Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Εκρηκτική κατάσταση στον Αη Γιάννη



Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγιος Ιωάννης του Δήμου Παρελίων καθώς κάτοικοι της περιοχής έχουν αποκλείσει τον εθνικό δρόμο που περνάει από το χωριό τους, ζητώντας την άμεση αντίδραση της πολιτείας σε επιθετικές όπως καταγγέλλουν και παραβατικές συμπεριφορές αθιγγάνων που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή.
Αφορμή για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στον Αγιο Ιωάννη είναι σοβαρά επεισόδια που έγιναν αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας σε καφενείο του χωριού.
Πιο συγκεκριμένα, περίπου στις 8.30 το βράδυ της Δευτέρας ένας Αθίγγανος ζήτησε να αγοράσει ένα καρπούζι από μίνι μάρκετ της περιοχής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Αστυνομίας η υπάλληλος του μάρκετ αρνήθηκε να το δώσει υποστηρίζοντας ότι την προηγούμενη μέρα επεχείρησε να το κλέψει.
Τότε ξεκίνησε ένα φραστικό επεισόδιο μεταξύ των δυο άντρων. Θαμώνες παρακείμενου καφενείου παρενέβησαν και προπηλάκισαν τον τσιγγάνο ο οποίος έφυγε αλλά επέστρεψε οργανωμένος με 10 τουλάχιστον φίλους του έχοντας στα χεριά τους λοστούς, ξύλα ακόμα και προφυλακτήρες από αυτοκίνητα και εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στο καφέ και χτυπούσαν οποίον έβρισκαν μπροστά τους.
Από την επίθεση των αθιγγάνων τραυματίστηκαν 15 κάτοικοι του χωριού από τους οποίους οι 5 μεταφέρθηκαν για περαιτέρω νοσηλεία και πρώτες βοήθειες στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας.
Στο σημείο έφτασε μετά από λίγο ο δήμαρχος Παρελίων Σπύρος Κροκίδης και οι Νομαρχιακοί σύμβουλοι Χρήστος Άνθης, Δημήτρης Βλαχόπουλος και Αλέκος Μιχαλάς.
Από πλευράς της αστυνομίας στην περιοχή έφτασαν ο Υποδιοικητής της Αστυνομικής διεύθυνσης Κέρκυρας Θεοχάρης Γιώτης, ο Αστυνόμος κ. Μαχαιρίδης καθώς και ο Διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δημήτρης Μπινιέρης όπου προσπάθησαν να ηρεμήσουν τους κατοίκους οι οποίοι δεν σταμάτησαν λεπτό να ζητούν την παρέμβαση της Εισαγγελέως Κέρκυρας.
Μετά από αυτά τα επεισόδια οι κάτοικοι προχώρησαν στον αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στην περιοχή Λιβάδι Ρόπα, ενός από τοςυ κυριότερους οδικούς άξονες του μεσόγειου τμήματος του νησιού.
Χθες το πρωί ο δήμαρχος Παρελίων Σπύρος Κροκίδης στη διοικητική αρμοδιότητα του οποίου ευρίσκεται το δημοτικό διαμερίσμα του Αγίου Ιωάννη καθώς και ο οικισμός των αθιγγάνων μαζί με μέλη συντονιστικής επιτροπής κατοίκων επισκέφθηκαν την Εισαγγελία Κέρκυρας ζητώντας την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος ώστε να αστυνομευτεί αποτελεσματικά η παραβατικότητα νεαρών κυρίως αθίγγανων από τον καταυλισμό της περιοχής Λιβάδι Ρόπα.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Δήμαρχος Παρελίων, η Εισαγγελέας διαβεβαίωσε ότι για τα προχθεσινά συμβάντα θα επιληφθεί άμεσα και θα επιδιωχθεί η σύλληψη των ενόχων καθώς και η τιμωρία τους. Παράλληλα, με δική της μέριμνα, θα διατάξει την εντονότερη παρουσία της αστυνομικής δύναμης.
Στην συνέχεια ο κ. Κροκίδης μιλώντας στους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή ζητά από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα για τη σύσταση αστυνομικού τμήματος στην περιοχή με εκπαιδευμένους αστυνομικούς που να έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.
Όπως είπε « Εδώ και δύο χρόνια, έχουμε καταθέσει αίτημα ως Δήμος Παρελίων για τη δημιουργία Α.Τ. λόγω της έκδηλης πολυεπίπεδης παραβατικότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η αστυνομική παρουσία στην περιοχή θα πρέπει να είναι με ουσία και διαχρονικότητα. Η Επιτροπή Πρόληψης Παραβατικότητας που συγκροτήθηκε το 2007, θα μεταφέρει το πόρισμά της στις αρμόδιες αρχές και αναμένουμε αυτό το πόρισμα να αποτελέσει τη βάση μεγάλης συζήτησης προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Μεταφέραμε στον Εισαγγελέα ότι ο Δήμος χρειάζεται ίδρυση Α.Τ. και παρά τη δυσχέρεια η οποία παρουσιάζεται από το αρμόδιο Υπουργείο προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση, εγώ θα επιμείνω στο συγκεκριμένο αίτημα μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας μου. Απαιτούμε την αυστηρή επιτήρηση της εισαγγελίας ώστε να επιτευχθεί καλύτερο αστυνομικό έργο στην περιοχή και με διαχρονικότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, η συντριπτική πλειοψηφία των παραβάσεων εστιάζεται στην ευρύτερη περιοχή του καταυλισμού των αθιγγάνων.
Από την άλλη όμως πρέπει να υπάρξει μία ισορροπία. Είμαστε όλοι καταδικασμένοι, και εμείς αλλά και οι αθίγγανοι να ζήσουμε μαζί στην συγκεκριμένη περιοχή.
Γι’ αυτό θα πρέπει να τους φέρουμε πιο κοντά σε εμάς. Να τους δώσουμε κέντρο υγείας και να καταγραφεί όλος ο πληθυσμός. Το κέντρο υγείας είναι στελεχωμένο και λειτουργεί. Ηλεκτροδότηση η οποία έχει γίνει, δημοτικό σχολείο το οποίο λειτουργεί και τέλος ύδρευση σε όλη την περιοχή. Η κατάσταση θα πρέπει να εκτονωθεί, να ανοίξει ο δρόμος σύντομα και να επικρατήσει πνεύμα νηφαλιότητας».
ΡΕΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: