Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΒΙΟΠΑ: Δημοψήφισμα υπό την σκιά αμφιβολιών


Στις 8 χθες το βράδυ έκλεισαν οι κάλπες για το τοπικό δημοψήφισμα στους Βαρυπατάδες του Δήμου Αχιλλείων, με βασικό ερώτημα την πρόθεση ή όχι της δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου στην ευρύτερη περιοχή. Οι εγγεγραμμένοι κάτοικοι στους εκλογικούς καταλόγους του τοπικού διαμερίσματος, με την ψήφο τους απάντησαν αν επιθυμούν ή όχι ΒΙΟΠΑ στην περιοχή τους και το αποτέλεσμα, εφόσον η συμμετοχή είναι τουλάχιστον 50% των εγγεγραμμένων, θα καθορίσει τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δικαίωμα ψήφου είχαν 360 δημότες Αχιλλείων.
Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε ο Δήμος Αχιλλείων υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι "πιστός στο ρόλο που θα πρέπει να παίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, ξεκίνησε μια ευρύτατη δημοκρατική διαδικασία κατά την οποία οι κάτοικοι της περιοχής και οι εκπρόσωποί τους κατέθεσαν επανειλημμένα την άποψή τους". Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι "η δημοκρατική αυτή λειτουργία είναι φυσικό να ενοχλεί πολλούς αλλά ο λαός θα πρέπει να έχει κυρίαρχη άποψη για ζητήματα που αφορούν τον ίδιο και το μέλλον του τόπου μας και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η όποια απόφαση των κατοίκων θα γίνει απόλυτα σεβαστή".

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΒΙΟΠΑ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
Υπέρ της χωροθέτησης ΒΙΟΠΑ γενικά στον Νομό τάσσεται το Επιμελητήριο της Κέρκυρας σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιπρόεδρου κ. Κασταμονίτη.
Ο κ. Κασταμονίτης ανέφερε στις δηλώσεις στα Κ.Ν ότι θα πρέπει επιτελούς να μαζευτούν όλες οι επιχειρήσεις σε ένα μέρος και να σταματήσει η άσχημη εικόνα που δείχνουν αυτή την στιγμή η Κέρκυρα με επιχειρήσεις ακόμα και διπλά σε ξενοδοχεία και παραλίες.
Παράλληλα κατέκρινε την ένταση που σημειώθηκε κατά την διάρκεια της λαϊκής συνέλευση την Δευτέρα σημειώνοντας ότι το έτος 2009 δεν θα έπρεπε να επικρατούν τέτοια καθεστώτα με τέτοιες αντιδράσεις.
Όπως είπε "ένα καθεστώς που δεν περίμενα να το βρω στην εποχή μας 5 χιλ. μακριά από το κέντρο της Κέρκυρας. Καταρρακώθηκαν προσωπικότητες και θεσμοί και ειλικρινά θαυμάζω την υπομονή του Νομάρχη Κέρκυρας.
Εμείς προκληθήκαμε να πάμε εκεί για να πούμε τι επιδιώκουμε σαν επιμελητήριο και πόσο καιρό προσπαθούμε για την δημιουργία ενός ΒΙΟΠΑ. Ατυχως όμως δεν μας δόθηκε ούτε λόγος, ούτε μπορέσαμε να παρέμβουμε γιατί στόχος μας δεν ήταν να τσακωθούμε. Ακουστήκαν πράγματα που ούτε στην φαντασία μας δεν τα σκαφτόμαστε. Κάποιοι μίλησαν για πυρηνικά απόβλητα και πύραυλους δηλαδή βιομηχανίες που δεν έχει καμία σχέση η Κέρκυρα. Το συμπέρασμα που βγάλαμε εμείς ήταν οι άνθρωποι δεν είχαν καμία ενημέρωση απλώς ήταν τρομοκρατημένοι. Η πρόταση η δίκια μας ήταν να στείλουμε αντιπροσωπία σε μέρη που υπάρχει ΒΙΟΠΑ όπως στο Ρέθυμνο για δουν τα επιχειρηματικά οφέλη και να δουν πώς έχουν εξελιχθεί .
Δυστυχώς όμως δεν εισακουστήκαμε. Ο χώρος που προτείνει η μελέτη για χωροθέτηση ΒΙΟΠΑ είναι άκρως υποβαθμισμένος. Υπάρχουν τα νταμάρια εκεί και κάποιες άλλες δραστηριότητες που είναι υποβαθμισμένες. Το σχέδιο προβλέπει 50% πράσινο στον χώρο και εκεί θα είναι η χαμηλής στάθμης επιχειρήσεις. Δηλαδή ζαχαροπλαστεία, ξυλουργία, βιοτεχνίες ρούχων και παπούτσια. Δηλαδή δεν θα ενοχλεί τους κατοίκους. Τέτοιες βιοτεχνίες θα αναβαθμίσουν μια περιοχή οικονομικά και οικολογία. Δεν θα πρέπει να χαθεί καμία ευκαιρία γιατί δυστυχώς κάποιοι θα το μετανιώσουν όταν δουν την αναβάθμιση άλλων περιοχών. Εύχομαι να σκεφτούν όλοι νηφάλια.
Εμείς είμαστε εδώ και θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία της ΝΑΚ για το θέμα ΒΙΟΠΑ".

ΑΡΘΡΟ 216 Κ.Δ.κ Κ.
Εν τω μεταξύ μια νέα παράμετρο δημιουργεί στο θέμα η άποψη κατά πόσο είναι νόμιμο το δημοψήφισμα ή όχι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 216 του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο "οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές προκειμένου να λάβουν απόφαση για σοβαρά θέματα που ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων τους, μπορούν να διεξάγουν τοπικό δημοψήφισμα σύμφωνα με τις ειδικότερες ρυθμίσεις του παρόντος. Σε κάθε περίπτωση αντικείμενα τοπικών δημοψηφισμάτων δεν μπορούν να αποτελούν τα θέματα εθνικής πολιτικής, καθώς και εκείνα που συνιστούν περιφερειακές και νομαρχιακές αρμοδιότητες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: