Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΣΕΤΕ: ΜΕΙΩΣΗ 6,5% ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Μείωση της τάξεως του 6,5% κατέγραψαν πανελλαδικά οι αφίξεις τον μήνα Οκτώβριο, ενώ αθροιστικά η μείωση ανέρχεται στο 3,5%, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Νίκου Αγγελόπουλου, στην εκπομπή "Business & Travel", στο οικονομικό κανάλι sbc.
Παράλληλα, ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι ο τουρισμός αντιμετωπίζεται ως ο "φτωχός συγγενής", την ώρα μάλιστα που συμβάλει κατά 18% περίπου στο ΑΕΠ και κανείς δεν κάνει κάτι για να ανατρέψει αυτή την κατάσταση.
"Η οικονομική κρίση δεν θα ξεπεραστεί σε μήνες. Κάτι τέτοιο θέλει χρόνια", επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ενώ για πρώτη χρονιά φέτος δεν υπάρχει ροή ως προς τις πληρωμές των tour operators προς τα ξενοδοχεία. Μάλιστα, ένα νέο φαινόμενο είναι εκείνο των tour operators, που ζητούν από τώρα αναδιαπραγμάτευση των τιμών.
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο το μεγαλύτερο κακό εντοπίζεται στο ότι πολλοί ξενοδόχοι δίνουν μόνοι τους early bookings.
Όσον αφορά στο ειδικό χωροταξικό νομοσχέδιο για τον τουρισμό, ο κ. Αγγελόπουλος, υπογράμμισε ότι ο ΣΕΤΕ είναι θετικός και το μόνο που ζητάει είναι καλές-ποιοτικές προδιαγραφές. Τελειώνοντας, σημείωσε πως ο σύνδεσμος δεν είναι σύμφωνος με την επιδότηση ξενοδοχείων σε κορεσμένες περιοχές, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Υπάρχουν αρκετές υπανάπτυκτες περιοχές της χώρας που δυνητικά μπορούν να αναπτύξουν τουρισμό".
Την ίδια στιγμή, για μια πρωτόγνωρη κρίση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πιο βαθιά και πιο επώδυνη κι από αυτή του 1929, εάν δεν τη διαχειριστούμε σωστά, έκανε λόγο ο κ. Ανδρέας Γραμματικός, ιδιοκτήτης της εταιρείας Grammatikos Financial Services, στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής. Σύμφωνα με τον κ. Γραμματικό, οι συγχωνεύσεις, οι στρατηγικές συνεργασίες καθώς και η μείωση των δαπανών, αποτελούν τις λύσεις για την αποφυγή της κρίσης. Ενώ όπως σημείωσε ο ίδιος, εάν η κατάσταση συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο, θα οδηγηθούμε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ακόμα και σε μείωση 50% στον τουρισμό, γεγονός που θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την εθνική οικονομία, δεδομένου ότι ο κλάδος του τουρισμού, συμβάλει κατά 18% στο ΑΕΠ. Τέλος, ο κ. Γραμματικός επισήμανε πως εάν το κράτος δεν πάρει ουσιαστικά μέτρα κατά της κρίσης, που να στηρίξουν πραγματικά την οικονομία, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα πτωχεύσεων επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: