Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Θα σπάσουν αυγά στο Δήμο της Κέρκυρας;


ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΖΗΝΙΑΤΗ

Η δύσκολη οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος της Κέρκυρας επιβάλλει στη δημοτική αρχή του κ. Γιάννη Τρεπεκλή στη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων.
Φυσικά στο παραπάνω οι πάντες θα συμφωνήσουν. Το ζήτημα όμως είναι ποια μέτρα και με τι χρονικό ορίζοντα σκέφτεται η δημοτική αρχή να πάρει και κυρίως πότε και με ποιο τρόπο θα έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.
Ένα παράδειγμα μέτρων είναι αυτό το οποίο ανακοίνωσε η δημοτική αρχή της πόλης του Ηρακλείου. Έχοντας κληρονομήσει κι αυτή σημαντικά ανοίγματα από τους Καποδιστριακούς Δήμους, αλλά και βεβαιωμένες οφειλές πολιτών ή επιχειρηματικών προς τους Δήμους, αποφάσισε να προχωρήσει σε μία διαδικασία ρυθμίσεων για τις απλήρωτες οφειλές.
Άλλωστε το νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα ο Ν. 3979/2011 δίνει την εξαιρετική αυτή δυνατότητα στις δημοτικές αρχές να μαζέψουν χρήματα τα οποία έχουν ανάγκη.
Φυσικά το τολμηρότερο μέτρο θα ήταν η κατανομή των ανθρωπίνων πόρων. Και εξηγούμαι. Αν υπάρχει περισσευούμενο ανθρώπινο δυναμικό στο Δήμο της Κέρκυρας το οποίο απορροφά ένα σημαντικό ποσοστό για την μισθοδοσία του από την κρατική επιχορήγηση, τότε στα πλαίσια των αναδιατάξεων προσωπικού στις οποίες θα προχωρήσει ο δημόσιος και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, δεν είναι κακό η δημοτική αρχή να επεξεργαστεί ένα σχέδιο μετατάξεων.
Διαφορετικά με το να επαναλαμβάνουμε το ίδιο και το ίδιο για την δύσκολη οικονομική θέση, να συμφωνούμε όλοι για την πραγματικότητα αυτή και να φοβόμαστε να σπάσουμε κατά το κοινώς λεγόμενο αυγά, ο αυτισμός στον οποίον θα περιέλθει ο Δήμος της Κέρκυρας θα έχει συντριπτικά αποτελέσματα στην εξέλιξη των κοινωνικών υποθέσεων των κατοίκων του νησιού.
Το λιγότερο που μετράει σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι το πολιτικό μέλλον των αυτοδιοικητικών παραγόντων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: