Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Δύσκολα τα δεδομένα για τους Κερκυραίους αγρότες


Νέο κραχ στο ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου υποχώρησε ήδη και κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό για να σταθεροποιηθεί, πρόσκαιρα στο 1,80 ευρώ και 1,90 ευρώ σε Κρήτη και Λέσβο αντίστοιχα (για οξύτητα 3 δεκάτων). Στην Κέρκυρα τα πράγματα είναι ακόμα ποιο δυσάρεστα με την τιμή στο 5αρι λάδι να κυμαίνεται στο 1,25 με 1.30 ευρώ.
Μάλιστα οι παραγωγοί της Κερκύρας είναι τόσο απογοητευμένοι που πλέον δεν μαζεύουν τις ελιές τους αφού το κόστος παράγωγης είναι μεγαλύτερο από τον καθαρό τζίρο τους.
Η κατρακύλα αυτή έχει ρίξει την τιμή του προϊόντος στα επίπεδα του 1992, οπότε είχε σημειωθεί ανάλογο κραχ και το ελαιόλαδο επωλείτο προς 620 δρχ. το κιλό (γύρω στο 1,82 ευρώ όπως και σήμερα) έναντι 1.240 δρχ. (3,6 ευρώ περίπου).
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, ο πρόεδρος της ΕΑΣΚ Γιώργος Μάνδυλας ανέφερε ότι "Στην Κέρκυρα τα πράγματα δεν είναι τόσα καλά στο θέμα του λαδιού. Αυτή την στιγμή το 5αρι λαδί 1,25 με 1,30 ευρώ. Χειρότερα δηλαδή δεν μπορεί να πάει μιλάμε για τιμή εξευτελιστική. Δυστυχώς το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Η Ισπανία παρουσιάζει 1.400.000 τόνους ελαιολάδου και εμείς Ελλάδα με Ιταλία είμαστε στο μισό. Μάλιστα η Ισπανία έχει αγοράσει τα διυλιστήρια της Ιταλίας και κάνει την δουλειά της μια χαρά δίνοντας μια τιμή που ανταγωνίζεται τα σπορέλαια. Με αυτές τις τιμές δεν μπορούμε να πουλήσουμε λαδί αφού οι Ιταλοί δεν έχουν την δυνατότητα αν το πάρουν. Μόνο οι Ισπανοί μπορούν να αγοράσουν ελαιόλαδο και το πληρώνουν σε τιμές εξευτελιστικές. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μέσα στην ΕΕ ενός τύπου ελαιολάδου με ονομασία προέλευσης και έξτρα ποιότητας με καλή τιμή για να καλύψει τους ελαιοπαραγωγούς της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα το κόστος του ισπανικού ελαιολάδου είναι χαμηλότερο από το δικό μας".
Ο αρμόδιος Αντινομάρχης για θέματα οικονομικών και αγροτικής ανάπτυξης, Μάκης Σκορδίλης, υποστήριξε από την πλευρά του ότι "το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά μόνο την Κέρκυρα αλλά κυρίως ολόκληρη την Ελλάδα που έχει σημαντική παράγωγη ελαιολάδου. Είναι όμως γνωστό ότι οι τιμές δεν διαμορφώνονται πλέον από τις Κυβερνήσεις των μελών κρατών της Ε.Ε.
Είναι γνωστό ότι οι τιμές σήμερα φτάνουν στα επίπεδα της δεκαετίας του 90. Η ΝΑΚ σε συνεργασία με την ΕΑΣΚ κάνει αντίστοιχα βήματα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τις Ενώσεις και τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας προκείμενου να δοθεί η δεινότητα παρεμβάσεων κυρίως στην επιδότηση αποθεματοποίησης του ελαιολάδου. Θα πρέπει σίγουρα να ληφθούν κάποια μέτρα έτσι ώστε η επιδότηση να γίνει με τρόπο που δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην έγκριση της από την Ε.Ε.".
ΡΕΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: