Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Απτόητος ο Α. Δεσύλλας

Ο πρώην δήμαρχος Κερκυραίων Γιάννης Τρεπεκλής είναι τελικά το μέλος του ΟΛΚΕ που υπέβαλλε την παραίτηση του προς τον Διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού χωρίς ωστόσο να έχουν μέχρι τώρα γνωστά τα αιτία που τον οδήγησαν σε αυτή την κίνηση.
Μάλιστα το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στα “Κ.Ν” και ο Διευθύνον σύμβουλος του ΟΛΚΕ Αλέκος Δεσύλλας ο οποίος μάλιστα κάλεσε τον κ. Τρεπεκλή δημόσια να παρουσιάσει τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε υποστηρίζοντας ότι όλα τα θέματα που έχουν περάσει από τον οργανισμό πλην της μείωσης ελλιμενισμού των τελών ήταν ομόφωνα.
«Μέχρι στιγμής η μόνη παραίτηση που υπάρχει είναι του κ. Τρεπεκλή και βεβαία θα πρέπει να εξηγήσει στον Κερκυραϊκό λαό για ποιους λόγους παραιτήθηκε για έχουν ακουστεί πολλά. Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι πλην του θέματος των τιμών ελλιμενισμού όλες οι προηγούμενες αποφάσεις του Δ.Σ έχουν ληφθεί ομόφωνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δεσύλλας.

Απάντηση για λιμάνι Παξών
Ο κ. Δεσύλλας στην συνέχεια μιλώντας για το θέμα με τον δήμο Παξών εξέφρασε την απορία του για την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ υποστηρίζοντας ότι δεν οφειλόταν η καθυστερηση στον ΟΛΚΕ.
Όπως είπε «Στο λιμάνι υπάρχουν δυο προβλήματα. Το ένα πρόεκυψε στο τέλος Νοέμβριου του 2007 και για το οποίο ο ΟΛΚΕ προχώρησε γρήγορα γιατί με δεδομένες τις συνθήκες που υπάρχουν στο νησί των Παξών δηλαδή δεν υπάρχει κατασκευαστικό δυναμικό και μάλιστα το επιβαίνουν τα έγγραφα του δήμου Παξών παλαιοτέρα.
Είχαμε κάνει μια προγραμματική σύμβαση να εκτελέσει το έργο η Αναπτυξιακή του δήμου. Αυτή η αναπτυξιακή δεν είχε εγκριθεί τότε από την ΠΙΝ είχαν ζητηθεί οι διαδικασίας που προβλέπονται από τον νόμο οι οποίες όμως θα ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρες. Το 2008 πρόεκυψε και νέο πρόβλημα στον νέο μόλο με καθίζηση. Ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από το προηγούμενο. Είχαμε πάει εκεί. Έγινε η μελέτη και τις στείλαμε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για την έγκριση των εκτελούμενων έργων. Την έγκριση για τα έργα την λάβαμε πριν από μια εβδομάδα. Συμφωνήσαμε με την ΠΙΝ για να γίνει μια νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΠΙΝ ΟΛΚΕ και Δ.Παξών. Ο ΟΛΚΕ δίνει τις μελέτες, τις εγκρίσεις και αναλαμβάνει την δαπάνη. Η ΠΙΝ θα επιβλέψει το έργο και ο δήμος θα κάνει την σύμβαση με ανάδοχο του έργου για εκτέλεση του.
Να σημειώσουμε ότι εμείς είχαμε αποφανθεί και το έργο σε όλες τις μεγάλες εταιρείες της Κέρκυρας οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν κάτι τελείως φυσικό αφού μιλάμε για μικρά έργα με πολλές δαπάνες.
Κατανοούμε την αγωνία αλλά όταν βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία η ανακοίνωση μας εξέπληξε. Εάν αυτή η ανακοίνωση βγήκε από λόγους αγωνίας το δεχόμαστε αλλά να αποτελεί ένα μέσο πίεσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΟΛΚΕ είναι ένας δημόσιος οργανισμός, διέπετε από νόμους και ελέγχεται από τα αρμόδια υπουργεία. Δεν είμαστε ένα κατάστημα για αν αποφασίζουμε μόνοι μας χωρίς κανόνες και αρχές.
Σας λέω ότι από την στιγμή που θα υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση με έγγραφο του ΟΛΚΕ που απεστάλλει την παρασκευή στο δήμο παξών και αν το δεχτούν τα μέλη και την συν υπογράψει η ΠΙΝ θα έχει την ευκαιρία ο δήμος να παρέμβει με οποιαδήποτε εργολάβο».

Τέλη ελλιμενισμού
Τέλος μετά από ερώτηση δημοσιογράφου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απολύτως συζήτηση για τα τέλη ελλιμενισμού υποστηρίζοντας ότι την στιγμή που δεν ενδιαφέρονται οι εφοπλιστές και ενώ με απόφαση του Υπουργείου δεν επιτρέπεται αύξηση στα τιμολόγια ή μείωση δεν υπάρχει λόγος καμίας νέας συζήτησης.
«Το έχω ξανά πει και θα το ξαναπώ. Η μείωση των τελών ελλιμενισμού δεν είναι θέμα του ΟΛΚΕ. Γίνονται μελέτες γιατί μιλάμε ότι κάθε λιμάνι έχει τις ιδιαιτερότητες του, τις δαπάνες του. Ακόμα και να το ξανά ζητήσουν τα μελή να συζητηθεί δεν γίνεται. Έχω εξηγήσει τους λόγους. Αφού δεν υπάρχει και τεκμηρίωση.
Πως θα λέμε ως καλή ένδειξη στους εφοπλιστές την στιγμή που οι εφοπλιστές δεν το έχουν ζητήσει. Υπάρχει μια παρανόηση κάποιος που μιλαεί να ξέρει τη γίνεται. Όταν κάνεις έργο υπάρχουν αντίθετες απόψεις. Αλλά το θέμα είναι αυτοί που εκφράζουν απόψεις να λαμβάνουν υπόψη τις δεσμεύσεις που έχει ο ΟΛΚΕ».
ΡΕΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: