Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΑΔ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΕ 10 ΠΕΡΙΟΧΕΣ Μεγαλώνει η αντίδραση - Με μισόλογα απαντά η Κυβέρνηση

Από την τσέπη τους καλούνται να πληρώνουν τα φάρμακά τους από χθες οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου στην Αττική, καθώς οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου επί μήνες. Προβλήματα με τον ΟΠΑΔ έχουν και οι συμβεβλημένοι γιατροί, καθώς και φαρμακοποιοί στην υπόλοιπη χώρα.
Xιλιάδες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς γιατρό και φάρμακα, καθώς οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και παραμένουν απλήρωτοι αρκετούς μήνες ετοιμάζονται να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους.
Οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ γιατροί δεν έχουν πληρωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο για τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους του Δημοσίου. Οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) αποφάσισαν να καλέσουν τα μέλη τους σε κινητοποιήσεις, προκειμένου "να επιδιώξουν συλλογικά την άμεση καταβολή των οφειλομένων ήδη από τον Φεβρουάριο του 2008 ιατρικών αμοιβών και την οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της αποπληρωμής των συμβεβλημένων με τον ΟΠΑΔ γιατρών, αλλά και της ανακοστολόγησης των εξευτελιστικών αμοιβών των ιατρικών πράξεων που επί δεκαεπτά χρόνια παραμένουν καθηλωμένες".
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να κληθούν όλοι οι γιατροί που έχουν συνάψει σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και να εξουσιοδοτήσουν τον πρόεδρο του ΙΣΑ να προβεί σε ομαδική καταγγελία των συμβάσεων. Ανάλογες αποφάσεις έχουν λάβει και οι Ιατρικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Δράμας, Εύβοιας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Χανίων και Ημαθίας.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στις 22 Νοεμβρίου στη Σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.
Από τη στιγμή που οι Ιατρικοί Σύλλογοι θα οδηγηθούν στη συλλογική καταγγελία των συμβάσεων και ως την οριστική διευθέτηση του ζητήματος οι γιατροί θα δέχονται τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ στα ιατρεία τους, χορηγώντας απόδειξη με τις προβλεπόμενες από τον νόμο αμοιβές του Οργανισμού. Στη συνέχεια οι ασφαλισμένοι θα διεκδικούν τα χρήματά τους από το Ταμείο.
Σε ανακοίνωσή του, το τμήμα Υγείας του Συνασπισμού τονίζει ότι "δεν είναι ανεκτό αυτοί που ευθύνονται για την κατάσταση να μετακυλύουν το πρόβλημα που δημιουργεί η πολιτική τους στους ασφαλισμένους και στους φαρμακοποιούς.
Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων οφείλουν να βρουν άμεσα λύση ώστε κανείς ασφαλισμένος να μην υποχρεωθεί να πληρώσει από την τσέπη του τα φάρμακα που χρειάζεται, επιβαρύνοντας παραπέρα τον ήδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό. Καμιά δικαιολογία δεν είναι αποδεκτή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: