Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ.... BY ΙΚΤΙΝΟΣ!!!


ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο κίνδυνος αφελληνισμού της οικονομίας τρομάζει κυβέρνηση και επιχειρηματίες, αλλά και οικονομικούς αναλυτές και η όλη κατάσταση γίνεται πραγματικός εφιάλτης καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη και το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο τόσα είχε επενδύσει η κυβέρνηση και η υλοποίησή του είναι επιταγή του Μνημονίου.
Ο κίνδυνος αφελληνισμού της οικονομίας, συνεπώς, προβάλλει άμεσα και απαιτείται μία εθνική πανστρατιά για να αποτραπεί. Προς την κατεύθυνση αυτή δεν υπάρχουν πολλά μέσα και οι κανόνες της αγοράς είναι αδυσώπητοι.
Όμως, η ιστορία έχει δείξει ότι οι κρίσεις όσο βαθιές και αν είναι, δεν διαρκούν για πάντα. Στην πρόσφατη κρίση με την κατάρρευση της Lehman Brothers, όμιλοι-κολοσσοί πουλήθηκαν έναντι πινακίου φακής. Άλλοι άντεξαν και μέσα σε ένα δύο χρόνια παρουσίασαν τεράστια κέρδη, και είδαν τις αποτιμήσεις τους στις αγορές να εκτινάσσονται. Οι ξένοι δεν είναι ούτε ευχή ούτε κατάρα ούτε σωτήρες ούτε και κατακτητές. Είναι επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν φθηνά και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Από την άλλη, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να θωρακιστούν για να αποφύγουν το ξεπούλημα. Το ίδιο ισχύει και για τις ΔΕΚΟ. Τρόποι υπάρχουν, αλλά απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και ταχύτητα. Η κυβέρνηση έχει το λόγο...

ΘΑ ΕΚΡΑΓΕΙ Η ΦΟΥΣΚΑ;;
Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει την πρωτοκαθεδρία στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, να μην γίνει ο αδύνατος κρίκος σε αυτήν, εάν δεν βαρυνόταν, χρόνια τώρα, από την εγχώρια κρατι(κομματι)κή "φούσκα".
Σε καλύτερους καιρούς η μεταρρύθμισή της, στους νυν δύσκολους καιρούς η ριζοσπαστική απόρριψή της, θα έσωζαν τη χώρα από τη χρεοκοπία, αν, και όταν, η χώρα μπορούσε να σωθεί, ή έστω θα επέτρεπαν την πολυτέλεια μιας "βελούδινης" χρεοκοπίας. Αυτή η "φούσκα" είναι από τα μεγαλύτερα εμπόδια κάθε αποτελεσματικής πολιτικής, κάθε προϋπόθεσης ταχείας ανόρθωσης.
Yποκαθιστά και καταστρέφει θεσμούς και ανθρώπους με αξία που θα απέδιδαν, προκρίνει ιδιαίτερα συμφέροντα, και τα δικά της ίδια, ως ισχυρότερα από την ανάγκη για διαύγεια, λογοδοσία, τερματισμό της ανομίας-αθεσμίας. Συντηρούμενη καθιστά, τόσο στο εξωτερικό αλλά κυρίως στο εσωτερικό, τα αίτια της χρεοκοπίας και της παρακμής αντιληπτά ως ανεπανόρθωτα.

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ
ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Όλοι ή σχεδόν όλοι (με εξαίρεση τους τραπεζίτες των μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών) συμφωνούν πως η πτώση της Λίμαν Μπράδερς και η κρίση ήταν αποτέλεσμα της απορρύθμισης των αγορών και της χωρίς κανόνες λειτουργίας τους. Οι πολιτικοί εκτόξευσαν αναθέματα κατά του καπιταλιστικού καζίνου και υποσχέθηκαν ρύθμιση. Ακόμα και ο Αλαν Γκρίνσπαν είπε το δικό του mea culpa επειδή πίστευε ότι οι αγορές έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τα πάντα. Πέραν αυτού ουδέν το ουσιαστικό.
Αδύναμοι μπροστά στην ισχύ του χρηματιστικού και τραπεζικού κεφαλαίου δεν βάζουν τάξη παρότι, όπως διαπιστώνουν οι περισσότεροι, ο κίνδυνος για ακόμα μεγαλύτερη κρίση ελλοχεύει. Και το δυσάρεστο συμπέρασμα είναι πως δεν πρόκειται να γίνει τίποτα όσο η κατάσταση παραμένει ως έχει και οι πολιτικοί συνεχίζουν να είναι δέσμιοι των αγορών. Το κλειδί για τη λύση κρατούν στα χέρια τους οι πολίτες. Μόνο αυτοί μπορούν να υποχρεώσουν τους πολιτικούς να λάβουν μέτρα και να ρυθμίσουν τη λειτουργία των αγορών. Το μέγιστο όπλο τους είναι η ψήφος. Βλέπετε οι πολιτικοί όλων των χωρών και των πολιτικών αποχρώσεων πρώτα υπολογίζουν την καριέρα τους και ύστερα το καθήκον τους. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αν η ρύθμιση των αγορών γινόταν από τα κυρίαρχα ζητήματα των εκλογικών αναμετρήσεων η λύση θα βρισκόταν αρκετά γρήγορα.

ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΑΝ
Θερμό μέτωπο με τους δημόσιους υπαλλήλους άνοιξε η κυβέρνηση μετά την προειδοποίηση του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα λευκής απεργίας. Δεν είναι δικαίωμα η μη είσπραξη εσόδων, οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν εισπράττουν υπονομεύουν το δημοσιονομικό πρόγραμμα, κάτι που είναι παράνομο με βάση το Σύνταγμα και επιπλέον δημιουργούν πρόβλημα και στη χώρα, δήλωσε o κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απείλησε, μάλιστα, ότι για κάθε παράβαση καθήκοντος θα υπάρχει παραπομπή στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και θα επιβάλλονται κυρώσεις που μπορεί να φτάνουν ακόμη και σε απολύσεις. Πήγαν να τον φάνε. Γιατί είχε άδικο; Η απεργία είναι δικαίωμα ιερό. Να το ασκεί όποιος θεωρεί πως πλήττεται. Δεν μπορεί, όμως, ο δημόσιος υπάλληλος να κάνει λευκή απεργία, να πληρώνεται κανονικά από τους φόρους του ιδιωτικού τομέα και να ταλαιπωρεί και τους πολίτες που, ενδεχομένως, θα έχουν χάσει το μεροκάματο τους για να πάνε να στηθούν στις ουρές χωρίς, στο τέλος, να εξυπηρετούνται.

ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ
ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ
Η Ελλάδα, δεν είναι μια ξεχωριστή οντότητα από εμάς, ούτε κατοικείται από Αρειανούς. ΕΜΕΙΣ την καταντήσαμε έτσι, γιατί συνηθίσαμε να την βλέπουμε ως μια χώρα που πρόσκαιρα μας  "φιλοξενεί", και που μπορούμε να την αρμέξουμε, να την ξεζουμίσουμε, να αρπάξουμε ο καθένας από ένα κομμάτι της, να το εκμεταλλευτεί για ίδιον όφελος, και μετά, να το πετάξει στο καλάθι των
αχρήστων.
Συνηθίσαμε να χειριζόμαστε τη ζωή που μας δόθηκε, με μια κακώς εννοούμενη Επικούρεια φιλοσοφική αντίληψη, "ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε, δε βαριέσαι, ΕΜΕΙΣ να 'μαστε καλά"! Στις πιο πολλές περιπτώσεις δε, αυτό το ΕΜΕΙΣ, εννοείται ως ΕΓΩ, ξεχνώντας βέβαια, ότι στην ίδια χώρα, θα συνεχίσουν να ζούνε αύριο, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ! Συνηθίσαμε να ζούμε με έναν ραγιαδισμό, σαν να μας κυνηγάνε και να' ναι γύρω μας παντού εχθροί, που μας εποφθαλμιούν, και απέναντι στους οποίους πρέπει να συνωμοτήσουμε, και να "τη βολέψουμε"…
Ας πάνε να πνιγούνε όλοι οι άλλοι. Να βγάλουμε ΕΜΕΙΣ γρήγορα και ανώδυνα λεφτά, να "λαδώσουμε" όποιον βρεθεί στο δρόμο μας και να κάνουμε τη δουλειά μας, με οποιοδήποτε κόστος… Ο καθένας από το πόστο του, τη θέση του, την κοινωνική του τάξη, η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των Ελλήνων, κοιτάει μόνο πως θα "την κάνει"…Κι αυτό, βέβαια, δεν αφήνει κανέναν απ' έξω. Από τους κυβερνώντες, οι οποίοι έχουν και τις περισσότερες ευκαιρίες και προσβάσεις, μέχρι τον αγρότη, που κοιτάει πώς θα εκμεταλλευτεί για προσωπικό όφελος, τα κοινοτικά κονδύλια….

Δεν υπάρχουν σχόλια: