Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Έκθεση "Συμβόλων Ίχνη" στο Δημοτικό Θέατρο


Ο Δήμος Κερκυραίων φιλοξενεί στον εκθεσιακό χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας την έκθεση κοσμήματος, ανάγλυφης ζωγραφικής και γλυπτικής της Κατερίνας Γρόλλιου με θέμα "Συμβόλων Ίχνη". Στην έκθεση παρουσιάζεται και η συλλογή: "Γούρια 2009". Παράλληλα, θα προβάλλεται video art με έργα της δημιουργού και με απαγγελίες ποιημάτων της.
Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στις 18:00 και η έκθεση θα διαρκέσει από τις 28 Νοεμβρίου ως τις 12 Δεκεμβρίου με ώρες λειτουργίας κάθε μέρα 11:00 - 13.00 και 18:00 - 21:00.
"Με οδηγό τη δύναμη αναζήτησης σε ένα ταξίδι μυστικό", δηλώνει η Κατερίνα Γρόλλιου, "αφέθηκα στη μέθη μιας εσωτερικής αναδρομής. Κάθε μορφής νέο δημιούργημα δίνει υπόσταση σε μνήμες, διατηρεί το ταξίδι, και εκτονώνει την ψυχή. Κάτι σαν μία δέσμευση που λύνεται και με ελευθερώνει".
Κοσμήματα, γλυπτά και γούρια είναι όλα χειροποίητες δημιουργίες από καθαρό ασήμι και ημιπολύτιμες πέτρες. Οι ανάγλυφοι πίνακες είναι ακουαρέλα ή ακρυλικό, παντρεμένα με διάφορα ετερόκλιτα υλικά επιζωγραφισμένα, σε μικτή τεχνική.
Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν πολύ οικονομικά, μοναδικά, χειροποίητα δώρα, και να έρχονται σε επαφή με την δημιουργό, συντροφιά με ένα ποτήρι ζεστό αρωματικό κρασί των Χριστουγέννων.

"Τύχης κλειδιά"
Φάροι συμβόλων έδωσαν
ανάσες στο ασήμι,
αρχαία χνάρια φώτισαν
σε μονοπάτια μνήμης.
Της δημιουργίας το ραβδί
τα σύμβολα σχεδιάζει,
για φυλακτά - τύχης κλειδιά του χρόνου που χαράζει.
Κατερίνα Γρόλλιου

"Η Κατερίνα Γρόλλιου σχεδιάζει και δημιουργεί κάτω από τη δύναμη της φλόγας κοσμήματα και γλυπτά που αντανακλούν μοναδικότητα, αγάπη, αισθητική. Ζωγραφίζει ανάγλυφα, τις περιπέτειες της ψυχής. Συμπληρώνει το έργο της με στίχους, που ξεχειλίζουν από την ένταση πυρακτωμένης πηγής. Πολλαπλά ανάγλυφα σχέδια αναδύονται ασκητικά, άλλοτε, και άσωτα αλλού. Όλα χειροποίητα και μοναδικά, προσδίδουν αξία σε όποιον τα επιλέγει, γιατί φαίνεται να φτιάχτηκαν για τον καθένα ξεχωριστά".
Βιβή Τρύφωνα
Δημοσιογράφος

"Η κυρία Κατερίνα Γρόλλιου στα κοσμήματά της και στο πλαίσιο του βιομορφισμού, δημιουργεί συνθέσεις εξαιρετικής ζωντάνιας αλλά και διακοσμητικότητας.
Η φαντασία της μεταπλάθει φυσικά πρότυπα ελεύθερα και δημιουργικά, τονίζοντας τη φυσική κατάσταση κάθε στοιχείου. Τα κοσμήματα της Κατερίνας Γρόλλιου παρουσιάζουν μεγάλη πρωτοτυπία και στη σουρεαλιστική τους υφή εντάσσονται στο γενικότερο σχήμα της μοντέρνας αντίληψης".
Στέλιος Λυδάκης
Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (Ιδρύματος Βούρου - Ευταξία)

Βιογραφικά στοιχεία Κατερίνας Γρόλλιου
Η Κατερίνα Γρόλλιου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική, μικρογλυπτική και δημιουργία κοσμήματος στην Κρατική Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις της την φέρνουν στο Παρίσι και αργότερα στην Σεούλ. Από το 1990 λειτουργεί το προσωπικό της εργαστήριο-εκθετήριο στην Αθήνα, το "Atelier GROLLIO". Εκεί δημιουργεί, σε δικά της σχέδια, χειροποίητα μικρογλυπτά και κοσμήματα. Παράλληλα ασχολείται με την ανάγλυφη ζωγραφική, τη γλυπτική και την ποίηση.
Κάθε σειρά ζωγραφικής σχετίζεται άμεσα με μια αντίστοιχη σειρά μικρογλυπτών και κοσμημάτων και πλαισιώνεται από την ποίησή της. Στην ιστοσελίδα της ο επισκέπτης μπορεί να δει μια επισκόπηση του έργου της, από το ξεκίνημά του το 1986 έως σήμερα.
Το 2006 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "ΕΨΙΛΟΝ" η εικονογραφημένη ποιητική συλλογή της με τίτλο "Μνήμης Μονοπάτια". Έχει εκθέσει στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Ιταλία σε 27 ατομικές και 7 ομαδικές εκθέσεις.
Σε δρόμους νου βυθίστηκα, σε μνημοσύνης μέρη,
χνάρια συμβόλων μ' οδηγούν σε χρόνων τη νεφέλη.
Της διαδρομής ο άνεμος με πήγε στη σελήνη
και στον καθρέφτη της κοιτώ κύκλους αιώνιας μνήμης.
Πρόσωπα, τόπους, σύμβολα, δονήσεις αισθημάτων,
αρχαίων μύθων είδωλα, θέσεις των αινιγμάτων.
Ασημοδέσμες γίνονται αστροντυμένης πάχνης,
καθρέφτες των εικόνων τους η δημιουργία φτιάχνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: