Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Μήπως μπλοφάρει η Τράπεζα Πειραιώς;

Ενώ σήμερα δημοσιοποιείται στις τοπικές εφημερίδες η επιστολή της Προέδρου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς προς τον Παύλο Γερουλάνο (σελ. 3), σύμφωνα με την οποία η τράπεζα αποσύρει το ενδιαφέρον της για την δημιουργία του Μουσείου Τεχνολογίας της Τυπογραφίας στην Ακρόπολη του Νέου Φρουρίου, ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο κύκλοι που γνωρίζουν πολύ καλά την ιστορία της υπόθεσης εδώ και πολλά χρόνια, η τράπεζα να επαναλαμβάνει την τακτική που και στο παρελθόν είχε ακολουθήσει, όταν προσπαθώντας να πείσει τους παράγοντες της τοπικής κοινωνίας για τις προθέσεις της τόνιζε σε όλους τους τόνους ότι αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά της, τότε θα αποσύρει το ενδιαφέρον της από την Κέρκυρα καθώς υπάρχουν άλλες περιοχές στη χώρα που θερμοπαρακαλούν να φιλοξενήσουν το Μουσείο.
Παραταύτα η Τράπεζα όχι μόνο παραμένει σταθερή στην επιλογή της Κέρκυρας αλλά μεταλλάσσει και μεταβάλει το ενδιαφέρον της για την χρήση κτιρίων με τρόπο που σήμερα εκθέτει την ίδια.
Η περίπτωση της Ακρόπολης του Νέου Φρουρίου είναι χαρακτηριστική. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε στην διάθεσή της το συγκεκριμένο χώρο για πολλά χρόνια επί δημαρχίας του Χρύσανθου Σαρλή χωρίς ωστόσο να κάνει οποιοδήποτε έργο. Αντιθέτως το 2004 ερχόμενη στην Κέρκυρα η διευθύντρια του Μορφωτικού Ιδρύματος Ασπασία Λούβη είχε επιχειρηματολογήσει προς κάθε κατεύθυνση, δίνοντας και τις σχετικές συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν προσφέρεται να στεγάσει ένα Μουσείο της Τεχνολογίας της τυπογραφίας καθώς δεν συνάδει ιστορικά με το αντικείμενο το οποίο το μουσείο θα επεξεργαστεί και θα προβάλει.
Με απλά λόγια η κα Λούβη ήταν αυτή που είχε επισημάνει στην τοπική κοινωνία πως στους στρατώνες ενός φρουρίου από το οποίο κρίθηκε το κρισιμότερο μέρος των μαχών της πολιορκίας του 1716 για την υπεράσπιση της πόλης της Κέρκυρας που οδήγησε στο τέλος της Τουρκικής προέλασης προς την Ευρώπη, δεν μπορεί να φιλοξενηθούν τυπογραφικά μηχανήματα καθώς είναι τελείως διαφορετικό το ιστορικό φορτίο του χώρου.
Ετσι, τη χρονιά εκείνη το Μορφωτικό Ιδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς είχε με τα επιχειρήματα αυτά ζητήσει από τη Νομαρχία της Κέρκυρας την παραχώρηση του κτηρίου της Βίλλα Ρόσσα καθώς σύμφωνα με δηλώσεις πάλι της διευθύντριας του Μορφωτικού Ιδρύματος ήταν το κατ' εξοχήν κατάλληλος χώρος για να στεγάσει ένα τέτοιο Μουσείο.
Ωστόσο, το Νομαρχιακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία είχε απορρίψει το αίτημα καθώς η Βίλλα Ρόσσα είχε συνδεθεί με την περίφημη ιστορία του Λυρικού Θεάτρου της Κέρκυρας.
Μετά την απόφαση αυτή για μια ακόμη φορά οι εκπρόσωποι του Μορφωτικού Ιδρύματος Πειραιώς είχαν τονίσει σε όλους τους τόνους ότι αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για την Κέρκυρα…
Όμως μετά από μία επίσκεψη της Προέδρου του Ιδρύματος και του συζύγου της (Μιχάλη  Σάλλα) στην Κέρκυρα ξαφνικά η Τράπεζα επανήλθε στην αξίωση της Ακρόπολης του Νέου Φρουρίου όπου το 2008 βρήκε θετική με οριακή πλειοψηφία την τότε δημοτική αρχή του Δήμου Κερκυραίων παρά τις αρνητικές θέσεις και απόψεις που είχαν εκφράσει πλήθος κοινωνικών φορέων του νησιού αλλά και πνευματικών ιδρυμάτων της Κέρκυρας με χαρακτηριστική εκείνη την περίπτωση της Αναγνωστικής Εταιρίας.
Ας σημειωθεί ωστόσο, ότι όλη αυτή η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας δεν είχε να κάνει με μία άρνηση προς την Τράπεζα για την δημιουργία του Μουσείου, αλλά με την επιλογή του χώρου και συγκεκριμένα της Ακρόπολης του Νέου Φρουρίου.
Οι ίδιοι πνευματικοί κύκλοι με τους οποίους μίλησαν χθες τα ΚΝ, εμφανίστηκαν καχύποπτοι με την ξαφνική εξέλιξη του θέματος, αφού επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την απορρόφηση της χρηματοδότησης των 8,5 εκατ. ευρώ εκτός από το ηθικό ζήτημα που προκύπτει πως σε καιρούς χαλεπούς το Ελληνικό κράτος διαθέτει ένα μοναδικό μνημείο όπως το Νέο Φρούριο σε μία τράπεζα δίνοντάς της επιπλέον το ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ για να φτιάξει το Μουσείο της. Μοναδική υποχρέωση της Τράπεζας η λειτουργία του Μουσείου κάτι το οποίο προφανώς καλύπτεται από τα εισιτήρια εισόδου. Επομένως όλη αυτή τη ξαφνική αλλαγή ίσως έχει να κάνει με την προσπάθεια της Τράπεζας να νομιμοποιήσει ηθικά την χρηματοδότηση του ΥπΠο προς αυτήν καθώς για να μην χαθούν τα χρήματα οι κερκυραϊκοί φορείς που έχουν εκφράσει τον σκεπτικισμό τους για την επιλογή του χώρου θ' αλλάξουν γνώμη…
Θεμελιώνουν μάλιστα την άποψή τους αυτή από το γεγονός ότι στην επιστολή της Προέδρου του Ιδρύματος Σοφίας Στάϊκού προς τον Παύλο Γερουλάνο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αντζελα Γκερέκου που απουσίαζε εντελώς από το δημόσιο διάλογο για το όλο θέμα χρόνια τώρα, αναφέρεται ως το μόνο πολιτικό πρόσωπο που έχει συνδράμει ουσιαστικά την προσπάθεια της τράπεζας. Την ίδια ώρα όμως η κα Γκερέκου έστειλε πριν ακόμη φτάσει η επιστολή της κας Στάϊκού στο γραφείο του Υπουργού, επιστολές προς τους Προέδρους πνευματικών ιδρυμάτων της Κέρκυρας ζητώντας τους να συνηγορήσουν θετικά για το Μουσείο και να αντιδράσουν στην πολεμική που εκπορεύεται από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης προς αυτό τα οποία, λέει η κα Γκερέκου, ούτε λίγο ούτε πολύ, πολεμάνε την ίδια…
Όλα αυτά συμπερασματικά, σημείωναν χθες πνευματικοί κύκλοι του νησιού, δείχνουν μία ακόμη επικοινωνιακή πολιτική ώστε η τοπική κοινωνία και οι πνευματικοί της άνθρωποι, όλοι εκείνοι δηλαδή που έχουν υπερασπιστεί και δώσει μάχες για την δημιουργία του Μουσείου, αλλά αντέδρασαν στην επιλογή της Ακρόπολης του Νέου Φρουρίου να πουν αναγκαστικά "ναι" για να διασωθεί πολιτικά μία υπόθεση τη στιγμή που η κοινωνία φαίνεται και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει σιωπήσει για ένα πλήθος κοινωνικών υποθέσεων όπως χαρακτηριστικά το κέντρο κοινωνικής μέριμνας Κέρκυρας στα κτίρια του παλιού Πρεβεντορίου Ιδρύματος.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν οι εξελίξεις θα είναι ενδιαφέρουσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: