Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Δεσμεύσεις Μπακογιάννη - Παπαθανασίου για Κέρκυρα


Στην Κέρκυρα βρέθηκαν χτες η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, καθώς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας. Ο κ. Παπαθανασίου ήταν ομιλητής στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ., που έγινε στις 8.00 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης τους πραγματοποίησαν ξεχωριστές επισκέψεις στην Περιφέρεια, την Νομαρχία και τον δήμο Κερκυραίων.
Η κ. Μπακογιάννη συνοδευόμενη από στελέχη της Ν.Δ στην Κέρκυρα στο δημαρχιακό μέγαρο ζήτησε από τον δήμαρχο Κερκυραίων να δούνε οι επίσημοι προσκεκλημένοι την ωραιότερη Κέρκυρα από ποτέ. Ο Δήμαρχος της δήλωσε την δεδομένη συνεργασία του Δήμου και την πρόθεση του να παραθέσει μια δεξίωση και να δωρίσει αναμνηστικά στους υψηλούς καλεσμένους.
Κατά την επίσκεψη της στο Νομάρχη η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική σύνοδο διότι για πρώτη φορά θα καθιερωθεί ως "η διαδικασία της Κέρκυρας" και έτσι θα ονομάζεται από δω και πέρα. Ανακοίνωσε ότι θα έρθουν περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι, γεγονός που θα αποτελέσει μεγάλη διαφήμιση για το νησί. Δήλωσε βέβαιη, για τη φιλοξενία των Κερκυραίων, οι οποίοι αν διασκορπιστούν στο νησί θα τύχουν καλής αντιμετώπισης από τους πολίτες. Ο Νομάρχης την ευχαρίστησε για την επιλογή της Κέρκυρας, τη διαβεβαίωσε ότι η Νομαρχία και όλες οι τοπικές αρχές θα κάνουν το καλύτερο δυνατό ώστε η Κέρκυρα εκείνες τις μέρες να είναι και όμορφη και λειτουργική.
Στην Περιφέρεια Ιόνιων νήσων ζήτησε την συνεργασία από το ΓΓ της ΠΙΝ Σωτήρη Βόσδου για τα θέματα ασφάλειας και παραμονής των καλεσμένων. Από την πλευρά του κ. Βόσδου εξέφρασε την ικανοποίηση του που με πρωτοβουλία της κ. Μπακογιάννη θα γίνει το συνέδριο εδώ υποστηρίζοντας ότι θα έχει όποια βοήθεια θελήσει.
Ο Υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου επισκέφτηκε με την σειρά του τον Γ.Γ. της ΠΙΝ Σωτήρη Βόσδου, το Νομάρχη και το Δήμαρχο, καθώς και το Εμπορικό και το Οικονομικό Επιμελητήριο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Περιφερειάρχη, η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στα οικονομικά στοιχεία και ιδιαίτερα σε ότι αφορά το κλείσιμο του Γ' ΚΠΣ και την έναρξη του ΕΣΠΑ.
Ο κ. Βόσδου τόνισε μεταξύ άλλων την καλή πορεία απορρόφησης του Γ' ΚΠΣ στα Ιόνια καθώς και την έναρξη δημοπράτησης μέτρων του ΕΣΠΑ. Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά την ολοκλήρωση του Γ ΚΠΣ και στη συνέχεια την έναρξη του ΕΣΠΑ προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα.
Στην συνέχεια ο κ. Παπαθανασίου, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια, επισκέφθηκε τον πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου και αμέσως μετά τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιώργο Χονδρογιάννη.
Κατά την συνάντησή τους στο Επιμελητήριο, συζήτησαν θέματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ από την πλευρά του ο κ. Χονδρογιάννης ζήτησε τη μείωση στο μισό του πλαφόν για τη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ.
Αμέσως μετά, ο κ. Παπαθανασίου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Κερκυραίων Σωτήρη Μικάλεφ ο οποίος αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ και των ελλείψεων χρηματοδοτήσεων για έργα υποδομής όπως πολιτισμικού και οδικού χαρακτήρα. Παράλληλα επισήμανε το ζωτικό ρόλο που έχει για το νησί μας ο πολιτισμός, η στήριξη του οποίου δυστυχώς δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κεντρική διοίκηση.
Τέλος, ο κ. Παπαθανασίου συναντήθηκε και με τον Νομάρχη Κέρκυρας Στέφανο Πουλημένο ο οποίος του έθεσε το ερώτημα για το πότε πρόκειται να "ανοίξουν" οι δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ για την σχολική στέγη και τα έργα οδοποιίας.
Ο Νομάρχης μετέφερε στον Υπουργό ότι δεν είναι θετικά τα πρώτα μηνύματα για τον τουρισμό αφού ο Μάιος ξεκίνησε ήδη με κάμψη της τάξεως του -10%, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στην προώθηση του τουρισμού μας αλλά και τη χρηματοδότηση των ανάλογων υποδομών.
Ο υπουργός οικονομίας άφησε να εννοηθεί ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν χειρότερες καταστάσεις και ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν με τις χρηματοδοτήσεις που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ το οποίο αναμένεται να "ανοίξει" μέσα στο επόμενο διάστημα.

Συνέντευξη τύπου
Στην συνέχεια παρεχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Υπουργός Οικονομίας Κ. Παπαθανασίου παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια και στελεχών της Ν.Δ.
Η Υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρθηκε στον λόγο της επίσκεψης της που είναι εν όψει της επικείμενης Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιουνίου 2009.
Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε την συνοδό ως πρόκληση για τον οργανισμό αλλά και για την Κέρκυρα υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής "Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 3 εβδομάδες στην Κέρκυρα, με σκοπό να συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας. Μέσα από αυτήν την διαδικασία, την επονομαζόμενη "διαδικασία της Κέρκυρας" θα αρχίσουμε το διάλογο που θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε μια πιο ασφαλή, πιο σταθερή και ισχυρή Ευρώπη. Είναι μια πρόκληση για τον οργανισμό και την προεδρεία μας και φυσικά για την Κέρκυρα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διακυβερνητικό οργανισμό ασφάλειας στον κόσμο και καλύπτει όλη τη γεωγραφική έκταση από το Βανκούβερ στο Βλαδιβοστό και περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Ευρασίας καθώς και της ΗΠΑ και τον Καναδά. Το μοναδικό τραπέζι στο οποίο κάθονται και συζητούν παλιοί εχθροί του ψυχρού πολέμου. Οι Υπουργοί θα φτάσουν στην Κέρκυρα στις 27 Ιουνίου".
Ο Υπουργός Οικονομίας από την πλευρά του αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση υποστηρίζοντας ότι "ο κόσμος παίρνει μια κρίση όμως υπάρχουν σημάδια ότι η κρίση αρχίζει να παίρνει. Η κρίση αυτή αγγίζει και τον τουρισμό με τον οποίο συνδέεται άμεσα η Κέρκυρα και γι αυτό υπάρχουν προβλήματα στους επαγγελματίες".
Παράλληλα επεσήμανε ότι "το υπουργείο έχει πάρει οικονομικά μετρά στήριξης για της τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και όλους του επιχειρηματικού κόσμου (ΤΕΜΠΕ). Ωστόσο χρειάζεται υπομονή γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει την συνέχεια".
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι “είναι μεγάλη τιμή για την Κέρκυρα η διοργάνωση της συνόδου και θα πρέπει να ανταποδώσουμε την αυτή με μια σωστή διοργάνωση".
Για την υπόθεση της SIEMENS επεσήμανε ότι "διενεργείτε ΕΔΕ και δεν θα πρέπει να περιμένουμε πόρισμα. Στην Ελλάδα μας αρέσει να υπερβάλουμε και να μεγαλοποιούμε τα πάντα. Δεν υπάρχει καμία κόντρα με το Υπουργείο Εξωτερικών. Τα προβλήματα όλα έχουν δημιουργηθεί από το ΠΑΣΟΚ το όποιο επιλεγεί αυτό τον δρόμο της αντιπολίτευσης".
ΡΕΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: