Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής Νίκου Βουτυρά


Το "καφέ DUSK" στο παλαιό λιμάνι δίπλα στο ξενοδοχείο "Αστρον" είναι ένας εκθεσιακός χώρος στην υπηρεσία των καλλιτεχνών του τόπου και ο ζωγράφος Νίκος Βουτυράς θα εκθέσει εκεί από τις 21 Νοεμβρίου τις εικαστικές του δημιουργίες.
Πρόκειται για μία έκθεση μίνι - αναδρομικού χαρακτήρα, καθότι εκθέτει μια σειρά έργων και συνθέσεων, ελαιογραφίες σε καμβά και ξύλο των τελευταίων εννέα ετών (2000 - 08) και επί της ουσίας αποτελεί ένα απάνθισμα των εικαστικών προβληματισμών του και των θεματικών του ενοτήτων των τελευταίων ετών και δη, πλουραλιστικής θεματολογίας.
Παρουσιάζει έργα ηθογραφικά απ' τη ζωή της υπαίθρου, ελαιώνες, τοπιογραφίες του νησιού, προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις, ανθογραφίες, έργα συμβολικού χαρακτήρα και αγιογραφίες. Η προσωπική του τεχνοτροπία εντάσσεται στον κλασικό ρεαλισμό με εμπρεσιονιστικά στοιχεία.
Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά 09.00 - 23.00 (εκτός Κυριακής).

Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΥΡΑΣ
Ο Νίκος Βουτυράς το γένος Κομπολίτη, γεννήθηκε στην Αθήνα από μητέρα Κερκυραία. Σπούδασε στη Φλωρεντία της Ιταλίας Αρχιτεκτονική και ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών "Biaci". Έως το 1989 πραγματοποίησε 2 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ομαδικές της σχολής. Από το 1990 ζει μόνιμα στην Ελλάδα και στην Κέρκυρα εκθέτει έργα του απ' το 1997 και έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στο Δημ. Θέατρο, το Αrt Cafe, το Ξενοδ. Corfu Palace, και αλλού και συμμετείχε σε σειρά ομαδικών με την Εικαστική Κερκυραϊκή Ένωση (ΕΙΚΕ) όπου είναι μέλος του Δ.Σ. απ' το 2002 έως σήμερα.
Αρθρογραφεί σε θέματα πολιτισμού στην έγκριτη εφημερίδα "Κέρκυρα Σήμερα" από το 1997 έως σήμερα.
Απ' το 2000 συμμετέχει σε πολιτιστικές εκπομπές στους τηλεοπτικούς σταθμούς του νησιού και πρόσφατα επιμελείται και παρουσιάζει την εβδομαδιαία εκπομπή "Τέχνες και Περιβάλλον" στο ΤηλεΚέρκυρα και είναι ερευνητής της Ιστορίας της Κέρκυρας.
Έργα του υπάρχουν στην Δημοτική Πινακοθήκη, την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, το Λαογραφικό Μουσείο Συναράδων, σε Δήμους του Νομού και σε ιδιωτικές συλλογές και συνεργάζεται με γκαλερί των Αθηνών.
Ο Franco Sarnascalci (1987) Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Φλωρεντίας έγραψε για τους εικαστικούς του προβληματισμούς τα εξής: "Ο Ν. Βουτυράς ζωγραφίζει στις νοσταλγίες τα σημάδια της γης απ' τις ριζωμένες συγκινήσεις, που μας προκαλούν να χαθούμε σε ονειρικές ατμόσφαιρες. Τα έργα του είναι μια έκφραση τέχνης, σε άμεση επαφή με τον κόσμο που μας περιβάλλει, με τη φύση, άμεσα αλληλένδετα με τις μεταφυσικές ρίζες, τα είδωλα που φωτίζουν την ύπαρξη, τις αγωνίες και τις υπαρξιακές ανησυχίες μιας μεταβαλλόμενης πραγματικότητας…".

Δεν υπάρχουν σχόλια: