα κληθούν να αποφασίσουν επί της δυνατότητας δημιουργίας ΒΙΟΠΑ στην περιοχή τους, ο Δήμος Αχιλλείων σε ανακοίνωσή του σημειώνει:
“1. Το θέμα της χωροθέτησης ΒΙΟΠΑ ξεκίνησε με τη δημοσιοποίηση της προμελέτης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τις οχλούσες χρήσεις στο Νομό της Κέρκυρας.
2. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με έγγραφο της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος προς τον Δήμο Αχιλλείων, μας κάλεσε στις 11 Φεβρουαρίου 2009, να καταθέσουμε την άποψή μας, εντός 60 ημερών.
3. Ο Δήμος Αχιλλείων, πιστός στο ρόλο που θα πρέπει να παίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, ξεκίνησε μια ευρύτατη, άνευ προηγουμένου δημοκρατική διαδικασία, κατά την οποία οι κάτοικοι των Βαρυπατάδων και οι εκπρόσωποί τους κατέθεσαν ήδη επανειλημμένα την άποψή τους.
4. Στις 23 Μαρτίου, το θέμα του ΒΙΟΠΑ, συζητείται για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Αχιλλείων, παρουσία του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Βαρυπατάδων, του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κ.α.
5. Στις 26 Απριλίου, πραγματοποιείται Λαϊκή Συνέλευση επί του θέματος στους Βαρυπατάδες, παρουσία του Δημάρχου Αχιλλείων και μελών της Δημοτικής Αρχής, του Νομάρχη, της Αντινομάρχου επί της Χωροταξίας, του Διευθυντή Χωροταξίας της ΝΑΚ κ.α.
6. Την επομένη, 27 Απριλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά εκτενώς το θέμα, παρουσία επίσης των τοπικών εκπροσώπων των Βαρυπατάδων. Εκεί, για πρώτη φορά, τίθεται το θέμα του δημοψηφίσματος και από την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.
7. Τον Μάιο του 2009, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, επισκέπτεται προς ενημέρωση το ΒΙΟΠΑ Θεσπρωτίας.
8. Στις 29 Ιουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αχιλλείων συζητά για τρίτη φορά το ζήτημα και αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου οι κάτοικοι των Βαρυπατάδων να καταθέσουν με τον πλέον άμεσο τρόπο την άποψή τους για τη δημιουργία ΒΙΟΠΑ.
9. Την περασμένη Παρασκευή, 21 Αυγούστου, γίνεται η τελευταία Λαϊκή Συνέλευση στους Βαρυπατάδες, παρουσία του Δημάρχου Αχιλλείων, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και να διευκολυνθεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος, η οποία αποτελεί ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ στους ίδιους τους κατοίκους, το πλαίσιο της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη λειτουργία που θα πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε άμεση συνεργασία με την τοπική κοινωνία, η οποία για πρώτη φορά στην Κέρκυρα και ίσως στην Ελλάδα, καλείται να καταθέσει επίσημα την άποψή της για ένα μείζον ζήτημα, ΑΜΕΣΑ, μακριά από ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥΣ και ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ.
Η απόλυτα δημοκρατική αυτή λειτουργία, είναι φυσικό να ενοχλεί πολλούς. Θεωρούμε ωστόσο ότι ο ΛΑΟΣ θα πρέπει να έχει κυρίαρχη άποψη για ζητήματα που αφορούν τον ίδιο και το μέλλον του τόπου μας. Εμείς δώσαμε την ευκαιρία σε όλους να ακούσουν και την μία και την άλλη άποψη. Την απάντηση θα δώσουν την Τετάρτη, οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΒΑΡΥΠΑΤΑΔΩΝ. Και να είναι σίγουροι όλοι ότι Η ΑΠΟΨΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕΒΑΣΤΗ”.

ΣΑΒΒΑΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ "ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΠΑ" ΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Θέση υπέρ της δημιουργίας και λειτουργίας ΒΙΟΠΑ, δηλαδή βιοτεχνικών πάρκων, πήρε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αχιλλείων Σάββας Πουλημένος.
Ο κ. Πουλημένος μιλώντας στα Κ.Ν τόνιε ότι:
"Επανειλημμένα έχω δημόσια δηλώσει ότι οι χωροθετήσεις αποτελούν το Α΄ και το Ω΄ μια ισόρροπης και ορθολογικής ανάπτυξης του νομού μας.
Ξεκινώντας από τις οχλούσες χρήσεις, που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Η πρόταση που κατέβηκε για να γίνει ΒΙΟΠΑ στην περιοχή Βαρυπατάδων και όχι μόνο και ακόμα 4 ΒΙΟΠΑ σε όλο τον νόμο, κινείται στην θετική κατεύθυνση και σαφώς την υποστηρίζω. Έχω πάρει σαφή θέση, διότι αυτή η χωροθέτηση θα προκαλέσει πολλά οφέλη στους Βαρυπατάδες αλλά και σε όλο τον νομό. Σεβόμαστε την πρόταση του δημοψηφίσματος, η οποία άλλωστε ήταν δική μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: