Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Μετωπική Βόσδου - Μάμαλου

Την αντίδραση της δημοτικής αρχής προκάλεσαν οι δηλώσεις του ΓΓ της ΠΙΝ Σωτήρη Βόσδου σχετικά με το έργο της παράκαμψης του αεροδρόμιου ότι πλέον αναμένεται η συμβασιοποιηση ή όχι του έργου μετά από απόφαση που θα πάρει ο νομικός σύμβουλος του Κράτους.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών Γιάννης Μάμαλος σε μια συνέντευξη "φωτιά", στο δελτίο ειδήσεων του Corfu Channel το βράδυ της Κυριακής εξέφρασε την έντονη αντίδραση του για τις δηλώσεις του κ. Βόσδου ενώ άφησε αιχμές για το κατά πόσο ο Γ.Γ. της ΠΙΝ έχει βοηθήσει στην εκτέλεση σημαντικών έργων που αφορούν την Κέρκυρα.
Παράλληλα ο κ. Μάμαλος ανέφερε ότι ο Δ. Κερκυραίων θα στείλει όλα τα έγγραφα που αφορούν το έργο στον υπουργό Εσωτερικών Προκοπή Παυλόπουλο έτσι ώστε να βγάλει ο ίδιος συμπέρασμα για το αν ο δήμος έκανε προσπάθειες ή όχι.
Όπως ανέφερε "αυτό που έλεγα πάντα θα ξαναλέω ότι πιστεύω ότι είναι από πλευράς του δήμου η διαδικασία είναι εντάξει και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τώρα, αν χαθεί το έργο ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς πάντως σαν δήμος κάναμε όλες τις δυνατές προσπάθειες ώστε και στο παρά πέντε να είμαστε έτοιμοι για την έναρξη του. Τώρα, τα διάφορα προσκόμματα είναι εις βάρους της Κέρκυρας και του έργου. Ο κ. Βόσδου έχει τις απόψεις του, η τελευταία απόφαση είναι ότι θέλει γνωμοδότηση από τον νομικό σύμβουλο του κράτους. Εμείς είμαστε έτοιμοι και μάλιστα σήμερα, μάζεψα όλα τα σχετικά έγγραφα και θα τα δώσω στην δημοσιότητα. Μάλιστα είπε ότι το έργο μπορεί να εκτελεστεί και από το ταμείο του δήμου. Είπα σ αυτήν την περίπτωση να μας δώσει το κράτος αυτά που χρωστάει στο δήμο και μετά θα μπορέσουμε να κάνουμε και άλλα έργα. Άλλωστε η παράκαμψη σαν έργο απαιτούσε την πολεοδόμηση της περιοχής. Επομένως η ΠΙΝ εξ αρχής έπρεπε να προϋπολογίσει τις δαπάνες που χρειάζονταν για να αποζημιωθούν οι οικοπεδούχοι συνολικά και όχι το ποσό που μας έδωσε που είναι μόνο γι' αυτούς που πέφτουν τα ακίνητά τους πάνω στην παράκαμψη. Ο δήμος θα στείλει όλα τα έγγραφα στο υπουργείο Εσωτερικών στον κ. Παυλόπουλου για να δει και αυτός και να πει αν ενεργήσαμε σωστά ή όχι".

Σ.Βόσδου: πάντα πάλευα για το καλό της Κέρκυρας
Ο ΓΓ της ΠΙΝ Σωτήρης Βόσδου με νέες δηλώσεις του απαντώντας στον κ. Μάμαλο εξέφρασε την έκπληξη του για τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι “η παράκαμψη του αεροδρομίου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη σοβαρότητα και όχι με νομικούς ακροβατισμούς".
Στην συνέχεια ο κ. Βόσδου θέλησε να κάνει ένα ιστορικό των γεγονότων από την αρχή μέχρι και τώρα ενώ εξήγησε με λεπτομέρειες για ποιο λόγο κατέφυγε στον νομικό σύμβουλο του Κράτους.
Παράλληλα επέμεινε στην άποψη του ότι ο Δ. Kερκυραίων μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλα κονδύλια για το έργο όπως του προγράμματος Θησέα.
"Ο κ. Μάμαλος ανέφερε ότι εδώ και 20 μέρες έχει στείλει το έγγραφο και ζητάει την σύμφωνη γνώμη για την υπογραφή της σύμβασης. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 6.11 και εισερχόμενο στην Διαχειριστική Αρχή στις 10/11. Άρα είναι 7 μέρες. Υπερβολές δεν δέχομαι ούτε δημιουργία εντυπώσεων. Έκανα και κάνω να μιλάω τεκμηριωμένα και πάντα βάσει νομιμότητας. Όσον αφορά στο νομικό σύμβουλο του κράτους είναι το θεσμοθετημένο εκείνο όργανο που αποτελεί το συνεργάτη κάθε δημόσιας υπηρεσίας σε νομικά ζητήματα. Οι λύσεις υπάρχουν και μπορούν οι φορείς του δήμου Κερκυραίων να καθίσουν να τις αναζητήσουν και να τις εφαρμόσουν καθώς και τα κονδύλια από το ΘΗΣΕΑΣ που δόθηκαν προ από μερικούς μήνες οι δε εκταμιεύσεις έγιναν πολύ αργότερα. Θυμούνται οι δημότες της Κέρκυρας προ μηνών όλη την εξέλιξη της υπόθεσης σχετικά με την κατάληψη της Γης, απαραίτητης για να εκτελέσει ένα έργο. Είναι προφανές ότι για να εκτελεστεί ένα δημόσιο έργο απαιτείται ο Φορέας υλοποίησης του έργου να έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη Γη.
Ο Δήμος Κερκυραίων μπορεί να επέλεξε να χρησιμοποιήσει κονδύλι τόσο από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων ως υποέργο αλλά και να διαθέσει κονδύλια από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ όπου είναι σε οριστική ένταξη ένα ποσό της τάξης του 1.772.365, 30 ευρώ. Από τα ποσά αυτά έχουν εκταμιευτεί 1.576.813,28 ευρώ για το υπόλοιπο δε ποσό, δεν έχει αιτηθεί ο δήμος Κερκυραίων ούτε έχει υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εκταμίευσή του. Σημειωτέων κατ' επανάληψη έχουμε ενημερώσει όλους τους δήμους ότι μπορούν να εκταμιεύσουν κονδύλια που είχαν προγραμματίσει κα για το 2008 και για το 2009.
Οι δηλώσεις του δήμου εκτός από την έκπληξη μου προκάλεσαν και αγανάκτηση, ιδιαίτερα όταν έγινε αναφορά στο ότι ο Γ.Γ τη ΠΙΝ θέλει την Κέρκυρα τριτοκοσμική και ότι δεν θέλει να γίνει η παράκαμψη του αεροδρομίου. Ενημερωτικά και μόνον αναφέρω ότι από το ΠΕΠ Ιονίων Νησιών έχουν ενταχθεί στο δήμο Κερκυραίων 26 έργα προϋπολογισμού 15.90.000 ευρώ, οι δε εντάξεις το Μάρτη του 2004, αναφέρονται σε 22 έργα, με προύπολογιμό 12.50.000 ευρώ.
Το 80% των έργων τα οποία χρηματοδοτούνται δράσεις έργα στο δήμο Κερκυραίων έχουν την υπογραφή την δική μου. Επίσης, ο δήμος από το Γ ΚΠΣ έχει ενταγμένα 33 έργα με προϋπολογισμό 19.520.000 ευρώ, μετά δε, τον Μάρτιο2004, ενετάχθησαν 27 έργα με προϋπολογισμό 19.600.000 ευρώ, δηλαδή τα 70% των ενταγμένων έργων του Γ' ΚΠΣ έγινε επί των ημερών της ΝΔ. Είναι προφανές ότι με ιδιαίτερη ευαισθησία αντιμετώπισαν οι υπηρεσίες της Διαχειριστική αρχή και εγώ, τις αναγκαιότητες του δήμου Κερκυραίων και σε καμία περίπτωση δεν αποδέχομαι τους ισχυρισμούς που ακουστήκαν.
Επίσης, τονίζω ότι το να συντελεστεί ένα έργο χρειάζεται να υπάρχει η κυριότητα της Γης και μάλιστα στις αναφορές του εκπροσώπου του δήμου Κερκυραίων ότι δεν πρέπει να μιλάμε για απαλλοτρίωση, θα διαβάσω σημεία από το ιδιωτικό συμφωνητικό, που υπέγραψε ο δήμος με τους ιδιοκτήτες της Γης.
"Πράξη ολοκλήρωσης μέρους αποζημίωσης λόγω απαλλοτριώσεως." Δε χρησιμοποιώ εγώ αυτή τη λέξη αλλά ο δήμος Κερκυραίων στο συμφωνητικό. Ξέχωρα ότι είναι βασικό το παρόν συμφωνητικό που πρέπει να τύχει και της έγκρισης του Δ.Σ όπως αναφέρεται στο συμφωνητικό. Εγώ δεν έχω γνώση ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ . και ότι εγκρίθηκε".
Αναφορικά με τους ιδιοκτήτες της γης ο κ. Βόσδου επεσήμανε ότι "Είναι προφανές ότι αν υπάρχει εκ μέρους των ιδιοκτητών και των δικηγόρων τους, η πεποίθηση ότι θα υπάρξει πλήρης εξόφληση στις ημερομηνίες που ο δήμος Κερκυραίων και οι ιδιοκτήτες έχουν ορίσει, να υπογράψουν ένα συμβόλαιο παραχώρησης της κυριότητος και να γίνει κύριος ο δήμος Κερκυραίων. Αν ο δήμος δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις το Μάιο του 2009, τι θα συμβεί; Ισχυρίζεται ο δήμος ότι μέχρι το 2009 θα έχει εξασφαλίσει όλο το υπόλοιπο ποσό. Υπενθυμίζω ότι στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και ειδικότερα στην κατηγορία του 35% είναι 4 έργα και ένα πέμπτο που απεντάχθηκε και είναι η μελέτη της ανακαίνισης του Θεάτρου Φοίνικα. Τουριστικά ενταγμένο έργο είναι οι δαπάνες για την απόκτηση Γης απαλλοτριώσεις εξαγορές για την διάνοιξη περιφερειακών δρόμων, με εγκεκριμένο ποσό 1.772.365,30 ευρώ και το ποσό που έχει εκταμιευτεί. Είναι δε σε προένταξη, ο παιδικός σταθμός Κανονιού με 500.000 ευρώ, η αποκατάσταση κτιριακών μετώπων εσωτερικού Ποταμίου, 400.000 ευρώ και προμήθεια δυο συμπιεστών απορριμμάτων χωρητικότητας 30 κυβικών ο καθένας και ενός γερανοφόρου οχήματος κατάλληλο για την μεταφορά τους, 350.000 ευρώ. Άρα τα έργα που είναι προενταγμένα ανάγονται σε ένα ποσό της τάξης 1.250.000 ευρώ κονδύλια που θα μπορούσε αν ήθελε και αν ήταν στις προτεραιότητες του δήμου η παράκαμψη του αεροδρομίου να τα χρησιμοποιήσει ώστε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα καταβολής των ποσών και με τα χρήματα που θα εξασφαλίσει ως τον Μάιο να εκτελέσει τα έργα που έχει προεντάξει. Σημειωτέων ότι και σήμερα μπορούν να γίνουν εκταμιεύσεις κονδυλίων που είχαν προγραμματιστεί για το 2009. Με συγκεκριμένο έγγραφο που έχει απευθυνθεί σε όλους τους δήμους και αναφέρει ότι μπορούν να ενοποιήσουν τις πιστώσεις για τα έτη 2008 και 2009.
Έγγραφο που υπογράφει ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, κ. Γεωργιάδης. Είναι επίσης προφανές ότι αν το πρόβλημα του δήμου αναφέρονταν και στην απόκτηση Γης, θα μπορούσε να αιτηθεί την αύξηση του κονδυλίου και την απόκτηση Γης από το ενταγμένο έργο όπου δίνεται η δυνατότητα το 10% των κονδυλίων αυτών να διατεθεί για τέτοιους σκοπούς. Άρα το ποσό που θα μπορούσε να εκταμιεύσει από το ενταγμένο αυτό έργο ανέρχεται στις 220.000 ευρώ καθώς ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.200.000 ευρώ. Η συνεργασία μου με όλους τους δήμους γίνεται στο πλαίσιο της αμοιβαίας εκτίμησης. Αν κάποιοι στο δήμο Κερκυραίων θέλουν να επιλέξουν άλλη τακτική, εδώ είμαι. Επίσης, με κραυγές, αδυναμίες δεν κρύβονται. Δεν πρόκειται να ακολουθήσω το ύφος που αντίκρισα χθες. Θα πρέπει να καταλάβουν και οι πολίτες του δήμου ότι πρόκειται για δυο διαφορετικά έργα. Για να γίνει η παράκαμψη του αεροδρομίου χρειάζεται ο δήμος Κερκυραίων να αποκτήσει την Γη. Για να αποκτήσει την Γη προχώρησε στην τακτοποίηση όλης εκείνης της οικοδομικής ενότητας. Χωρίς την απόκτηση της Γης έργο δεν γίνεται", κατέληξε ο κ. Βόσδου.
ΡΕΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: