Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Μείωση 18% στις αφίξεις τουριστών

Μειωμένα κατά 18% ήταν τα έσοδα της χώρας μας από τουριστικές δραστηριότητες στο πρώτο τρίμηνο φέτος σε σχέση με πέρυσι, ενώ άλλα στοιχεία επιβεβαιώνουν την καλή πορεία του τουρισμού στην ανταγωνιστική Τουρκία.
Η μείωση στα έσοδα είναι σημαντική, πρέπει όμως να συνεκτιμηθεί ότι το Πάσχα των καθολικών "περιέχεται" στο περσινό τρίμηνο (είχε εορτασθεί στις 23 Μαρτίου), όχι όμως και στο φετινό (12 Απριλίου).
Το Πάσχα των καθολικών προσδιορίζει πάντα σε μεγάλο βαθμό τις αφίξεις από το εξωτερικό και ουσιαστικά αποτελεί την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Ταξίδια στο εξωτερικό
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, στο πρώτο τρίμηνο του 2009 τα έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν στα 479 εκατ. ευρώ, έναντι 586 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αντίστοιχα, οι πληρωμές για ταξίδια Ελλήνων στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 17% και διαμορφώθηκαν στα 550 εκατ. ευρώ έναντι 660 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Στην Τουρκία ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι σημειώθηκε αύξηση 6,2% των τουριστών τον Απρίλιο (περιλαμβάνει το Πάσχα των καθολικών, της πλειονότητας δηλαδή των τουριστών της Β. Ευρώπης).
Η Τουρκία κερδίζει ήδη πολύ περισσότερα από τον τουρισμό σε σχέση με τη χώρα μας (τα έσοδα είναι 50% υψηλότερα σε σχέση με της Ελλάδας), ενώ και ο αριθμός των τουριστών είναι πολύ μεγαλύτερος (26 εκατ. επισκέπτες πέρυσι, έναντι περίπου 15 εκατ. για τη χώρα μας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: