Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Μείωση έως 15% προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός


Ο εσωτερικός τουρισμός και τα σχολικά γκρουπ από την Ευρώπη έδωσαν "φιλί ζωής" στον τουρισμό φέτος το Πάσχα. Αντίθετα τα τσάρτερ από το εξωτερικό ήταν μειωμένα σε σχέση με πέρυσι.
Πάντως, ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες συμφωνούν πως η κατά κεφαλήν δαπάνη ήταν μικρότερη ακόμα και στους προορισμούς που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη κίνηση.
Ειδικά ο τουρισμός της Αθήνας, διασώθηκε από τα σχολικά γκρουπ που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου, καθώς εκμεταλλεύθηκαν τις αργίες του Πάσχα των καθολικών και τις συνδύασαν με εκπαιδευτικές εκδρομές.
Η σημαντική διαπίστωση είναι ότι οι τουρίστες - Ελληνες και ξένοι - δαπανούν πλέον λιγότερα. Αλλά και οι περισσότερες μονάδες, απ αυτές που γέμισαν "δούλεψαν" με πακέτα και προσφορές.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις - διότι τα επίσημα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Μαϊου- ο εσωτερικός τουρισμός διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ αντίθετα τα τσάρτερ από το εξωτερικό ήταν μειωμένα.
Ολοι πλέον περιμένουν ότι φέτος τα τουριστικά έσοδα θα είναι μειωμένα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει για την Ελλάδα ότι η κάμψη στις αφίξεις από το εξωτερικό θα είναι τουλάχιστον 15%, που συνεπάγεται μείωση τουριστικών εσόδων της τάξης των 5 δισ. ευρώ.
Μείωση 15% στις αφίξεις θα είναι η μεγαλύτερη από το 1950, που άρχισε το ελληνικό τουριστικό προϊόν να κατακτά την παγκόσμια αγορά.
Ας σημειωθεί ότι το 2007 οι αφίξεις ήταν 15,2 εκ. τουρίστες, ενώ για το 2008 δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα επίσημα στατιστικά στοιχεία, εικάζεται πάντως ότι η χρονιά έκλεισε με πτώση πάνω από 4%.

Πτώση αφίξεων
Η πτώση στις αφίξεις ανησυχεί τους ξενοδόχους, καθώς όπως λένε στο "Εθνος" πτώση 10% σημαίνει μείωση 20% στα έσοδα.
Καθώς δε οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν μεγάλη έκθεση στον δανεισμό -τα δάνεια υπολογίζονται στα 7,5 δισ. ευρώ-, ζητούν νέο πακέτο μέτρων.
Μάλιστα οι πρόεδροι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ. Αγγελόπουλος και Ανδρεάδης, έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να δώσει το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με εγγύηση του δημοσίου μέσω ομολόγων. Ακόμα ζητούν τη μείωση του σπατόσημου κατά 75% που σημαίνει έκπτωση ανά εισιτήριο επιβάτη της τάξης των 10-12 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: