Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ... "ΧΤΥΠΑ" ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΗΣ AQUI
Για όσους εμπνεύστηκαν το μνημείο της Αqui πιστεύοντας ότι έτσι συμβάλλουν στην ούτως ή άλλως εδραιωμένη Ελληνοιταλική φιλία, θα παραθέσω ένα μικρό απόσπασμα από το νέο βιβλίο του συμπολίτη μας του κυρίου Κώστα Μιχαλά με τίτλο: "Έρωτες, μίση, πάθη, στη δίνη του πολέμου". Στην σελίδα 162 του συγκεκριμένου βιβλίου ο κύριος Μιχαλάς γράφει:
"Οι δρόμοι άρχισαν να γεμίζουν με τους ανθρώπους του μόχθου, που βιαστικά - βιαστικά πήγαιναν στις δουλειές τους, όταν ξαφνικά οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν και ο ουρανός της Κέρκυρας ανήμερα της έλευσης του Νοέμβρη του Σαράντα, σκοτείνιασε από τα Ιταλικά πολεμικά βομβαρδιστικά που έφεραν στο οπίσθιο φτερό του Σταυρό της Σαβοΐας, ένα ύπουλο τέχνασμα του δικτάτορα Μουσολίνι, που δημιούργησε παραπλάνηση στους κατοίκους της Κέρκυρας πιστεύοντας ότι ήταν ελληνικά.
Έτσι η ρομαντική Κέρκυρα δέχτηκε τις πρώτες βόμβες της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας που επικράτησε σύγχυση και πανικός παντού, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι ο Ελληνοιταλικός πόλεμος έχει αρχίσει".
Και σε άλλο σημείο αναφέρει: "Τα Ιταλικά βομβαρδιστικά ερχόταν κατά αλλεπάλληλα κύματα και βομβάρδιζαν ανενόχλητα την πόλη, σκοτώνοντας χωρίς οίκτο γυναικόπαιδα".
Αυτά διάβασα στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του κυρίου Κ. Μιχαλά. Εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω τίποτα. Μπορείτε να το κάνετε εσείς, αν θέλετε.


ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Επειδή τα τελευταία χρόνια, ακούω μετά επιτάσεως να λέγεται από διαφόρους το επιχείρημα ότι "μειώνεται ο τουρισμός μας γιατί δεν έχουμε καλές υποδομές", αναρωτιέμαι μήπως το επιχείρημα αυτό, χρησιμοποιείται, για να αποτινάξουν από πάνω τους κάποιοι, την μεγάλη ευθύνη που έχουν και τους βαραίνει για την πορεία του κερκυραϊκού τουρισμού.
Την μεγαλύτερη ευθύνη, είτε τους αρέσει, είτε όχι, την έχουν οι ξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων, οι τουριστικοί πράκτορες και οι εμμέσως ασχολούμενοι με τον τουρισμό, οδηγοί ταξί, καταστηματάρχες φαγάδικων και λοιποί.
Εδώ όμως, το έχουμε δει ως χόμπι, να τα "ρίχνουμε" στον εκάστοτε Νομάρχη, Δήμαρχο Κερκυραίων και Πρόεδρο του ΚΕΟΤ.
Είναι οι τελευταίοι, στους οποίους μπορούν να αποδοθούν ευθύνες. Ξέρετε που μπορούν να αποδοθούν ευθύνες. Από την στιγμή που βλέπουν την ανυπαρξία των άλλων φορέων και βγαίνουν μπροστά, δικαίωμα τους, δεν το κάνουν σωστά. Ή κάνουν λάθη. Και προφανώς θα κάνουν λάθη γιατί δεν είναι η δουλειά τους.
Αν όντως θέλουμε να δει καλύτερες μέρες ο κερκυραικός τουρισμός, ένας τρόπος υπάρχει. Να καθίσουν όλοι αυτοί οι φορείς γύρω από ένα τραπέζι και ο καθένας τους να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.
Να το πω απλά, ο καθένας στο είδος του....

"ΙΣΧΥΡΟ" ΟΝΟΜΑ
Να πω και κάτι άλλο. Ακούμε συνεχώς τους επαΐοντες να λένε ότι, δεν πηγαίνει καλά ο τουρισμός μας εξ αιτίας των υποδομών. Κούνια που τους κούναγε.
Όχι βέβαια ότι δεν χρίζουν αναβάθμισης, αλλά δεν είναι η αποκλειστική, όπως θέλουν κάποιοι να την παρουσιάσουν, αιτία για την πτώση του τουρισμού μας.
Γιατί τα λέω όλα αυτά; Μου έστειλε ένας φίλος δύο άρθρα ξένων εφημερίδων. Το ένα δημοσιευμένο στους Financial Times και το άλλο δημοσιεύτηκε στους New York Times. Αν τα διαβάσετε, θα εκπλαγείτε. Προσέχτε, όχι πληρωμένες καταχωρήσεις. Άρθρα συντακτών οι οποίοι επισκέφθηκα την Κέρκυρα για διακοπές και γοητεύτηκαν από το νησί μας και τις ομορφιές του.
Τώρα που το σκέφτομαι, τελικά την έχουμε πατήσει, σ' αυτόν που έχει μια πανέμορφη γυναίκα, αλλά μετά από 20 χρόνια γάμου την βλέπει λες και είναι... ζάμπα.

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Σας έχω πει πολλές φορές για την αναγκαιότητα αναβάθμισης της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας. Αν δεν ξεπεραστεί αυτό το βασικό πρόβλημα, μην περιμένουμε αναστροφή του αρνητικού κλίματος στον τουρισμό μας.
Όπως σας έγραφα, "κλέβοντας" το επιχείρημα ενός οδηγού ταξί της Θεσσαλονίκης, φίλου του νησιού μας, "δεν είναι δυνατόν να θέλεις 3,5 ώρες από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Ηγουμενίτσα και να χρειάζεσαι 2 ώρες για να περάσεις στο νησί".
Προτείνω λοιπόν, άμεσα, να αναλάβει ο Νομάρχης ή ο Δήμαρχος την πρωτοβουλία και να καλέσει σε ευρεία σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, δηλαδή Δημάρχους, Βουλευτές, Περιφερειάρχη και τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς και να αποφασίσουν πως θα υπερκερασθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα για τον τουρισμό και την οικονομία του νησιού μας. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Αμέσως μετά την έκθεση του Λονδίνου. Όσο το γρηγορότερο, τόσο το καλύτερο.
Προηγουμένως ας "ξεκοκαλίσουν" τον Ν 2932 γιατί θεωρώ ότι αποτελεί "βοήθημα" στο ξεπέρασμα του...σκοπέλου. Και μετά να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση.
Ο Ν 2932 στο δεύτερο άρθρο του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “είναι ευθύνη της αυτοδιοίκησης οι αναβαθμισμένες θαλάσσιες υπηρεσίες". Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να τονισθεί με έμφαση στο Υπουργείο Ναυτιλίας ότι οι "παντόφλες" δεν είναι αναβάθμιση αλλά υποβάθμιση. Αν όντως θέλουμε ποιοτικό τουρισμό, πρέπει να παρέχουμε στους επισκέπτες μας και ποιοτικές υπηρεσίες.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Επειδή πολύ συζήτηση γίνεται για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες θα πρέπει να αναπτυχθούν στο νησί μας, επιτρέψτε μου να διατυπώσω μια άποψη.
Το λέω αυτό, γιατί πολλοί φίλοι προτείνουν μεταξύ των άλλων την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού. Θα έλεγα λοιπόν, ότι ο θρησκευτικός τουρισμός δεν θα πρέπει να αποτελέσει στόχευση για τον κερκυραϊκό τουρισμό. Ή δεν θα πρέπει να αποτελέσει στόχευση πρώτης προτεραιότητας. Σε αντίθεση με τον θαλάσσιο και τον αθλητικό τουρισμό, που θα πρέπει να είναι "στόχοι" πρώτης προτεραιότητας.
Στον θαλάσσιο και τον αθλητικό τουρισμό συμμετέχουν τουρίστες με μεγάλα εισοδήματα. Όπως επίσης σε αυτού του είδους του θεματικού τουρισμού, οι επισκέπτες - τουρίστες, προέρχονται από χώρες με ισχυρή οικονομία και υψηλό βιοτικό επίπεδο, όπως Αμερική, Καναδά, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Αγγλία, Ιαπωνία.
Στον θρησκευτικό τουρισμό συμμετέχουν μεσαία και κατώτερα οικονομικά "στρώματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: